По повод 144-ата годишнина от създаването на Военноморските сили (ВМС)

...
По повод 144-ата годишнина от създаването на Военноморските сили (ВМС)
Коментари Харесай

Днес във Варна ще могат да да бъдат разгледат военни кораби и техника по повод празника на Военноморските сили

По мотив 144-ата годишнина от основаването на Военноморските сили (ВМС) жителите и гостите на Варна и Бургас ще могат да прегледат кораби и техника на въоръжение във Военноморски сили, оповестиха от Министерството на защитата. Това може да стане на 12 август от 14:00 до 20:00 ч. на Морските гари във Варна и Бургас, както и на 13 август от 10:30 до 18:00 ч. на Морска гара Варна и от 13:30 до 18:00 ч. на Морска гара Бургас, предава Българска телеграфна агенция.

В събота от 9:00 ч. във Висшето военноморско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров " ще се състои формалната гала по връчването на дипломите на студентите от Випуск-2023. На нея ще участва заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов.  Общо 432 студенти ще получат своите дипломи за приключено висше обучение.  Първенец на випуска е Гергана Димитрова от компетентност „ Логистика “ с общ триумф „ Отличен 5,98 “. В 18:00 ч. във Фестивалния и конгресен център в гр. Варна ще стартира тържествено събрание-концерт, отдадено на празника на Военноморски сили. Тържеството ще бъде намерено от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Министърът на защитата Тодор Тагарев и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов ще поздравят персоналния състав на Военноморски сили и ще наградят военнослужещи, отличили се с професионално и отговорно осъществяване на служебните си отговорности през годината.

В неделя от 09:00 на Морска гара Варна ще стартира ритуалът, с който тържествено ще бъдат издигнати Военноморският байрак и флаговете за разцветяване на военните кораби. По традиция кулминационната точка на честванията във връзка основаването на Военноморски сили съответствува с тържествения акт по връчване на дипломите за приключено висше обучение и заграбване на първо офицерско звание на курсантите от Випуск - 2023 „ Васил Левски “ на Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ) „ Никола Йонков Вапцаров “. Министър Тодор Тагарев, адмирал Емил Ефтимов и началникът на ВВМУ флотилен адмирал професор д.в.н. Боян Медникаров ще поздравят младите офицери във връзка сполучливото довеждане докрай и постъпването им на работа във военния ни флот.

През тази година 20 випускници ще получат своите лейтенантски пагони след сполучливо довеждане докрай на специализациите „ Корабоводене за Военноморски сили “, „ Военноморски информационни и радиотехнически системи “ и „ Корабни машини и механизми за Военноморски сили “. Първенец на випуска е курсант-мичман Лилия Костадинова с общ триумф „ Отличен 5.80 “. Първенец на специализация „ Корабоводене за Военноморски сили “ е курсант-мичман Алиса Янева, на специализация „ Военноморски информационни и радиотехнически системи “ -  курсант-мичман Деница Пантелеева, а на „ Корабни машини и механизми за Военноморски сили “ -  курсант-мичман Александър Илиев. Общо шест са курсантите, приключили образованието си във ВВМУ с отличен триумф.

Днес е годишнина от основаването (1879 г.) в Русе на Дунавската флотилия, с което се слагат основите на Военния флот на България. Флотилията включва общо 11 плавателни съда, подарени от Русия. На 12 август 1879 година в 12:00 ч. на четирите военни кораба: " Взрив ", " Опит ", " Горний леден ", " Пордим ", и седемте парни катера: " Ракета ", " Бавария ", " Фардинг ", " Мотала ", " Олафчик ", " Варна " и " Птичката " са издигнати български флагове и е изпълнен маршът " Шуми Марица ", сочат данните на отдел " Справочна информация " на Българска телеграфна агенция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР