Президентът Румен Радев ще бъде на посещение в Италия днес

...
Президентът Румен Радев ще бъде на посещение в Италия днес
Коментари Харесай

В навечерието на 24 май! Президентът Радев заминава за Рим за аудиенция при папа Франциск

Президентът Румен Радев ще бъде на посещаване в Италия през днешния ден и на следващия ден. Държавният глава ще управлява българската делегация, която по традиция е одобрявана на визита във Ватикана от главата на Римокатолическата черква във връзка 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. В делегацията са включени общественици, представители на Българската православна черква и на Католическото изповедание в България. Държавният глава ще бъде придружаван от брачната половинка си Десислава Радева.

 

Днес президентът Румен Радев ще взе участие в откриването на офис в Рим на Европейската организация за обществено право. Държавният глава ще участва и на представянето на изложбата " Атон в рисунки и фотографии " в Папския Латерански университет в италианската столица.

 

Утре президентът Румен Радев и българската делегация ще бъдат признати на визита от Негово Светейшество папа Франциск.

 

" През последните десетилетия всяка година на 24 май да се приема българска делегация на най-високо държавно равнище, е в действителност значим знак за самопризнание към България и ролята и мястото на България в международното културно пространство ", сподели президентът. 

 

Президентът ще се срещне с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

 

Българската делегация ще посети базиликата „ Сан Клементе “ в италианската столица, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще отслужи  Божествена света литургия в централния олтар на храма. 

 

Президентът ще посети и базиликата „ Санта Мария Маджоре “, където през IX век папа Адриан II благославя българската писменост.

 

В рамките на визитата Румен Радев ще отдаде респект пред паметниците на Иван Вазов и на капитан Петко Войвода в Рим.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР