По повод отбелязването на 90-годишнината от рождението на маестро Димитър

...
По повод отбелязването на 90-годишнината от рождението на маестро Димитър
Коментари Харесай

Подписка за паметен знак на маестро Димитър Димитров в Стара Загора 

По мотив отбелязването на 90-годишнината от рождението на маестро Димитър Димитров , дълготраен основен диригент и шеф на Държавна опера - Стара Загора, започва подписка за слагане на незабравим знак на маестрото . Тя е инициирана от Съюза на учителите ветерани в Града на липите. 
До края на седмицата документът може да бъде подписан в билетната каса на операта, с цел да бъде импортирана по-късно за разглеждане от комисиите в общинския съвет. 
Маестро Димитър Димитров е роден на 11 юли 1929 година в Кюстендил. От 9-годишен живее в Стара Загора при вуйчо си Георги Стоянов, който дълготраен концерт занаятчия в Старозагорската опера. 19-годишен към този момент е цигулар в оркестъра, а по-късно постъпва в Музикалната академия в класа по хорово дирижиране на Димитър Русков и оркестрово - при Васил Стефанов.
След като приключва през 1959 година е назначен за диригент в Старозагорската опера, където минава целият му креативен път. През 1967 година по негова самодейност стартира годишното осъществяване на Декемврийски музикални дни. През 1973 година те прерастват във Фестивал на оперното и балетното изкуство - най-голямото национално музикално събитие и до през днешния ден. За 40 години е бил диригент, основен диригент, основен живописен началник и шеф на Държавна опера - Стара Загора. Под управлението му театърът израстна професионално и се наложи като водещ в страната.. През 1996 година Димитър Димитров получава званието „ Почетен жител на Стара Загора “. Умира ненадейно на 5 февруари 1999 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР