По повод публикуваното разследване“ на неправителствената организация Антикорупционен фонд“ –

...
По повод публикуваното разследване“ на неправителствената организация Антикорупционен фонд“ –
Коментари Харесай

Цацаров: Ще обмисля дали да предприема действия срещу тези, които разпространяват неистини за мен

 По мотив оповестеното " следствие “ на неправителствената организация " Антикорупционен фонд “ – " Историята на Веселин Денков и профилираното правораздаване “, пресцентърът на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) разгласява позиция на ръководителя.

Ето какво се споделя в нея:

" Като ръководител на КПКОНПИ съм работил в цялостно сходство със закона както във връзка с производството за лишаване на нелегално добито имущество от Веселин Денков, по този начин и по предявената от него молба с недоволства и възражения от 25.08.2020 г. 

Не съм разговарял с някогашния депутат във връзка производствата против Веселин Денков (наказателни и за лишаване на имущество) в никакъв случай и на никое място. Всъщност, не съм се срещал с Янев в околните 3 – 4 години. Твърденията в тази тенденция, в случай че се изречени от него, дефинирам като откровена лъжа във връзка с мен и машинация във връзка с лицата, осъществили звукозаписите.

Считам, че претекстовете за дейностите на тези лица (включително Веселин Денков и Ивайла Бакалова) по отношение на мен са свързани с производството за лишаване на нелегално добито имущество, наложените запори и възбрани върху имуществото на Денков и предявения иск за лишаване на нелегално добито имущество против него на стойност 11 686 736,53 лева Не разясня дейностите на лицата, показани като създатели на " Разследването “ на неправителствената организация " Антикорупционен фонд “. 

Позволявам си единствено да оспоря изказванието, че оповестените материали съставляват журналистическо следствие. В тези материали, учредени на секрети звукозаписи, по никакъв метод не е търсена и показана друга позиция – на засегнатите от неистините лица, в тази ситуация – съответно моята. Това подсказва същинските цели по отношение на мен на основателите на " Разследването “, които нямат нищо общо с обективната публицистика. От същите лица, бе изработен опит името ми да бъде обвързвано с следствието им, известно като " Осемте джуджета “, когато по същия метод разгласих позицията си.

Ще обмисля дали да подхваща по-нататъшни дейности пред способените органи на правосъдната власт по отношение на всички лица, които употребяват името ми с измамлива цел или популяризират лъжи за мен. “

Във връзка с оповестените материали на интернет-страницата на неправителствената организация " Антикорупционен фонд “ – " Историята на Веселин Денков и профилираното правораздаване “, както и във връзка изявления в медиите, по-рано през днешния ден пресслужбата на КПКОНПИ даде следната информация:

С решение на Комисията от 18.12.2019 година е формирано произвеждане за лишаване на нелегално добито имущество против Веселин Денков, Даниела Миленкова и " Юнайтед синема Пампорово “ ЕООД, с цена на предстоящ иск 12 818 455,73 лева Проверката по реда на глава Десета от ЗПКОНПИ е почнала след получено съобщение от Специализираната прокуратура за повдигнато обвиняване на Денков за изнудване.

С определение от 29.01.2020 година Окръжен съд Смолян е позволил поръчителство на бъдещия иск на КПКОНПИ, посредством налагане на възбрани върху недвижими парцели, запор на дружествени дялове и запор на сметки. Определението на първоинстанционния съд е влезнало в действие, доказано и от Върховен касационен съд. На 15.07.2020 година е признато решение на Комисията за предявяване на искова молба за лишаване на нелегално добито имущество против Веселин Денков, Даниела Миленкова и " Юнайтед синема Пампорово “ ЕООД, с цена на желае 11 686 736,53 лева Така на 17.07.2020 година в Софийски градски съд е формирано гр. д. № 7114/2020 г. 

По молба на Веселин Денков, с изказвания за позволени от органи на КПКОНПИ съществени нарушавания, на 21.08.2020 година той е признат в административната постройка на Комисията на пл. " Св. Неделя “ № 6. Пред ръководителя на КПКОНПИ, в наличието на началника на кабинета му, господин Денков е изложил недоволства по отношение на производството против него. Основните доводи на Веселин Денков касаят твърдяна незаконност на претендираните от КПКОНПИ и наложени от съда възбрани на недвижими парцели.

Разяснено му е да изложи в писмен тип всички декларирани изказвания за нарушавания на процедурата по ЗПКОНПИ, като е известен, че съгласно открития ред, те ще са предмет на инспекция и решение на Комисията. На 25.08.2020 година господин Денков е предявил писмена молба до ръководителя на КПКОНПИ, с подробни доводи за незаконност на дейностите на органите на Комисията, главно във връзка с подхванатите обезпечителни ограничения /възбрани и запори/ и предявения иск в Софийски градски съд. Искането е " да преразгледате решението на Комисията от 15.07.2020 година “. Молбата е записана в деловодната система и на 26.08.2020 година от ръководителя на КПКОНПИ са предоставени две инспекции. 

Първата касае доводите за нарушавания, позволени от инспектори на Комисията в хода на инспекцията на имуществото на господин Денков, налагането на обезпечителните ограничения и предявяването на исковата молба за лишаване на нелегално имущество. Тя е завършила със мнение за неоснователността им, заради което с решение на КПКОНПИ, признато в съвещание на 14.10.2020 година, след чуване на отчет на шефа на Търговско дружество София, молбата на Веселин Денков от 25.08.2020 година е оставена без почитание: " по т. 36 от дневния ред:

" Молбата на лицето е неоснователна и не следва да бъдат подхванати дейности от страна на КПКОНПИ за преразглеждане на Решение № 1266/15.07.2020 година за внасяне на иск за лишаване на нелегално добито имущество. “ Комисията, като просител, продължава процесуалните си дейности по гр. д. № 7114/2020 година на Софийски градски съд по предявената на 17.07.2020 година искова молба.

Втората инспекция е предоставена на дирекция " Противодействие на корупцията “. В молбата на господин Денков от 25.08.2020 година са изложени и къси изказвания, без конкретика, за оферти, оправени към него от " медиатори “ и извършени " неофициални срещи “, за да бъде повлияно удобно на хода на наказателното произвеждане, водено против него за изнудване. Именно във връзка на това, от ръководителя на Комисията е предоставена и инспекцията на дирекция " Противодействие на корупцията “. В хода на тази инспекция са извършени оперативно-издирвателни мероприятия, които не са открили осъществяване на корупционни дейности от страна на съответни лица, попадащи в обсега на пълномощията на КПКОНПИ / “лица, заемащи висши обществени длъжности “/. Работата на дирекция " Противодействие на корупцията “ в тази тенденция продължава с инспекция на изнесените съответни изказвания в оповестеното " Разследване “ на неправителствената организация " Антикорупционен фонд “ – " Историята на Веселин Денков и профилираното правораздаване “, незабавно след представянето на първата част – 11.06.2021 година Извършени са нужните дейности в границите на пълномощията на дирекцията, в това число и идентифициране на лица и снемане на пояснения от тях.

До сегашния миг са снети пояснения от Емил Писков, Мартин Божанов, Стоимен Чакалов,, някогашния министър на финансите Владислав Горанов, ръководителя на Апелативния профилиран съд Георги Ушев, някогашният министър-председател Бойко Борисов и от други лица. Установени са лицата, в чието жилище, в тяхно наличие, са осъществявани част от записите, оповестени от неправителствената организация.

Бившият депутат, понастоящем общински консултант в Общински съвет Сандански, е изложил подробни пояснения, отричайки да е изричал записаните думи " в този смисъл и подтекст “. Янев отхвърля да е знаел за настояща скица, наречена " лист за бърз надзор “, предоставена на министър Горанов, като разказва в детайли срещите си с Ивайла Бакалова и с други лица и мотивите за тях и декларира изрично, че последната му среща с сегашния ръководител на КПКОНПИ е била преди повече от три години, по длъжностен мотив.

Изискани са голям брой документи, в това число и от Специализирания съд. С решение на Комисията от 23.06.2021 година всички материали са изпратени по подготвеност на прокуратурата, на съображение член 106 алинея 2 т. 1 от ЗПКОНПИ.

Органи на КПКОНПИ не са осъществявали дейности, свързани с следствието, по което е повдигнатото обвиняване на Веселин Денков от Специализираната прокуратура по друго досъдебно произвеждане през септември 2020 година Такива дейности не са им били възлагани и от прокуратурата по реда на Закон за съдебната власт или Наказателно-процесуален кодекс.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР