По последна редакция терминът интимна връзка означава - съвкупност от

...
По последна редакция терминът интимна връзка означава - съвкупност от
Коментари Харесай

Само между мъж и жена: Интимната връзка влезе окончателно в Закона за домашното насилие

По последна редакция терминът " интимна връзка " значи - цялост от доброволни, трайни, персонални, интимни и полови връзки сред две физически лица от мъжки и женски пол, без значение от това дали споделят едно домакинство и чието пораждане, наличие и преустановяване не са обект на правно контролиране от различен закон. Като трайни връзки се дефинират тези, които са с дълготрайност най-малко 60 дни.

Първоначалното предложение на Надежда Йорданова от ПП-ДБ за термина " интимна връзка " беше това да са връзки сред две лица. По време на дебатите народни представители от разнообразни групи насочиха рецензии км определнието. От " Българска социалистическа партия за България " предложиха да се посочи, че става въпрос за две физически лица от мъжки и женски пол, което най-после беше и признато.

До законодателните промени се стигна след случая от Стара Загора, при който момиче беше нападнато и нарязано с нож.

По време на дебатите скандал в Народното събрание провокира предлагането на Надежда Йорданова от " Продължаваме промяната - Демократична България " окончателните промени да се гледат още през днешния ден. То бе признато със 144 гласа, а 65 бяха " срещу ", само че опозицията остро възрази, поради което депутатите излязоха в отмора.

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова изясни, че преди второ четене ПП-ДБ ще внесат промяна на дефиницията за " интимна връзка ". Фактическото общуване ще остане в закона, а към него като разширителна норма следното определение: 

" Съвкупност от доброволни, трайни, персонални, интимни, полови връзки сред две лица, без значение дали споделят едно домакинство и чието пораждане, наличие и преустановяване не са обект на правно контролиране от различен закон. Трайни по смисъла от предходните фрази са връзки с дълготрайност най-малко от 60 дни ".

Тя отбрани нуждата от законово споразумяване на закрилата за сътрудници при такава връзка, защото " към сегашния миг тези хора нямат отбрана ". " Не единствено, че нямат отбрана, а при положение на принуждение жертвата не може да получи поддръжка за нейната ресоциализация или пък насилникът да бъде длъжен да мине през стратегиите за справяне с гнева или с преодоляване на експанзията. Това целим ", аргументира се Йорданова.

Дебатите преди първо четене 

Българска социалистическа партия и " ИТН " разкритикуваха дефиницията. " Ами, в случай че са минали 30 дни? Това е нечувано и невиждано безумство, което се пробвате да сътворите, върху безумието, което сте сътворили преди този момент ", съобщи Иван Ченчев от Българска социалистическа партия.

Според Цончо Ганев от " Възраждане " " интимна връзка " прокарана по този метод, обслужвала хомосексуалните връзки. " Това е безумство - смесвате някакъв изрод, нарязъл едно момиче, с хомосексуални връзки ", разгласи Ганев.

Още при започване на дебата депутатът от Има Такъв Народ Тошко Йорданов се обърна към Кирил Петков с думите, че съгласно първичното определение на ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи на поправките в Наказателния кодекс, " с Делян Пеевски и с Бойко Борисов са в интимна връзка ". 

" Изключително грозно е по какъв начин ръководещата сглобка употребява нещастието на едно момиче в Стара Загора, с цел да опита да си измие отвратителния си съюз. Предложенията, които ще приемем, знаете, че няма да решат казуса. Каквото и да приемем, повдигането на наказванията не взема решение казуса ", добави Йорданов.

" Липсват предварителни защити и един куп неща. Да не приказваме, че се вкарват неща, които са толкоз обтекаеми, тъй като по вашето предложение за " интимна връзка ", вие с Пеевски и Борисов сте в интимна връзка по това определение. ГЕРБ пък употребяват нещастието да пробутат да се нападна ветото на президента и това е долно. Свиквате Народно събрание да си разчиствате сметките с президента, употребявайки нещастието на едно момиче ", упрекна Йорданов ръководещите.

Колегата му от Има Такъв Народ Андрей Чорбанов се пошегува с въпроса: " Аз считам, че имам интимна връзка сега, само че не мога да преценява какъв брой постоянна е тя. Ако е единствено полова, интимна ли е? Ако е единствено платонична, дали допуска относителна непоклатимост? "

Кирил Петков
Снимка: БТА

Независимият народен представител Радостин Василев също упрекна Кирил Петков, че се пробва да употребява случая с обезобразеното момиче в Стара Загора за трупане на политически дивиденти. 

" Предадохте 650 хиляди българи? Защо не протестирахте за момичето, което е потърпевшо от Данаил Александров от ГЕРБ, който е обвинен за блудничество с 14-годишно момиче? ", попита той. Според Василев казусът в Стара Загора не е случай на домашно принуждение, а би трябвало да се преследва по Наказателния кодекс. " Вие прокарвате перверзните хрумвания на ЛГБТИ общността. Карате жена си на площада, дъщерите си ", съобщи Василев от трибуната. По думите му " Продължаваме промяната - Демократична България " са записали 60 дни за интимната връзка, тъй като от толкоз са и жертва в тяхната интимна връзка с ГЕРБ. 

Искрен Митев от ПП-ДБ отговори на Василев с думите: " Вашата дума е толкоз несъществена, безстойностна, вие потвърждавате думите си със записи. Вие сте идеален изменник. Дали фамилията ви има вяра? Когато говорите за изменничества, вие сте еманация на измяната? Кой би ви повярвал на вас? ". 

" Аз дълго време приказвах с Кирил Петков по отношение на психическото положение на Искрен Митев, такива народни представители са вреда за една парламентарна група, за такива като господин Митев би трябвало да вкараме и психотест, тест за просветеност той няма да издържи. Дано има избори скоро или ще започнете работа в " Анимус ", или ще стане персонален помощник на Кирил Петков ", отвърна му от своя страна Василев. 

Бившият министър на правораздаването и народен представител от " Продължаваме промяната - Демократична България " Надежда Йорданова прикани сътрудниците си да не употребяват подигравка по тематиката, която се разисква.

" Днешният спор потвърждава какъв брой дебелашки се мисли в тази зала във връзка с случилото се с 18-годишната Дебора от Стара Загора ", сподели от своя страна съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков . " Ще устояваме желанието на цялото общество да няма повече нито едно момиче като Дебора ", безапелационен беше той. 

" Ако измененията, които обсъждаме, бяха в действие, когато момичето от Стара Загора беше получило първата опасност, тя можеше да потърси отбрана. Но дебатът през днешния ден демонстрира какъв брой незряло, лимитирано и какъв брой дебелашки се мисли в тази зала по този толкоз значим проблем. Ще отстояваме желанието на цялото общество да няма нито едно момиче повече ", съобщи Петков.

Според Цветан Предов от " ИТН " желанието за смяна в параграф 1, където да отпадне израза " фактическо съпружеско общуване " и да бъде сменена с " интимна връзка ", е недомислено и ще докара до съществени спорове. По думите му, разширявайки обсега на правната норма до неоправдана прекаленост, се основава комплицирано правно разбиране. По този метода няма да се обезпечи отбрана против принуждение, а единствено законов метод за почистване на сметки, счита Предов.

Той добави, че дефиницията, която ръководещите се пробват да слагат за " интимна връзка ", е объркана и " меко казано странна комбинация с неразбираемо наличие ". Неясно е и понятието " релативно дълготраен съюз ", сподели Предов и добави, че самата дума " релативно " не основава визия от кой миг насетне може да се приказва за трайна връзка, годна да породи правни последствия в този закон. Според него с наложената голословна неотложност не се е предоставило време на гражданското общество да изрази мнение и мнение. Призовавам ви като вносители да разясните за какво би трябвало да отпадне " фактическо съпружеско общуване ", да разясните същността на " интимната връзка ", тъй като по този начин препоръчаните промени, за мен, имат една единствена цел и това е прокарването на избрани противоконституционни текстове от Истанбулската спогодба, текстове, които постановат стандарт отвън биологичния пол, сподели още Предов.

Според Любен Дилов  от ГЕРБ-СДС разширението на този закон отвън фамилията, основава в допълнение комплициране и даде като образец предлагането на Надежда Йорданова за 60-те дни. " Създаваме повече неизясненост ", счита Дилов.

Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ пък попита и от по кое време стартират 60-те дни - от първата среща или от първия полов контакт, както и би трябвало ли да има видеорегистратор, който да потвърждава този контакт.

Корнелия Нинова
Снимка: БТА

Според водача на социалистите Корнелия Нинова това е първият формален законодателен пробив за въвеждане и легализиране на еднополови връзки и бракове.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС означи, че част от проблемите зависят от Народното събрание, само че други системи не работят добре. Той уточни, че има несъблюдение на закона от страна на правосъдната система и изпълнителната власт. Според него домашното принуждение е културен феномен. Никой, когато протяга ръка на най-близките си, не мисли за закона и какво наказване е планувано. Той протяга ръка, тъй като е първичен човек, тъй като е изпуснат от фамилията си, обществото, системата на образованието и културата, които са подценявани дълго време, добави депутатът. По думите му има извънредно образовани хора, които на същото примитивно равнище извършват същото принуждение към околните си, както необразованите. Тук би трябвало да приказваме за ценностни настройки и непреходни полезности, счита Биков.

Ако има смисъл от днешното съвещание, би трябвало да отворим по-сериозен диалог и да забележим какво могат да създадат другите институции, сподели той и добави, че Народното събрание дълго време е " сапун за хората ", които не са си правили работата. Той прикани хората, които стачкуват, в това число против злополуките, да отидат да стачкуват и пред други здания, с изключение на пред Народното събрание. Според него огромният проблем, както във връзка с злополуките, по този начин и по отношение на домашното принуждение, е в Съдебната палата.

Надявам се, че тези които не стават за отговорността, която им е дадена - прокурори, съдии, служители на реда, няма да извършват тези функционалности и няма да има " свещени крави ", разяснява Биков. Той съобщи, че Народното събрание е най-прозрачната и най-отговорната институция в тази страна. 

В последна сметка измененията бяха признати на първо четене.

Второ четене незабавно след първото нажежи пристрастеностите в парламента 

Скандал провокира предлагането още през днешния ден да се гледат измененията и на второ четене. За усмиряване на пристрастеностите бе дадена отмора. 

Кристиян Вигенин от " Българска социалистическа партия за България " означи, че предлагането на Йорданова е било гласувано в прорез с правилника за работа на Народното събрание. Той предложи вид, при който правната комисия да се събере и по-късно да мине второто четене в зала.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов също сподели, че е нарушен правилникът, като уточни, че парламентарни групи са създали поръчка да внесат оферти сред първо и второ четене, само че по неговите думи " това, което вършиме сега, е лишаване правото на глас и на законодателна самодейност ".

Според Надежда Йорданова предлагането ѝ за конкретизиране на определението за " интимна връзка " може да бъде направено като публицистична корекция, като по същия метод могат да се обсъдят и предложенията на " Възраждане ". От " ИТН " оповестиха, че ще създадат обособена законодателна самодейност за промени в Закона за домашно принуждение през септември.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия предложи да се приключи гледането на второ четене на измененията в Закона против домашното принуждение, само че при гласуването и последвалото прегласуване това не бе признато.

Опозицията настоя на председателското място да седне Росен Желязков , а не заместничката му Росица Кирова, която съгласно левицата е нарушила правилника, като е позволила второ четене. Заради задължения на Желязков обаче Кирова изясни, че тя ще продължи да води съвещанието.

Мирослава Петрова
Снимка: БТА

Дебатите се изостриха, когато от Българска социалистическа партия желаеха категорично да бъде записано, че за интимна връзка може да се счита единствено тази сред мъж и жена.

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова предложи редакция на дефиницията за интимна връзка, като в нея беше включено съществуване на полов характери и да е на повече от 60 дни. Тя сподели, че са се съобразили с позицията на Върховния касационен съд:  " И фактически да обхване всички други хипотези, с изключение на тези, при които лицата живеят като брачен партньор и брачна половинка, само че не са обвързани в брак ".

Тя беше подкрепена от съпартиеца си Манол Пейков.

" Ама, приказваме за действителности, не приказваме за това какво желае християнската или мюсюлманската общественост. Тези хора действително съществуват. Значи и те би трябвало да бъдат предпазени. Какъв е казусът? Това е уголемение, което прави закона по-хуманен. Ама не е смешно това ", сподели Пейков.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия означи: " И стана ли ви ясно в този момент на всички защо беше този напън - с цел да узаконите еднополовите бракове, еднополовите връзки. Никаква Дебора, никакви девойки от Стара Загора ".

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ добави: " Всъщност ние одобряваме закона, с цел да може хомосексуалните двойки, които очевидно се изпопребиват непрекъснато и не са предпазени, както жителят Пейков съобщи ".

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов разяснява: " Това е следващото безочливо изплюване в лицето на държавността от групировката, която е окупирала сега ръководството на страната по безусловно противозаконен, превратаджийски метод ".

А водачът на левицата Корнелия Нинова разгласи текстът за корупционен, тъй като е неразбираем.

" Жалко, обаче е и следното: то е показателно за законодателното и интелектуалното качество на ръководещите. Преди няколко дни приехме Закон за домашното принуждение. Той е оповестен. Сега се употребява случай да се внесе корекция. Тя още не е призната и към този момент се прави предложение за различен текст на второ четене. Едва ли има различен парламент в света, в който да съществува такава юридическа неначетеност. Да сте такива политически завеси, по този начин да употребявате болката на хората , да демонстрирате угриженост, а в действителност да унищожавате човешките ориси - за сметка на политически, на неправителствени организации и други ползи ", съобщи в изявлението си  водачът на социалистите.

Според Станислав Богдански от Има Такъв Народ по този начин се лимитира правото на други жители от отбрана.

От " ИТН " оповестиха, че ще създадат обособена законодателна самодейност за промени в Закона за домашно принуждение през септември.

Имаше миг, когато депутатите от Българска социалистическа партия окупираха парламентарната естрада и не дадоха опция изявленията да продължат, поради което председателстващата съвещанието Росица Кирова даде отмора. По-късно дебатите продължиха.

В дневния ред са и  измененията в Наказателния кодекс , с които се усилват наказванията за нанасяне на телесна щета, както и ветото на президента върху Закона за правосъдната власт.

В началото на съвещанието Мирослава Петрова постави клетва като депутат от " Продължаваме Промяната - Демократична България " (ПП-ДБ). Тя заема мястото на Андрей Цеков, който бе определен за министър на районното развиване и благоустройството. 

Росица Йовкова от ПП-ДБ пък зае мястото на Петър Петров от ПП-ДБ, който беше определен за заместник-председател на ДАНС. 

Преди началото на съвещанието, народните представители бяха посрещнати от цивилен митинг под наслов " Нито една повече: промени в закона в този момент! ". Демонстрацията бе проведена във Фейсбук от колектива " Феминистки мобилизации ".

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР