По онова време те са стрували около 2,6 млрд долара

...
По онова време те са стрували около 2,6 млрд долара
Коментари Харесай

Най-шумните борци с корупцията крият афера с биткойни за милиарди! Кой ще ги разследва?

По това време те са коствали към 2,6 млрд $ или към 4 млрд лв., както първи разказват злокобната спекулация публицистите от уеб страницата „ Биволъ “. Именно те се пробват да научат повече от Министерство на вътрешните работи по силата на ЗДОИ, само че такава им е отказана.

 

Топката се трансферира години наред от Министерство на вътрешните работи към Следствието, от Следствието към прокуратурата, до момента в който следите се прикрият напълно и за казусът спре да се приказва.

Така през 2021 година специалисти пресмятат по тогавашния курс, че цената на иззетите и укрити биткойни към този момент е над 11 милиарда лв..

 

Всички опити на медии да стигнат до някакъв съответен отговор удрят на камък.

За какво става дума. През май 2017 година Центърът за противопоставяне на престъпността в Югоизточна Европа оповестява, че България е конфискувала 213 576 биткойна, които по днешна цена са към седем милиарда $ (към 2022 г.). Обстоятелствата към тази интервенция и задържаните биткойни остават неразбираеми и до през днешния ден. Дори не е ясно къде е укривана и от кого въпросната криптовалута.

 

През 2022 година депутатът от „ Демократична България “ Ивайло Мирчев насочва парламентарно запитване към Министерство на вътрешните работи, ръководено тогава от Бойко Рашков, обвързвано с въпросния случай. Оказва се, че Министерство на вътрешните работи не е уведомявано от прокуратурата, къде са покрити въпросните биткойни за десетки милиарди, които по закон принадлежат на българската страна.

 

Ето какво споделя по въпроса Иван Гешев на 08.12.2017 година в качеството му на началник на профилираната прокуратура: " Няма конфискувани биткойни. Към момента делото е в профилираната прокуратура, проверява се от откривател. Назначени са експертизи, компютърни и всевъзможни други, в това число и такива, които ще бъдат направени в Съединени американски щати. И след правенето на експертизите имам уверението на прокурорите, че в оптимално къс период ще бъдат конкретизирани обвиняванията и ще бъде импортиран обвинителен акт в профилиран углавен съд ".

 

Това мъгливо пояснение дава Гешев, който през днешния ден, към този момент като основен прокурор се изявява като огромен ценител на казуса с криптовалутата. За изчезналите милиарди обаче не обелва и дума.

 

Българското общество освен има право, само че то е длъжно да изисква от Борисов, Гешев и някогашните вътрешни министри Валентин Радев и наследилият го Младен Маринов да дадат пояснение какво се е случило с парите.

Задължително би трябвало да научим дали проверяващите органи разполагат с нужните частни ключове и основни думи с цел да могат да се разпореждат с конфискуваните биткойни и други криптовалути, осъществено ли е досега някакво предписание с тези доказателства и кой сега се разпорежда с тази валута. Докъде е стигнало делото, какво не споделя Гешев и прочие и прочие

 

Източници от ГЕРБ настояват, че Борисов е бил съответно известен за резултатите от интервенция ПРАТКА/ВИРУС. Той е индивидът, който е следил от близко какво се случва и е разпореждал какво да се прави с милиардите. Според някои клюки, той е предложил на Съединени американски щати да заплати първите 8 самолета F-16 с задържаните биткойни. Затова през днешния ден няма даже диря от тях. Дали това е правилно, би трябвало да отговори Иван Гешев. Както и самият Борисов. Ако тези клюки са подправена вест, дано това да се каже ясно с причини и обстоятелства.

 

ГЕРБ сега трансформират в скандал всяко подозрение за нещо неправилно, даже да няма никакви доказателства, само че за въпросните милиарди мълчат. Както мълчат за обезпечения „ кулоар “, по който се измъква от България крипто кралицата Ружа Игнатова. На всички е ясно, че без „ чадър “ от управляващите и прокуратурата тя не би могла да напусне безпроблемно страната, откакто месеци преди този момент към този момент е съществувало настояването за нейното задържане от немските институции.

 

Гешев и помощниците му настояват, че следствието и прокуратурата проверяват самоуверено за нарушавания с крипто валута компанията „ Нексо “. Нека кажат тогава, къде се съхранява и кой дава отговор за тези милиарди, прибрани още през 2017 година. Ако мълчанието към аферата продължи, подозренията за осъществено закононарушение от хора на най-високите етажи в институциите, ще получи същински учредения.

 

Време е за истината. Ако останалите политически сили в Народното събрание замълчат по този голям скандал, ще е ясно, че прикриват закононарушения и са съучастници в това.

 

Фрог нюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР