По повод последните публични изяви на съпредседателя на Съвместната комисия

...
По повод последните публични изяви на съпредседателя на Съвместната комисия
Коментари Харесай

Външно: Работата на съвместната комисия с РСМ е от основно значение за изпълнение на Договора

По мотив последните обществени изяви на съпредседателя на Съвместната комисия по историческите и просветителни въпроси от страна на Република Северна Македония,

Работата на Съвместната комисия по историческите и просветителни въпроси продължава да бъде от главно значение за развиване на двустранните връзки.

Нейната активност е един от най-съществените детайли от използването на Договора от 2017 година и цели последователното превъзмогване на стандартите от предишното. Общото схващане на двете страни за основното значение на работата на Комисията и постигането на съответни резултати беше очебийно и в границите на съвещанието на държавните управления на 25 януари 2022 година в София.

Като самостоятелни учени и специалисти, както и жители на демократични общества, членовете на Комисията имат право обществено да показват свои позиции. Това обаче не обвързва държавните управления на двете страни с предприемане на дадени решения и не следва да се пояснява като предложение на една от двете страни.

Подкрепяме декларираната от двамата съпредседатели на 25 януари 2022 година подготвеност за активизиране на контактите на Комисията. Призоваваме членовете й към динамична и ползотворна работа в полза на жителите на България и Северна Македония.

Важно е политиците от двете страни обществено да поддържат напъните и активността на Комисията, в това число със взаимно отбелязване на значими персони и събития от общата ни история.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР