По повод Деня на мъчениците, който Турция чества на 18

...
По повод Деня на мъчениците, който Турция чества на 18
Коментари Харесай

Посланик Хасан Улусой отказа да коментира казуса с дълговете на мюфтийството

По мотив Деня на мъчениците, който Турция празнува на 18 март, дипломат Хасан Улусой и генералният консул на страната в Бургас Нурай Иньонтепе уважиха паметта на над 300 турски бойци във Военно гробище-музей в Добрич. Тук са положени телата на над 3 хиляди бойци от седем народи, воювали от двете страни на фронтовата линия през Първата международна война. Военното гробище в Добрич е на мястото, където преди се е устройвал панаир.
През 1916 година на помощ на българите на Добруджанския фронт против настъпващи румънци, руснаци и сърби е изпратен Шести турски корпус под командването на Мустафа Хелми паша. Дипломатът напомни: „ Преди 15 години България и Турция станаха съдружници в НАТО, само че преди доста време ние сме воювали един до друг. Причината през днешния ден да сме тук е 18 март – Денят на мъчениците. На тази дата е и най-голямата победа на турците през Първата международна война – успеха при Чанаккале (Галиполи). Затова ние на този ден сме на всички места, където има заровени наши бойци. В Добруджа са воювали един до друг български и турски бойци, по тази причина считаме това място за доста значимо “. По думите му, всички български институции признават, че Турция е оказала най-голяма поддръжка на България за участието в НАТО, само че в действителност сме съдружници от 103 години.
Посланикът уточни, че в името на бъдещето би трябвало да бъдат изтъквани положителните образци и да се не помнят неприятните мемоари, а като основа за взаимоотношенията сред двете страни той уточни българските жители от турски генезис. На възпоменанието в Добрич с изключение на двама български свещеници, нямаше представители на локалната и държавната власт.

Посланик Улусой изрази вярата си всички религиозни общности в България да получават нужната поддръжка, само че . По мотив злободневната тематика – терористичният акт в Нова Зеландия, той съобщи: „ Ако има човек, който поддържа нападението над храмове, това значи, че той или не е с мозъка си, или е маниак. Няма никакво пояснение за посягане над религиозни храмове. В България не са ставали такива похищения и имам вяра, че няма да стават. В страни като България и Турция, където има мултикултурност и разнообразни религии, би трябвало да се подхожда доста деликатно. За страдание има крайни радикалисти и би трябвало интернационалната общественост да им се опълчи твърдо “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР