По повод 100-годишнината от рождението на Радосвета Бояджиева и 50-годишнината

...
По повод 100-годишнината от рождението на Радосвета Бояджиева и 50-годишнината
Коментари Харесай

Почетоха паметта на врачанка - първата жена-диригент в България

По мотив 100-годишнината от рождението на Радосвета Бояджиева и 50-годишнината от основаването на Симфониета – Враца, внуците на първата жена-диригент в България описаха мемоари за живота на видната врачанка.
Кметът Калин Каменов съобщи, че Радосвета Бояджиева е образец за генерации врачани, а основаната от нея Симфониета е една от емблемите на града. „ Животът на Радосвета Бояджиева, нейният възторг и предпочитание да работи за родния си град, би трябвало да бъдат образец за всеки от нас “ – сподели още Каменов.
Диригентът на Симфониета Враца – Христо Павлов разяснява, че Радосвета Бояджиева е първата жена диригент в България и третата в света. Маестрото добави, че през юбилейната година ще бъдат сложени няколко спектакъла, в чест на Бояджиева.
По време на срещата внуците на видната врачанка – Елица Ткачова и Анто Бояджиев описаха своите мемоари за баба си.
Радосвета Бояджиева е родена на 10 януари 1923 година във Враца. Баща й е известният юрист Анто Бояджиев, от който наследява любовта си към музиката и изкуството. От ученическите си години е в близко другарство със Стоянка Мутафова и Блага Димитрова.  В Музикалната академия учи комбинация при Панчо Владигеров. Изпратена е на специализация в Русия, където е аспирант в Московската консерватория, а от 1948 година е асистент-диригент в Московската филхармония. След завръщането си в България, от 1950 до 1973 година е диригент на Софийската опера.
На 50-годишна възраст, през 1973 година, след 26 години като диригент в Националната опера и балет в София и многочислени турнета по света, Радосвета Бояджиева се завръща във Враца, където основава Врачанска Филхармония.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР