По покана на министър-председателя Гълъб Донев в заседанието на Министерския

...
По покана на министър-председателя Гълъб Донев в заседанието на Министерския
Коментари Харесай

След заседанието на МС: Държавата в помощ на пострадалите от бедствието в Карловско

По покана на министър-председателя Гълъб Донев в съвещанието на Министерския съвет през днешния ден участваха регионалният шеф на област Пловдив Ангел Стоев, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, кметът на с. Калояново Виктория Михайлова и кметът на община Марица Димитър Иванов. Те срещнаха държавното управление с систематизирана информация за нанесените от бедствието вреди и показаха потребностите на района от поддръжка от страна на страната.

" Правителството реши, че кметовете на засегнатите от наводненията общини ще бъдат освободени от отчисления за възнаграждение на звук боклук, който все още е 95 лева на звук. Кметовете са известени и още през днешния ден заповедта ще бъде придвижена до тях ", сподели Росица Карамфилова - министър на околната среда и водите.

" Една от най-големите вреди, които са нанесени след наводненията, е на инфраструктурата. Тя е общинска благосъстоятелност, само че това не значи, че страната няма да помогне за възобновяване на вредите. В момента ВиК сдружението работи на терен, с цел да бъде възобновено водоподаването в селата, които са без вода. Чака се да бъде пуснато и електричеството в засегнатите села. След това ще бъдат разказани и вредите по самата водопроводна мрежа ", изясни Иван Шишков - министър на районното развиване и благоустройството.

Кметът на Карлово би трябвало да направи лист, по който да се работи за възобновяване на отнесените от стихията мостове. Държавата ще помогне освен финансово, само че и с интелектуален капацитет, с фрагменти, с цел да може по-най-бързия метод да бъдат възобновена инфраструктурата, добави Шишков.

" Министерството на земеделието планува целеви приеми по Програмата за развиване на селските региони във връзка с засегнатите места. Няма проблеми със заделените целеви средства за община Марица и община Калояново. Ще желаяме от Европейска комисия позволение да върнем селата от Карловско в обсега на Програмата ", увери Явор Гечев - министър на земеделието.

Гечев изясни още, че всичката дървесина, която се събира в обитаемоте места, е единствено и само за хората, които са там, и е на директното послушание на кметовете. Никой няма да бъде глобен, който прибира дървесина в своите дворове. " Земеделските производители могат да подават заявки за минаване на комисии, с цел да може оптимално бързо да бъдат обработени документите за тези, които са изгубили земи и посеви ", добави земеделският министър.

" По искане на кмета на Карлово Министерският съвет одобри решение да се освободи минерална вода и консервирани храни за бедстващото население на територията на община Карлово. Тези помощи ще бъдат доставени на нуждаещите се още през днешния ден. На 15 септември от 14.00 часа следва съвещание на Комисията по бедствия и повреди, с цел да се прегледат настояванията на тези три общини, които ще постъпят до този миг и да може да се отговори на тях и да стартират нужните работи. И да стартира финансирането им посредством средствата в комисията ", съобщи Иван Демерджиев - министър на вътрешните работи.

Той заяви още, че в четвъртък и петък министрите на вътрешните работи и на земеделието, както и представители на прокуратурата и на локалното население ще създадат на място инспекция на осъществената сеч и на дейностите в горите в този регион, с цел да се откри дали има позволени нарушавания и дали тези действия имат връзка към бедствието.

" Към момента в община Карлово има 5 села, които са без водоподаване, както и 3 села с отчасти електрозахранване. Докрая на деня едното от селата ще има вода, а в другите ще бъдат поставени краткотрайни водопроводи и поетапно ще се пристъпи към естественото водоподаване. С тези краткотрайни водопроводи ще се работи 10 - 15 дни, до момента в който се реши дефинитивно казусът. Електрозахранването е по-увредено по главните улици, където има срутени стълбове и сега се работи по построяването на нови. След това и трите села ще имат цялостно електроснабдяване ", сподели Ангел Стоев - регионален шеф на Пловдив.

Според него по-голям е казусът в този момент за хората, които би трябвало да бъдат настанени във краткотрайни жилища, защото има 7 къщи изцяло разрушени. Около 60 са необитаеми, 84 са отчасти повредени и на процедура са негодни за живеене. Министерството на защитата е уверило, че ще даде контейнери, които стават за живеене даже и в есенно-зимния сезон, заяви още Стоев.

" Обнадеждени сме, че ще получим тази нужна за хората и общините помощ, с цел да възстановим пътната инфраструктура, с цел да получим финансиране от междуведомствената комисия, с цел да получим средства за строителни материали, с които хората да стартират да възвръщат своите домове. Има съществено разрушена общинска пътна мрежа, улици, съществено развалени детски градини и учебни заведения ", акцентира Емил Кабаиванов - кмет на Карлово.

Кабаиванов сподели още, че следва да бъде конкретизирано до другата седмица дали фамилиите, останали без домове или са със съществено разрушени, да бъдат настанени във краткотрайни къщи или в хотели. Необходима е и експертна помощ от Министерство на регионалното развитие, тъй като става дума за мостови уреди, които изискват сериозна експертиза, добави той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР