По онова време родопският курорт е малко, неизвестно село с

...
По онова време родопският курорт е малко, неизвестно село с
Коментари Харесай

Генерал Луков вдигнал Военния санаториум в Наречен

По това време родопският курорт е малко, незнайно село с към 30 къщи, в които се предложили стаи с дървени кревати и без чаршафи

През 1937 година военният министър на България военачалник Христо Луков получил нервна рецесия и по рекомендация на лекуващия го доктор отишъл на лекуване в Нареченски бани. Той прокиснал там 20 дни, наемайки елементарна квартира. През това време Нареченски бани е малко известно село с към 30 къщи. Предлагали стаи с дървени кревати, без чаршафи, напълно несъответствуващи за ВИП персони като генерала.

След престоя си министърът се почувствал доста добре и още в първия работен ден, когато се завърнал в министерството, решил да построи в Нареченски бани дом за военните инвалиди.

Тогава България търгувала най-вече с Германия, с която по-късно става съдружник. От там внесли игрални апарати, които се инсталират в кафенета и кръчми, а средствата от тях се дарявали на военните инвалиди.

Именно с парите, събрани от апаратите, военният министър почнал планувания градеж. Той стартирал през 1938 година и приключил през 1940 година Историята за построяването на някогашния Военен санаториум, в този момент - болница " Св. Богородица “, е разказана в книгата " Курорта Нареченски бани - минало и настояще ", с създател Ангел Киров.

През това време в селото нямало тръбопровод и електричество, локалните пиели единствено минерална вода и употребили газови лампи.



Строителите на дома са инвалиди от войната. Те били родом от Трънския край, работели без никаква техника. По време на градежа прокарали тръбопровод от Римския мост. Единствената Водноелектрическа централа (ВЕЦ) била издигната в Кричим. Тя захранвала с ток Пловдив. По разпореждане на военачалник Луков още през 1939 година и в Нареченски бани е прекарана апаратура и за електричество.



25-километровата права от Асеновград до селото била покрита с трошляк. Отново по разпореждане на генерала създали паважна настилка. През 1940 година бил приключен градежът на Военния санаториум в Нареченски бани. Веднага по-късно почнали да идват инвалиди от Балканската и Първата международна война. В санаториума на отмора били изпращани и близки на починалите в борбите герои.

В Дома лекували немски водачи, след това - руски

Две години откакто бил издигнат санаториумът в Наречен, той почнал да се посещава и от немски летци. Превозвали ги със самолети до летището в село Крумово, а от там - с рейсове до Нареченски бани. Те употребили услугите на санаториума в продължение на 20 дни, след което още веднъж заминавали за фронта с укрепнала нервна система.

По-късно, когато станало ясно, че германците губят войната, визитите престанали. Домът за военни инвалиди се трансформирал в болница след 9 септември, когато България към този момент взела участие във военните дейности против Германия.

От фронта почнали да водят ранени бойци, с цел да ги лекуват. След няколко месеца болничната помощ била изнесена от постройката и в дома се настанили всемирски военни - по този начин домът се трансформирал във боен санаториум.

Там почнали да се лекуват военнослужещи и чиновници от Министерството на националната защита. " Аз, който пиша тези редове, работих 30 години в този санаториум - от 1955 година до 1985 година Може би ще попитате каква е ориста на военачалник Луков? Той беше наказан на гибел от комунистите. С построяването на Военен санаториум се даде огромен подтик за развиването на курорта. По-късно започнаха да се строят и други почивни домове ", написа Ангел Киров.

Откриват първата баня през 1891 година



Първото заселване в региона на Нареченски бани е станало още през VI век, когато от север идват хора от славянското племе рупци. В идващите епохи се случват доста превратности, с цел да пристигна 1891 година, когато е открита първата баня.

През 1927 година се основава и първият балнеосанаториум, а от средата на 30-те към този момент има и боен. Лековитата минерална вода се употребява за лечебни процедури от немски водачи, а по-късно и от руски бойци. Нареченски бани са оповестени за курорт през 1950-а. Той е известен и през днешния ден с неповторимата си минерална вода, съдържаща радон.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР