По оперативни данни на Националния статистически институт (НСИ) през предходната

...
По оперативни данни на Националния статистически институт (НСИ) през предходната
Коментари Харесай

120 трудови злополуки с 6 смъртни случая в Старозагорско през 2019

По оперативни данни на Националния статистически институт (НСИ) през миналата 2019 година в област Стара Загора са регистрирани 120 трудови злополуки. на 32 от тях са станали с дами, а 6 от тях са приключили със смъртни случаи . Няма трудови злополуки, които са довели до неработоспособност. За съпоставяне през 2018-а са регистрирани 148 трудови злополуки, от които 45 с дами, 8 смъртни и няма регистрирани, довели до неработоспособност. 
Това регистрират от Регионалния съвет (РС) на Конференцията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) - Стара Загора, в навечерието на 28 април, когато се отбелязва Международният ден в памет на починалите и потърпевшите при трудови злополуки.
6-те трудови злополуки, приключили със гибел, през миналата 2019-а със са в секторите " Горско стопанство " - 1 случай, " Добив на въглища " - 1, " Производство на произведения от други неметални минерални първични материали " - 1, " Производство и систематизиране на електрическа енергия " - 1, и " Сухопътен превоз " - 2 случая. 
Според оперативната информация за трудовите злополуки трите стопански действия с максимален брой трудови злополуки през 2019 година са рандеман на въглища с 24 злополуки с 1718 календарни дни загуба, произвеждане на железни произведения - 24 злополуки с 2543 календарни дни загуба, произвеждане на дървен материал и произведения със 7 злополуки и загуба на 879 календарни дни. Налага се изводът, че с максимален брой трудови злополуки за Старозагорския район остава добивът на въглища. 
За страната по оперативни на Национален статистически институт през 2019 година са открити 2731 трудови злополуки, от тях 1082 са станали с дами. Регистрираните смъртни трудови злополуки са 89, а трудовите злополуки, довели до неработоспособност са 14. За 2018-а цифрите надлежно са - 2914 трудови злополуки, от които 1140 с дами, 92 смъртни трудови злополуки и 7 трудови злополуки, довели до неработоспособност,което постанова извода, че понижава броят на записаните трудови злополуки и на относителния дял на тези с дами. Има спад и в броя на смъртните трудови злополуки, само че двойно са се нараснали случаите, довели до неработоспособност. 
Това постанова мнението, че дейностите по обезпечаване на здраве и сигурност при работа  в огромна част от предприятията, изключително в дребните и междинните, се възприемат най-вече като обвързване, наложено от закона. За възстановяване изискванията на труд работодателите не влагат задоволително финансови средства и позволяват обилни нарушавания на трудовото законодателство, което проличава и от посочените данни.
Това е и главната причина  България да е в челото на отрицателната ранглиста измежду страните членки, които са с два пъти по-висок брой от междинния за Европейския съюз със смъртни случаи на работното място.
Утре в 12:15 часа районен съд на КНСБ в Стара Загора ще означи Международния ден на починалите при трудови злополуки служащи и чиновници пред паметната плоча, която се намира в източната част на парк " Пети октомври ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР