По повод изтеклите на сайта на Инспектората на Висшия съдебен

...
По повод изтеклите на сайта на Инспектората на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Лозан Панов поиска изслушване на главния инспектор за изтеклите лични данни на съдия Тодорова

По мотив изтеклите на уеб страницата на Инспектората на Висшия правосъден съвет персонални данни на съдията Мирослава Тодорова ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов изиска да бъде изслушан от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет основният правосъден контрольор Теодора Точкова. Тя да бъде поканена за тази цел на идващото съвещание на Съдийската гилдия на 23 юли, се споделя в известие на Върховния касационен съд.

Главният контрольор следва да обясни събитията по случая за позволеното нарушаване – неспазване на условията на Закона за персоналните данни по отношение на магистрат, както и може ли да се търси преднамереност в заглавието на файла с декларацията на арбитър Мирослава Тодорова, написа също в известието на Върховен касационен съд.

Както към този момент стана известно, файлът с имуществената декларация на арбитър Тодорова е озаглавен " NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII " и това породи голям брой въпросителни и хипотези за смисъла на израза.

Позиция на Инспектората на Висш съдебен съвет: Допуснат е механически пропуск

След като от " Връзки с обществеността " на Инспектората на Висш съдебен съвет дълго не отговаряха по телефона, към края на работния ден оттова е публикувана позиция на институцията, която в " Дневник " не е получена, не е оповестена и на уеб страницата на ИВСС. Според информация на " 24 часа ", от ИВСС изясняват, че е позволен пропуск, като е оповестен работният файл на имуществената декларация на арбитър Тодорова, а не окончателният вид със заличените данни. По тази причина името на файла е в работен вид. Взети са всички административни ограничения за определяне на повода за позволения пропуск, прави се инспекция и според от резултатите ще се подхващат съответните дейности, изясняват от институцията, ръководена от основен контрольор Теодора Точкова. А в сходство с регламентите на Европейски Съюз и Закона за отбрана на персоналните данни ще бъде сезирана Комисията за отбрана на персоналните данни и ще бъде известена арбитър Мирослава Тодорова в законовия период.

Прави усещане, че в позицията на ИВСС се приказва единствено за арбитър Тодорова, а бяха оповестени персоналните данни и на членовете на фамилията й. От отговора не излиза наяве и какво значи " NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII ".

Магистрати са коментирали пред " Капитал ", че остава безспорна мистерия какво е налагало някой да " работи " по декларациите след това, още по-малко да чисти нещо от тях. Полетата с персонални данни можели да се заличават автоматизирано и не е нужна човешка интервенция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР