По повод днешния Европейския ден за борба със затлъстяването Столична

...
По повод днешния Европейския ден за борба със затлъстяването Столична
Коментари Харесай

СРЗИ с 12 препоръки по повод Европейския ден за борба със затлъстяването

По мотив днешния Европейския ден за битка със затлъстяването Столична РЗИ излезе с 12 рекомендации за здравословно хранене.

От здравната ревизия са безапелационни, че задачата на дни като тези е да се помогне на хората, които регистрират, че имат този проблем, само че не съумяват да понижат част от тежестта си и по този метод могат да понижат и риска от редица болести.

„ Затлъстяването е резултат от нарушен енергиен баланс – съотношението сред енергийната стойност на храната и енергоразхода на индивида. Спазването на този баланс е от голямо значение за възстановяване на здравните индикатори и повишение качеството на живот. При хората с наднормено тегло се следи нараснал риск от сърдечно-съдови болести, появяването и развиването на диабет вид 2, заболявания, свързани с обмяната на веществата, хипертония, атеросклероза, ставни болести, репродуктивни проблеми и преждевременна гибел. Повишената консумация на храна, изключително по - богатата на калории, в комбиниране с ниската физическа интензивност водят до отрицателни резултати “, споделят от РЗИ.

Факторите за развиване на затлъстяването са генетични: родител със затлъстяване; физиологични: нарушаванията в обмяната на мастната тъкан, хормонални промени и други; психически: хората с неовладени прочувствени състояния; лекарства: приемът на някои лекарства се свързва с нарастване на телесната маса: антидепресанти, антиконвулсанти, някои лекарства, употребявани в лекуването на диабет, някои хормонални препарати, кортикостероиди и други; фактори на средата: вреден метод на живот поради състава и качеството на храната, отсъствието на налични уреди за спорт, игрища и велосипедни алеи.

Затлъстяването се диагностицира посредством Индекса на телесната маса (ИТМ), който се пресмята като се раздели тежестта в килограми на растежа в метри на квадрат: ИТМ=кг/м² и посредством обиколката на талията и съответствие талия – ханш, защото увеличената обиколка на талията е обвързвана със доста по-голям риск от поява на сърдечно-съдово заболяване, посредством покачване на стойностите на систолното и диастолното артериално налягане.

12 рекомендации:

Основно изискване за реализиране и поддържане на здравословно телесно тегло е положителният баланс сред разход на сила при физическа интензивност и банкет на сила с храната.

1. Консумирайте пълноценна и разнообразна храна. Хранете се постоянно и на драго сърце в приятна атмосфера, отделяйте задоволително време за хранене.

2. Консумирайте зърнени храни като значим източник на сила. Предпочитайте пълнозърнест самун и други пълнозърнести артикули.

3. Ежедневно консумирайте над 400 грама разнородни зеленчуци и плодове, за предпочитане сезонни и сурови.

4. Предпочитайте мляко и млечни артикули с ниско наличие на мазнини и сол.

5. Избирайте постни меса, замествайте постоянно месото и месните артикули с риба, птиче месо или бобови храни.

6. Ограничавайте общо приема на мазнини, изключително на животинските. При готвене замествайте животинските мазнини с растителни масла.

7. Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски артикули. Избягвайте потреблението на безалкохолни питиета, съдържащи захар.

8. Намалете използването на сол и потреблението на солени храни.

9. Ако консумирате алкохолни питиета, приемайте ги в умерени количества.

10. Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически дейни всеки ден.

11. Приемайте всекидневно задоволително вода.

12. Приготвяйте и съхранявайте храната по метод, осигуряващ нейното качество и сигурност.

Поддържане на добра двигателна интензивност е другото изискване за профилактика на затлъстяването. Необходимо е всекидневно придвижване пешком най-малко по половин час, да се правят подобаващи извършения, физическа работа навън, туризъм или разнообразни типове спорт. Поддържането на здравословни хранителни привички, съчетани с най-благоприятен двигателен режим профилактира освен затлъстяването, само че и понижава здравния риск от редица болести.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР