По план пилонът трябва да бъде открит на 14 юли

...
По план пилонът трябва да бъде открит на 14 юли
Коментари Харесай

Пилонът на Рожен: Туптящият прът в патриотското сърце, който направи на нищо родната природа

По проект пилонът би трябвало да бъде открит на 14 юли с огромно шоу и концерт на Лили Иванова. Зад концепцията стои записаната в Смолян фондация “Наследство в бъдещето “, която е и възложител на строително-монтажните работи. Първата копка бе направена преди седмица след дълга акция по събиране на дарения.

 

През уикенда в обществените мрежи към този момент се появиха фотоси от началото на строителните работи. Огромният кратер, който се появи посред рожен, с цел да може пилонът да стане факт, разбуни духовете и повдигна въпроси каква вреда върху околната среда в действителност би донесъл този родолюбив план. Към момента не са открити еконарушения по плана.

.
Фейсбук

.
Фейсбук

 

От Министерството на околната среда и водите оповестиха, че е направена инспекция, която демонстрира, че “инвестиционното предложение не попада в обсега на условието за наложителна Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или за обмисляне на потребността й ”. Имотът, върху който се строи пилонът не попада в обсега на предпазената околност “Рожен ”,  както и “Родопи Западни ”. 

 

Проверките обаче не престават. 

 

Целта на целия план е да бъде издигнато най-високото знаме в Европейския съюз, както и съгласно уредниците “флагът, подложен на най-висока надморска височина в света (1430 м), 14-u по височина в света ”. 

 

В Европейския съюз към този момент има един сходен неправилен план, който също може да бъде обвързван с патриотизма. На него не е окачено знаме, само че се намира в столицата на една европейска страна - Ирландия. 

.

Става дума за железен кол в центъра на Дъблин, висок 120 метра, който коства забележителните 6 милиона евро и е издигнат в чест на настъпващото хилядолетие, само че чак през 2003 година Някои го оприличават на копие. Други на игла. По-голямата част от хората в Дъблин обаче не виждат смисъл в него. 

 

Металното копие е определено измежду огромен брой съперници в интернационален конкурс. Процедурата обаче против отпор и въпросът стига до Върховния съд, което отсрочва слагането на " паметника " в чест на хилядолетието. В последна сметка първата част от металното копие е инсталирана в края на 2002 година Най-дългата част от неръждаемата стомана е конфигурирана на 21 януари 2003 г. 

 

Ирландците просто не са се сетили. Ако закачат едно знаме на върха на тази другояче безсмислена железна структура, ще запратят грандиозните хрумвания за стълб на “Рожен ” в небитието.

 

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР