По петна, кръгове, цвят на склерата може да се постави

...
По петна, кръгове, цвят на склерата може да се постави
Коментари Харесай

Очите показват здравословни проблеми

По петна, кръгове, цвят на склерата може да се сложи диагноза
Приложение за смарт телефон открива ранен Алцхаймер

Прочетете по очите - в тази мистична фраза в действителност няма мистерия. Някои болести провокират външни промени в нашите зрителни органи. Достатъчно е да ги погледнем от близко.

С напредването на технологиите очите стават все по-полезни като средство за диагностициране на разнообразни болести и положения. Тъй като са транспарантни, те изискват доста по-малко инвазивни способи на проучване, в сравнение с други елементи на тялото.

Американски учени даже са създали приложение за смарт телефон, което може да открие ранни признаци на заболяването на Алцхаймер и други неврологични болести. Приложението употребява близката инфрачервена камера на телефона, с цел да наблюдава измененията в размера на зеницата. След това тези измервания се употребяват за оценка на когнитивното положение.

Дори и без технология можете да откриете редица здравословни проблеми, единствено като погледнете очите си и откриете някои от предупредителните знаци.

Подути или потрепващи клепачи



Ечемикът минава с топъл компрес.

Често срещано положение е ечемик или халазион, който се появява като алена издутина на горния и по-рядко на долния клепач и се предизвиква от задръстване на мастната жлеза. Ечемицикът нормално изчезва самичък или благодарение на топли компреси. Ако продължава, би трябвало да се отстрани от доктор.

Неволното трепкане на клепачите (очна миокимия, “играещо ” око) може да бъде дразнещо, даже смущаващо и постоянно се усеща по-зле, в сравнение с наподобява. В множеството случаи е изцяло безвредно и може да се дължи на стрес, хранителен дисбаланс или консумация на прекалено много кофеин.

Необичаен размер на зеницата

Зеницата реагира неотложно на светлината, като става по-малка при блестящо осветяване и по-голяма при едва. Бавен или занимателен отговор на измененията в размера на зеницата може да значи няколко медицински положения, които включват съществени проблеми като болест на Алцхаймер, както и резултати от медикаменти и приложимост на опиати.

Пръстен към роговицата

Бял, сив или наследник непрогледен пръстен, ситуиран по ръба на роговицата, се появява при по-възрастни пациенти и е много постоянно срещана смяна, обвързвана с възрастта, наречена arcus senilis. Образува се вследствие на холестеролови отлагания.

Повече от две трети от мъжете и дамите в осмото десетилетие на живота си имат аркус сенилис. Появата му при хора под 40 години изисква незабавни кръвни проучвания, с цел да се оцени опцията за липидни нарушавания в организма. Освен това се счита, че ясна дъга демонстрира сърдечно-съдови болести. Учените я свързват и с калциева атеросклероза.

Червени или жълти склери

Промяната в цвета на бялото на очите постоянно демонстрира, че нещо не е наред. Червени, кръвясали очи могат да се дължат на пиянство на прекалено много алкохол. Причината може да бъде раздразнение или зараза, които в множеството случаи изчезват в границите на няколко дни. Ако оцветяването е непрекъснато, това може да значи по-сериозна зараза, инфектиране или реакция към контактни лещи или разтвори за тях. В рискови случаи алените очи демонстрират глаукома - рисково заболяване, което може да докара до слепота.

Когато склерите пожълтеят, това е симптом за жълтеница и чернодробно заболяване. Основните аргументи включват инфектиране на черния дроб (хепатит), генетични или автоимунни болести и избрани медикаменти, вируси или тумори.

Червено леке



Кървавочервено леке върху бялото на окото (субконюнктивален кръвоизлив) може да наподобява ужасно. Това се случва, когато дребен кръвоносен съд тъкмо под чистата повърхнина на окото (конюнктивата) се раздра. В доста връзки то е сходно на наблягане по кожата. Конюнктивата не може бързо да всмуква кръвта и тя се задържа. Винаги е резултат от скъсване на дребен локализиран кръвоносен съд. То може да е симптом на високо кръвно налягане, диабет и нарушавания на кръвосъсирването.

Изпъкнали очи

Хората могат да имат изпъкнали очи по рождение, само че когато очите им са изглеждали обикновено, а стартират да изпъкват, най-очевидната причина е проблем с щитовидната жлеза. Изпъкнало око може да бъде породено още от пострадване, зараза, по-рядко от израстък зад окото.

Мастна бучка

Жълтеникавата мастна бучка, която може да се появи на бялото на окото, е пингуекула, малко струпване на мазнини и протеини, което елементарно се лекува с капки за очи или се отстранява с елементарна интервенция.

Птеригиумът, който съставлява конусовиден тумор над бялото на окото, не съставлява опасност за зрението, до момента в който не стартира да пораства над роговицата. За благополучие, това става доста постепенно. Подобно на пингуекула той може елементарно да бъде отстранен. Наистина би трябвало да се в профил доста преди да доближи роговицата. Ако се разреши на птеригиума да продължи да пораства, той ще образува непрогледен “филм ” върху роговицата, който ще пречи на зрението. Една от главните аргументи за двата типа мастни формирания е хроничното излагане на ултравиолетова радиация от слънцето.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР