По отношение на бюджета за Българската академия на науките, предвиден

...
По отношение на бюджета за Българската академия на науките, предвиден
Коментари Харесай

Акад. Ревалски за бюджета на БАН: Направо сме обидени и шокирани

По отношение на бюджета за Българската академия на науките, очакван за 2022 година, сме напряко афектирани и шокирани, тъй като нарастването ни е единствено с 2 млн. лева и то е единствено за минималните заплати. Това съобщи ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски на съвещанието на парламентарната просветителна комисия, на което беше признат за първо гласоподаване планът на бюджета за 2022 година за образованието и науката.

Акад. Ревалски разяснява, че в плануваното нарастване в бюджета на Българска академия на науките "няма нищо за инфлацията и за други неща ".

Колегите ми в Българска академия на науките са афектирани и шокирани от този бюджет. Направихме всичко допустимо през тази година, в разговор с Министерството на образованието и науката, и благодаря на министър Николай Денков, както и на предходния учебен министър Красимир Вълчев. Целта е да покажем на обществото, че ние не сме по-малко потребни за него, в сравнение с нашите сътрудници във висшите учебни заведения. Зарадвахме се, когато през декември 2020 година предходното държавно управление одобри разпореждане и разгласи минимална заплата за помощник, само че бяхме ужасно разочаровани, че Българска академия на науките не беше включена в тази категория, разяснява акад. Юлиан Ревалски.

Той съобщи, че от Българска академия на науките са подготвени да поемат спомагателни задължения от страната, с цел да оказват помощ с научната си експертиза на обществото.

Председателят на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения проф. Анастас Герджиков, който е и ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски ", благодари на народните представители от комисията, които означиха на днешното съвещание, че "нещата във висшето обучение и науката не са по този начин розови, както е в учебното и предучилищното обучение ". Той напомни, че от Съвета на ректорите са изготвили дружно мнение с Националния браншови профсъюз "Висше обучение и просвета ", в което желаят увеличение на средствата за дотацията за прехрана, да има средства за нарастване на стипендиите на докторантите, за увеличение на средствата за просвета и да има обезщетения за покачването на цените на електрическата енергия.

Увеличението на бюджета на Софийския университет "Св. Климент Охридски " е с 4 млн. лева, само че с 1,7 млн. лева тази година са по-малко средствата за нарастване за възнагражденията ни, сподели проф. Герджиков.

По думите му това значи, че "няма да може да се реализира този растеж на заплатата на асистента, който да дава отговор на заплатата на учителя ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР