По-осезаема е възможността за конструктивно поведение и редовен кабинет в

...
По-осезаема е възможността за конструктивно поведение и редовен кабинет в
Коментари Харесай

Росен Желязков: Ако ПП балансират своите виждания към ГЕРБ и по отношение на публичните финанси, може да говорим за подкрепа на правителство с втория мандат

По-осезаема е опцията за градивно държание и постоянен кабинет в границите на този парламент. Това съобщи пред БНР Росен Желязков, който е заместник- ръководител на Народното събрание и народен представител от ГЕРБ.
 
" Положението е по-оптимистично, в сравнение с беше преди двайсетина дни. При тази класификация, в която няма ясно изразено болшинство, разказът е значим. Преди година се говореше, че ГЕРБ не би трябвало да е във властта, а в този момент се споделя, че би трябвало да поеме отговорност. Ние ясно заявяваме, че би трябвало да има постоянно държавно управление и ще работим за това, даже да не участваме в него. Без такова, този парламент ще действа до края на тази година. В най-тежкия миг страната ще остане без орган, който може да приема значителните закони за развиването на страната ".
 
ГЕРБ ще предложи държавно управление, само че държи да има ясна политическа поддръжка, съобщи Желязков. " Широката парламентарна поддръжка е въпрос на политическа отговорност. Следващият постоянен кабинет би трябвало да има стратегия с явен небосвод на деяние и той би трябвало да е най-малко до идващите локални избори ".
 
Президентът успокоява, а не бави процедурите, счита той. " Политическите партии имат време да приказват за бъдещето, а не за предишното. Когато получим мандата, ще проведем диалози с всички към програмен формат. Ако не получим поддръжка от Политическа партия и Българска социалистическа партия, тогава опцията да не се стигне до гласоподаване в зала не е дребна. Отиваме на втори мандат, където ние няма да дадем нашата поддръжка. Политическата логичност обаче диктува да не споделяме в никакъв случай. Ако Политическа партия балансират своите визии в политически аспект към ГЕРБ и във връзка с обществените финанси при ръководството на страната, може да приказваме за поддръжка на държавно управление с втория мандат. Стават чудеса, изключително преди Коледа ".
 
Третият мандат би предопределил посоката на политическите диалози, изясни Желязков. " Ние бихме дали поддръжка при няколко условия. Държим на резистентност на обществените политики и прекосяване през сложния интервал, както и да има ясно фокусирана поддръжка за уязвимите групи, а не под общ индикатор. Разходите би трябвало да се ръководят рационално. Важна е посоката и напъните за влизане в еврозоната и Шенген. Не просто като реализиране на съответна дата, а за облекчение на лихвения напън, който следва. Трябва да има рационално ръководство на бюджетното салдо. От това зависи нашата поддръжка ".
 
Ние разчитаме на прогнозите, които Министерството на финансите и Българска народна банка вършат за идната година, а Политическа партия приказват за оптимистични сюжети, които се назовават случайно боравене с цифри, изясни Желязков едно от главните разминавания на ГЕРБ с втората политическа мощ.
 
" За 2023 година прогнозите са за растеж с едвам 1%, дължащ се на международните процеси. Тази наклонността обрисува и консервативния вид. Но това не обрича третия мандат ".
 
Грехота ще е да се приключи работата на това Народно събрание, счита Желязков. " Политическа доверчивост е да се вършат нови опити и избори. Този парламент работи добре. Структурира се бързо и одобри правилника ".
 
Един длъжностен кабинет не може да внася оферти за дълготрайни политики, изясни той. " Удължителният бюджет значи да се извършват всички влезнали в действие нормативни актове, които плануват спомагателни бюджетни средства. Ние не просто ще изпълняваме бюджета за 2022 година, а и тези политики, планувани за 2023 година с тяхното увеличение. Това значи нарастване на пенсиите и други. Временното удължение на бюджетната рамка подсигурява спомагателните разноски. Няма по какъв начин Народното събрание да направи един избирателен сватбарски бюджет, за който да не е ясно от кого ще се извършва и по какъв начин ще се финансира. Това крие риск страната да се окаже в неплатежоспособно положение ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР