По повод инцидентите от четвъртък вечер в Габрово, при които

...
По повод инцидентите от четвъртък вечер в Габрово, при които
Коментари Харесай

АЕЖ: Органите на реда да пазят журналистите на протести

По мотив случаите от четвъртък вечер в Габрово, при които пострадаха операторът Даниел Стефанов и репортерът Веселин Цветанов от локалната радио и ТВ 999, Асоциацията на европейските публицисти – България обръща внимание, че органите на реда би трябвало да пазят представителите на медиите, които отразяват обществени събития.

Двамата сътрудници описаха, че са получили удари от жандармеристи, до момента в който са придружавали протестиращи, които са се натъкнали на полицейски кордон. Апелираме към жандармерията и полицията да са изключително деликатни, когато им се постанова да употребяват мощ за справяне с вълнения, с цел да пострадват мирни протестиращи, както и публицисти, които извършват служебните си отговорности.

Поради спецификата на специалността си, наши сътрудници постоянно попадат в центъра на конфликти и належащо особено внимание от страна на органите за сигурност.

В същото време, е от основно значение всички публицисти сами да взимат ограничения за персонална отбрана.

На първо място е належащо публицистите ясно да се обозначат като такива. Важно е да носят връхна дреха с наедрял и ослепителен надпис PRESS. Призоваваме всяка медия, която изпраща кореспонденти да отразяват митинги, да се увери, че е осигурила уместно облекло с характерен знак.

Всеки публицист, отразяващ митинги, които може да преминат в вълнения, би трябвало да прави преценка на риска и никога да не го подценява. Не бива да се поемат непресметнати опасности. Всеки публицист може да има се достави със средства за персонална отбрана, които може да включат каска, защитни очила, маска против вероятно обгазяване, ръкавици, качулка. Тези защитни средства е добре да се слагат единствено при потребност, а не да се носят още от началото на митинга, защото биха могли да привлекат излишно внимание и да провокират яд от страна на някои протестиращи. Добре е публицистите да имат дребна аптечка за първа помощ.

Всеки публицист би трябвало да има в себе си журналистическа карта, с която да се легитимира при потребност, както и да носи персоналните си документи. Властите би трябвало да спомагат на публицистите и да се грижат за сигурността им, само че самите кореспонденти би трябвало да помнят, че журналистическата легитимация не дава цялостен имунитет против задържане.

Журналистите би трябвало да са готови с номера за бързо набиране на мобилните си телефони, с които да уведомят медията, за която работят, както и свои близки, при положение на случай.

Писането на известия или предаването от мястото на събитията нормално лимитира опцията на извършващия тези действия да следи ситуацията към себе си и да се защищити при положение на заплаха. Затова е мощно целесъобразно постоянно да се работи в екипи от най-малко двама души, единият от които да има за задача да следи за заплаха, до момента в който другият предава онлайн или си води мемоари.

Подробни препоръки за сигурност на публицистите при отразяване на всеобщи митинги и вълнения могат да бъдат открити на уеб страниците на организации като Организацията за сигурност и съдействие в Европа, Репортери без граници и други.

Асоциацията на европейските публицисти – България употребява случая, с цел да обърне внимание на медиите за отговорността, която носят при случаи като този в Габрово. Недопустимо е медии да спомагат за втълпяване на междуетническо напрежение, а апелите към принуждение и ненавист са наказуеми съгласно българското законодателство.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР