По отношение на персоналния състав ние няма да участваме в

...
По отношение на персоналния състав ние няма да участваме в
Коментари Харесай

ПП-ДБ с проектокабинет, ГЕРБ мисли за корекции, Денков изключи възможност за промени

" По отношение на персоналния състав ние няма да участваме в договаряния с тях, казано по този метод - търсене на взаимни отстъпки, с цел да получите поддръжка. Влизането в подобен диалог допуска ние още веднъж да влезем в някаква полемика, която ще ни извади от увереността, че този Министерски съвет може да работи като екип. Ако желаете, мога да дам един образец. Представете си Асен Василев и Делян Добрев в един Министерски съвет. Аз не бих желал да си представям по какъв начин се ръководи един подобен Министерски съвет ", разяснява Денков.

По-рано през днешния ден от ПП-ДБ оповестиха предлагането си за състав на кабинет на малцинството със период на деяние от година и половина, в случай че втория мандат пристигна при тях. Номиниран за министър председател - акад. Николай Денков, който ръководеше екипите за договаряния с ГЕРБ. За министър на нововъведенията от ПП-ДБ още веднъж ще разчитат на Даниел Лорер. 

Начело на Министерство на вътрешните работи застава юристът и юридически специалист в организацията " Антикорупционен фонд " Андрей Янкулов, на защитата - някогашният длъжностен министър Тодор Тагарев, на правораздаването и на енергетиката – депутатите от Политическа партия Милен Матеев и Радослав Рибарски, а някогашният ръководител на Агенцията по сигурност на храните Христо Даскалов - на земеделието. Най-спорно обаче се оказа името на оферти още веднъж за финансов министър Асен Василев. 

" Продължаваме промяната - Демократична България " отхвърля всяка опция да поддържа държавно управление с първия мандат на ГЕРБ и предлага свое - на малцинството, изцяло изключващо взаимно ръководство с първата политическа мощ.

Кирил Петков сподели: " Ние нямаме право да подменим вота на 620 хиляди български жители. Ние сме в границите на нашето решение – да не подкрепим първия мандат ". По думите му отводът от присъединяване на партийните водачи в държавното управление, като се изключи Асен Василев, е поради осъзнаване какъв брой комплицирана е политическата обстановка. Правят и още един компромис: " Ние сме подготвени да не оглавяваме огромна част от парламентарните комисии, с цел да може Народното събрание да има доста корав и явен надзор върху такова държавно управление на малцинството ", сподели Петков.

Основанието на съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов да избра законодателната за сметка на изпълнителната власт: " Защото разбираме, че едно държавно управление на малцинството в голяма степен ще зависи от тила, от парламентарния гръб.  Във всяко едно законодателно предложение ние ще би трябвало да осигуряваме тази поддръжка ".

Петте целта на обединяването от предизборната акция - приемане в еврозоната и Шенген, битка с инфлацията, осъществяване на забавените ограничения по Плана за възобновяване и резистентност и смяна в метода при финансиране на районните планове се резервира, увери Николай Денков, само че с значимо конкретизиране: 

" Управленската стратегия е готова за 18 месеца с ясното схващане, че да планираме мандат от четири години без да имаме ясна политическа поддръжка би било прекомерно амбициозно ".

Денков горещо отбрани най-спорното име в проектокабинета - Асен Василев, и отхвърли всевъзможен компромис с неговата кандидатура: " Аз по-добър министър на финансите не виждам. ГЕРБ би трябвало да решат ще поддържат ли този кабинет или не с Асен Василев като министър на финансите ".

Ще продължат да търсят поддръжка за управническата и законодателната си стратегия от всички в Народното събрание, като още веднъж ще започват с диалози с ГЕРБ, стана ясно от думите на Денков: " Точно по този начин, тъй като с цел да бъдат включени и другите партии, би трябвало да има някаква ясна основа ", сподели той.

А водачът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи през днешния ден, че препоръчаният проектокабинет с втория мандат може да бъде " разискван и поправен ". След като по-рано през днешния ден при посещаване в Разград Борисов съобщи, че въпросният проектосъстав няма да получи поддръжка от ГЕРБ-СДС, по-късно в Русе той посочи:

" Ние искахме от тях да ни покажат водещите си фигури, те ги демонстрираха. Сега ще продължим да работим за коригирането им ", уточни Борисов, уточнявайки, че дали  ГЕРБ-СДС ще се откажат от своя мандат за кабинет зависи от това  дали планът на новата коалиция ще бъде подсилен от астаналите парламентарни сили. 

Партия " ИТН " няма да поддържа кабинета, препоръчан от ПП-ДБ. В обява във Facebook водачът Слави Трифонов дефинира хода на ПП-ДБ да предложи кабинет на малцинството като " комичен и безусловно недопустим ".

Трифонов: Защо ПП-ДБ оферират през днешния ден кабинет, те са втори и още не е връчен мандатът на първите

Президентът Румен Радев разгласи, че ще разяснява проектокабинета на ПП-ДБ, когато публично получи досието с имената на препоръчаните за министри: " Ще връча мандата скоро. Но аз отново желая да припомня, че 49-ото Народно заседание следва да одобри значимите закони по Плана за възобновяване и резистентност, по държавния бюджет, без значение от изхода на процедурата за лъчение на държавно управление ", сподели през днешния ден Радев във Варна.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР