По повод 50-годишния си юбилей BMW M GmbH представя специален

...
По повод 50-годишния си юбилей BMW M GmbH представя специален
Коментари Харесай

Новото BMW M4 CSL – възраждане на една легенда

По мотив 50-годишния си празник BMW M GmbH показва специфичен модел въз основата на своите сполучливи High-Performance коли в премиум сегмента на междинния клас. Новото BMW M4 CSL съчетава обичайна пристрастеност към моторните спортове с новаторска технология и с това обезпечава ненадминатa наслада от шофирането.

С изключителната си мощност и умна олекотена структура, конфигурацията на двуместен автомобил, характерно настроеното за модела окачване и самостоятелните детайли на оборудването новото BMW M4 CSL е поредно ориентирано към шофиране по спортна писта. Общите гени, споделени със съответния модел от моторните спортове BMW M4 GT3, проличават и от динамичните благоприятни условия. При тестванията по Северната права на Нюрбургринг BMW M4 CSL реализира най-хубавите времена за обиколка на сериен автомобил на BMW Group. При измервания на дистанцията от 20,6 км (без правата в сектор Т13) то реализира време от 7:15,667 минути. Официалното и нотариално заверено време за цялостната обиколка от 20,842 км е 7:20, 207 мин. Впечатляващо е и ускорението от 0 до 100 км/ч за 3,7 секунди и 10,7 секунди от 0 до 200 км/ч.



„ Competition, Sport, Lightweight “: една богата на обичаи идея

Пуристкият спортен темперамент на BMW M4 CSL е основан на обичайната идея, която доближава до възхитително изражение с настоящата развойна подготвеност и най-модерните технологии. Абревиатурата CSL значи „ Competition, Sport, Lightweight “ и подсказва за централното значение на олекотената структура за триумфите в моторните спортове. BMW 3.0 CSL, създадено от BMW Motorsport GmbH въз основата на този принцип, още от първия път завоюва Европейския шампионат за туристически коли през 1973 година BMW M4 CSL следва стъпките на сполучливите специфични модели от предходни генерации от серията BMW M3/M4, които включват по-специално именитото BMW M3 CSL от 2003 година и BMW M4 GTS.

Световната премиера на BMW M4 CSL като част от Concorso d`Eleganza Villa d`Este (20-22 май 2022 г.) е един от акцентите на юбилейната година на BMW M GmbH. Специалният модел ще се създава от юли 2022 година в лимитирана серия от тъкмо 1000 автомобила в завода на BMW Group в Динголфинг.

Основополагаща и до дребните елементи: интелигентната олекотена структура на BMW M4 CSL

С новаторската мощ и спортното ноу-хау на BMW M GmbH става допустимо тежестта без товар по DIN на специфичния модел да се ограничи до 1625 кг. Изключителното съответствие тегло/ мощ от 2,95 кг на к.с. (4,01 кг/кВт) обезпечава съвършените предпоставки за извънредно динамично преживяване при шофиране.

Само монтирането на M Carbon седалки вид „ корито “ обезпечава понижаване на тежестта с към 24 кг в съпоставяне със общоприетите седалки в BMW M4 Competition Купе. Теглото се намалява с още 21 кг от отпадането на задните седалки и техните колани, консолидираното на бариера и обвързваните с това корекции в багажното поделение. Допълнителни 21 кг се икономисват в региона на окачването, наред с други неща, като изключително леката M Carbon керамична спирачна система M и характерните алуминиеви джанти, пружини и греди. Намаляването на акустичната изолираност и прекосяването към изключително лека звукоизолация води до икономисване от към 15 кг. Използването на CFRP съставни елементи понижава тежестта с към 11 кг. В допълнение към покрива от CFRP, BMW M4 CSL има и челен похлупак и похлупак на багажното поделение, направени от лекия високотехнологичен материал. Централната му подпора също е направена от CFRP. Благодарение на задното си изпускателно гърне от исполин, изпускателната система е по-лека с над 4 кг. Допълнителни 4 кг се икономисват посредством детайлни ограничения в областите на бъбрековидната решетка на BMW, задните светлини, стелките и автоматизираната климатична апаратура.

Ексклузивно лаково покритие на каросерията, характерни за модела дизайнерски детайли

Каросерията на BMW M4 CSL серийно се лакира в извънредния цвят Frozen Brooklyn Grey – сив металик. Заедно с забележимите карбонови повърхности и алените акценти тя обезпечава експресивна, пуристки-спортна визия. Като опция се оферират лаковите покрития Alpine White uni и Sapphire Black – черен металик.

Карбоновата конструкция на съставените елементи на каросерията се вижда в региона на две вдлъбнатини на капака. Тези повърхности, които не са боядисани в цвета на каросерията, са в допълнение подчертани с алена рамка. Ходът на двете финки на покрива от CFRP, контурите на страничните прагове, черните надписи на модела и характерните за модела CFRP сплитери и вложки на Air Curtains в региона на предната ризница също са изключително подчертани с червени акцентиращи линии.

BMW Лазерни светлини: жълти фарове и новаторски задни светлини

Особено присъщ акцент в предната част на BMW M4 CSL слагат опционалните BMW Лазерни фарове. Както при Welcome светлинната графика, при отключване на вратите, по този начин и при задействани къси и дълги светлини те не светят в бял, а в жълт цвят и припомнят за сполучливите при отключване, извиквайки спомен за сполучливите GT спортни коли.

Задните LED светлини на BMW M4 CSL серийно се оборудват с технология, която се показва за първи път в сериен автомобил. Покривните им стъкла са пресечени от филигранни светлинни влакна, които блестят благодарение на лазерна технология и по този метод основават жива конструкция върху повърхността на задните светлини. Те обезпечават на задните светлини на специфичния модел непогрешим автограф, който може да бъде разпознат отдалеко при шофиране в тъмната част от денонощието.

Редови шестцилиндров мотор с насочена към моторните спортове характерност

Специфичният за модела задвижващ елемент на BMW M4 CSL е основан на същия редови шестцилиндров мотор с технология M TwinPower Turbo и високооборотни характерности като при спортния автомобил BMW M4 GT3. Неговият забележителен капацитет разрешава доста покачване на мощността в композиция с неограничени качества във връзка с издръжливостта. Това е реализирано с увеличение на оптималното налягане на нагнетявания въздух от двата Mono-Scroll турбокомпресора от 1,7 на 2,1 бара и характерни за модела настройки на ръководството на мотора. Още сред 2 750 и 5 950 об/мин моторът на BMW M4 CSL разпростира оптималният си въртящ миг от 650 Нм. Максималната му мощ от 405 кВт/ 550 к.с. се реализира при 6 250 об/мин.

Заимстваният от моторните спортове градивен принцип на трилитровия мотор е поредно ориентиран към високи обороти и оптимално разрастване на мощността. Closed-Deck структурата без цилиндрови гилзи обезпечава изключително висока издръжливост на цилиндровия блок. Кованият, олекотен колянов вал обезпечава разгръщането на изключително висок въртящ миг. Специфична за М специфичност е направената посредством 3D щемпел вътрешност на цилиндровата глава.

Както охладителната система, по този начин и снабдяването с масло са ориентирани към изключително високите провокации на спортната писта. Двойната изпускателна система с клапи с електрическо ръководство и титаново извънредно ауспухово гърне обезпечава въодушевен от моторните спортове прочувствен тон, основан особено за новото BMW M4 CSL.

Мощността на мотора се подава към задните колела посредством осемстепенна трансмисия M Steptronic с Drivelogic. Специфичните за модела тампони на мотора и трансмисията обезпечават непринудено и непосредствено преместване на мощността и превръщането и в динамичност на ръководството. По-стегнатите връзки сред мотора и трансмисията със структурата на каросерията се усещате на първо място при високо динамични обстановки на пътя.

Оптимизирана издръжливост на каросерията, характерно за модела окачване

Успоредно с мотора и директно приспособени към неговата самостоятелна характерност на мощността в голям брой елементи е осъвременено и окачването на новото BMW M4 CSL. При това са взети под внимание както доста намаленото тегло и усъвършенстваната по характерен метод конструкция на каросерията, с цел да може присъщата за BMW M колите композиция сред пъргавост, динамичност и точност да бъде издигната до ново равнище.

В моторния отсек на новото BMW M4 CSL здравината на каросерията е нараснала с напълно новоразработен пакет от подсилващи греди. Изработените като алуминиева отливка детайли сред ботушите на окачването и предната част са с геометрия, която благодарение на компютърни модели е съгласувана точно със силите, зараждащи при най-различните обстановки на пътя.

Индивидуалната кинематика на окачването, както и характерния за модела камбър, амортисьори, спомагателни пружини и стабилизатори усъвършенстват прецизността на кормилното ръководство, преместването на силите на страничното ускоряване, реакциите на пружините и амортисьорите, както и воденето на колелата. Специфичното за модела окачване обезпечава намаляване на каросерията с 8 мм по отношение на BMW M4 Competition Купе. Освен това серийното съоръжение на специфичния модел включва и Адаптивно М окачване с амортисьори с електронно ръководство, електромеханично кормилно ръководство M Servotronic с изменчиво предавателно число и M Carbon керамични спирачки. Специфичният за М вид на интегрираната спирачна система обезпечава точно чувство на педала на спирачката даже и при високо динамични обстановки на пътя и при неприятни метеорологични условия.

Оптимизиран за спортната писта M Traction Control

Серийната функционалност M Traction Control със характерни за модела, приспособени към шофирането по спортните писти настройки разрешава на лидера самостоятелно да избере праговете на активиране на контрола на сцеплението. На суха настилка на степените от 1 до 5 се подкрепят следените дрифтове. Степените 6 до 10 на M Traction Control са насочени към спортните коли в надпреварите за туристически коли и с изключение на даденостите на пътната настилка регистрират и температурите на гумите, с цел да се подсигурява оптимално сцепление и непоклатимост на пътя.

Освен това серийното съоръжение на новото BMW M4 CSL включва и ковани М алуминиеви джанти с извънреден дизайн с кръстосани спици с размери 19 инча на предната ос и 20 инча на задната ос. Те са оборудвани с създадени извънредно за специфичния модел High-Performance гуми с размер 275/35 ZR19 начело и 285/30 ZR20 откъм гърба.

Оборудване за чувство от моторните спортове и склонност за всекидневието

Специфичното за модела съоръжение на BMW M4 CSL обезпечава самостоятелен баланс сред пуристки характерности на състезателен автомобил, неограничена склонност за всекидневието и извънредна премиум характерност. M Carbon седалките „ корито “ за лидера и пасажера до него със самоносеща CFRP конструкция се отличават с целеустремено отпадане на удобни детайли. Те имат непрекъснат надолнище на облегалката, надлъжната позиция може да се контролира ръчно, а височината на седалката може да бъде настройвана на три степени в сервиз. Освен това M Carbon седалките „ корито “ оферират опция за разглобяване на подглавниците и интеграция на шестточкови защитни колани.

Перфектната атмосфера за съсредоточена наслада от шофирането в интериора обезпечават кормилото M Alcantara, таванът в цвят антрацит, интериорните лайстни Carbon Fibre, надписите „ CSL “ на седалките, междинната подпора и в задната част, както и характерните за М знаци. Серийното съоръжение включва и кожена тапицерия Merino с уголемен обсег, както и М защитни колани. Отзад за ситуирани две поставки за шлемове.

Специфичната за M система за ръководство включва бутон M Setup за пряк достъп до голям брой настройки на автомобила и два М бутона на кормилото за запаметяване на желаните конфигурации. Част от серийното съоръжение е и системата M Drive Professional включително M Drift Analyser и M Laptimer, както и бутон M Mode за активиране на настройките ROAD, SPORT и TRACK.

Серийният BMW Live Cockpit Professional включва изцяло цифрова композиция от знаци, която се състои от арматурно табло с диагонал на екрана 12,3 инча зад кормилото и 10,25-инчов надзорен екран. Функционалността на системата включва и навигационна система BMW Maps и BMW Intelligent Personal Assistant, както и Smartphone-Integration, телефония с безжично зареждане и WLAN интерфейс. Като алтернатива се оферират BMW Head-Up екран със характерна за М графика и BMW Drive Recorder

С цел постигането на умна олекотена структура и в границите на пуристката автомобилна идея BMW M4 CSL предлага гама от удобни детайли и асистиращи системи, съсредоточена върху най-важното. Серийното съоръжение включва автоматизирана климатична апаратура, Park Distance Control, Предупреждение за конфликт начело, Предупреждение при овакантяване на лентата и Speed Limit Info. Като алтернатива се оферират 2-зонова автоматизирана климатична апаратура, алармена система, както и системите Асистент за шофиране и Асистент за паркиране.

*Източник: www.bmw.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР