По повод поисканото увеличение с 6% или 315 лева за

...
По повод поисканото увеличение с 6% или 315 лева за
Коментари Харесай

Булгаргаз ще внесе нова цена на природния газ за септември

По мотив поисканото нарастване с 6% или 315 лв. за мегаватчас на природния газ през септември от " Булгаргаз ", шефът на сдружението Деница Златева съобщи на конференция, че ще съблюдава Закона за енергетика за търгове за доставка на синьо гориво на " Газов Хъб Балкан ".

Тя разгласи, че във връзка цената за септември борсовият показател се е нараснал със 17 на 100.

" Затова ще внесем нова цена за септември. Тя ще е по дребна от този показател. Тоест чакаме нарастването да е по-високо. Работим за по-конкурентна цена за октомври, предвид на стартирането на интерконектора и азерския газ и прогнозиране на цена по-ниска от тази през август ", добави Деница Златева.

По думите ѝ сега количествата се обезпечават месец за месец, което е сложило сдружението пред предизвикателство, обвързвано с доставките и разплащанията.

" През септември ще нагнетим 50% в хранилището в Чирен ", сподели още Деница Златева.

Шефът на КЕВР Иван Иванов съобщи, че основна роля за цената на газа е борсовият показател.

" Ако той се беше запазил на равнища от август, изчисленията демонстрираха, че може да се понижи цената през септември. За страдание, прекъсването на газ по Северен поток изстреля показателя над 300 евро за мегаватчас. Усилията в България за преодоляване цената са функционалност от интернационалните пазари ", добави Иван Иванов.

Според него се следи закъснение на пълненето на Чирен.

От " Булгаргаз " обявиха, че оптимално допустимо нагнетяват, а шефът на КЕВР акцентира, че е основно до началото на отоплителния сезон да се нагнетят 80% в Чирен.




Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР