По повод 100-годишнината от рождението на поетесата Блага Димитрова инициативен

...
По повод 100-годишнината от рождението на поетесата Блага Димитрова инициативен
Коментари Харесай

Паметна плоча напомня за Блага Димитрова на "Паренсов" 33

По мотив 100-годишнината от рождението на поетесата Блага Димитрова предприемчив комитет от нейни другари и писатели открива паметна плоча на кооперацията, в която тя е живяла и творила - София, ул. " Паренсов " №33, на ъгъла с бул. " Васил Левски ". Събитието ще се състои на 5 януари, сряда, в 16 часа.

В инициативния комитет вземат участие Райна Кабаиванска, проф. Климентина Иванова, проф. Елена Михайловска, проф. Цочо Бояджиев, Георги Господинов, Тони Николов, проф. Стефан Габровски, Светлозар Желев, Мария Аврамова, Антоанета Приматарова, проф. Георги Фотев и други.

" Блага Димитрова - персона, олицетворяваща българското слово, българската съвест и силата на свободния български дух, не е сред нас от 18 години. Познаваме я като поетеса, белетрист, преводач и държавник. Сред най-известните й творби са стихосбирките " До на следващия ден ", " Светът в шепа ", " Обратно време ", " Как ", " Белези ", " Осъдени на обич ", " Забранено море ", " Нощен дневник ", романите " Пътуване към себе си ", " Отклонение ", " Лавина ", " Лице ". Нейни творби са филмирани, драматизирани, превеждани и оповестени на доста езици ", споделят от инициативния комитет.

Блага Димитрова е родена на 2 януари 1922 година в Бяла Слатина. Тя е притежател на доста български и интернационалните литературни награди и оценки - премия от Полския ПЕН-клуб за преводи на Адам Мицкевич 1977, премия " Лундквист " за преводи на шведска лирика, Хердерова премия и други Известната е и с дейната си социална позиция.

 Блага Димитрова: Живот-СловоС код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

Тя е един от учредителите на Комитета за отбрана на Русе през март 1988 година и на Клуба за публичност и народна власт през ноември същата година. Димитрова е депутат в ХХХVI Общински народен съвет и вицепрезидент на Република България, определена на първите демократични избори в България.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР