По последни данни жертвите на терористичното нападението са 235 души,

...
По последни данни жертвите на терористичното нападението са 235 души,
Коментари Харесай

След атаката в Синай - ”Мъст за мъчениците”

По последни данни жертвите на терористичното нападението са 235 души , а ранените са минимум 125 души. Властите в египетската територия на Синай оповестиха, че на първо време нападателите са задействали взривно устройство, след което са разкрили огън по хората, събрали се за обичайна петъчна молитва.

Президентът на Египет Абдел Фатах Сиси свика изключително съвещание на Съвета за национална сигурност. Като върховнен главнокомандващ той задейства в преследването на терористите подразделения на армията и полицията. Операцията се организира под контрола на общото командване на Въоръжените сили на страната с присъединяване на военно-въздушните сили и спецподразделения на Министерството на вътрешните работи. Към следенето на укриващите се терористи е включена част на бойната авиация, в това число безпилотни летателни апарати, заяви ТАСС, представена от "Фокус ".

Абдел Фатах ас Сиси жигосах екстремистката офанзива, като я назова "престъпна и страхлива ", и изрази съболезнования на околните на жертвите. В телевизионно изказване той се закани, че нападението "няма да остане ненаказано " и че Египет ще продължи войната си против тероризма.

"Страданията на жертвите не са напразни, те единствено ще засилят нашата решителност да се борим с тероризма ", увери той.

В памет на жертвите управляващите в Кайро оповестиха тридневен народен печал.

Следата на "Ислямска страна "

Все още нито една от настоящите на територията на Египет групировки не е поела отговорност за нападението. Днешната офанзива обаче е продължение на терористичната акция, която локалният клон на групировката "Ислямска страна " води от години в Северен Синай. За първи път обаче цел на екстремистите става джамия, отбелязва АП. Макар никой до момента да не е поел отговорност, "Ислямска страна " няколко пъти в предишното е вземала на прицел суфитите. Атакуваният храм е прочут като място за събиране на суфити - поклонници на мистично течение в исляма, което екстремистката формация счита за разкол.

Считано от датата 10 април 2017 година, в Египет е в действие изключително състояние, което бе въведено за период от три месеца след двата терористични атентата, осъществени в храмове в градовете Танта и Александрия, вследствие на които починаха повече от 45 души и пострадаха над 100 други. Отговорност за нещастието тогава поеха джихадистите от „ Ислямска страна “.

Тръмп, Путин и Юнкер дружно против терора

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп жигосах "ужасяващата и мерзка терористична офанзива против почтени и беззащитни богомолци в Египет ", заяви АП, цитарана от Българска телеграфна агенция.

"Светът не може да толерира тероризма ", написа той в Туитър и добави, че "ние би трябвало да ги разбием военно и да дискредитираме екстремистката идеология, която е почвата за тяхното битие ".

Руският президент Владимир Путин пък изпрати съболезнователна депеша до египетския си сътрудник Абдел Фатах ас Сиси, съобщи ТАСС.

"Убийството на мирни хора по време на свещенодействие поразява със своята свирепост и цинизъм. Ние за следващ път се убеждаваме, че на терористите са безусловно непознати понятията за човешки морал ", написа Путин.

И ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер уверено осъди "варварския и подъл " терористичен акт в Египет, като акцентира, че той предумишлено е бил ориентиран против мирни и почтени хора на мястото на молитвата им.

"Днес Европа е солидарна с вас по този начин, както и вие бяхте солидарни с нас в предишното. Можете да разчитате на нашата поддръжка ", акцентира Юнкер.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР