По отношение на ситуацията в Гърция и българите, които са

...
По отношение на ситуацията в Гърция и българите, които са
Коментари Харесай

Мария Габриел: Имам информация за около 30 българи в регион Волос, лично съм се чула с един от тях

По отношение на обстановката в Гърция и българите, които са там, в непрекъснат контакт сме генералния ни консул, който от своя стана ежечасно ме твърди каква е обстановката. Знаем, че тя е тежка, знаем че има прекратени пътища. Още през цялото време сме се уверили, че българите, които са в такава сложна обстановка имат нужното – дали ще става дума за храна, вода, медикаменти. Следим обстановката ежечасно, и сега, в който има опция те да доближат от мястото, където са откъснати – това е в пълномощията на гръцките управляващи, с ние работим с тясно с тях, да доближат до място, от което могат да бъдат превозени до България, имаме подготвеност за това.

Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, съобщи кореспондент на БГНЕС.

“Имам информация за към 30 българи в район Волос. Лично съм се чула с един от тях през вчерашния ден късно вечерта. Това, което имаме като увещание на тази стадий е, че няма нужда от спомагателна храна или вода, само че е реалност, че откакто към този момент четвърти ден не престават да са откъснати ние би трябвало да имаме подготвеност да реагираме ”, разясни вицепремиерът. Тя подсети, че в тази обстановка гръцките управляващи са тези, които имат средствата да доближат допустимо най-бързо и мобилно до българите. “В момента, в който те могат да стигнат до Солун, ние като страна също сме подготвени да реагираме ”, увери Габриел.

Тя разяснява, че активираме европейския механизъм за гражданска отбрана, когато не можем да се оправим сами. “За момента управляващите, армията, пожарната и полицията, всички са мобилизирани. В момента, в който доста бързо стане ясно, че има потребност от нужна поддръжка, хубавото е, че ние ще я имаме и тя беше ясно декларирана от Европейска комисия ”, означи вицепремиерът.

“Поклон пред паметта на жертвите в Царево ”, сподели още Габриел.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР