По обобщени данни към 15 юни случаите на маймунска шарка

...
По обобщени данни към 15 юни случаите на маймунска шарка
Коментари Харесай

CDC: Над 2000 са вече случаите на маймунска шарка в света, заразата стъпи в Скандинавия и Прибалтика

По систематизирани данни към 15 юни случаите на маймунска шарка са 2027 в 36 страни отвън типичните райони на разпространяване в Африка, оповестиха от Американските центрове за надзор на болесттите (CDC).

Европа продължава да бъде най-засегната от инфекцията, като първото място още веднъж принадлежи на Англия, където броят на доказаните инфектирани към този момент е 525. Следва Испания с 313 случая, а Германия с потвърдени 263 случая измести Португалия от третото място и тя остана четвърта с 241 инфектирани.

Динамиката на разпространяване на болестта през последните няколко дни е малко по-различна – към този момент са наранени и Скандинавските страни – в Швеция доказаните случаи са 10, в Дания – 7, следват Финландия с 3 и Норвегия с 2 случая.

Една страна от Прибалтика също е съобщила за потвърдени 2 случая, означават от CDC.

Балканският район продължава да е с минимум разпространяване на маймунска шарка – Гърция е докладвала за 2 случая, а Румъния – за 3.

Очаква се в околните дни експертна група на СЗО да разиска тематиката за допустимо предаване по полов път на инфекцията, поради изказаните отзиви от някои откриватели, заяви пресслужбата на СЗО. Оттам напомнят изказванието им, че са разкрили вирусна ДНК в спермата на няколко пациенти с маймунска шарка в Италия и Германия и това е потвърдено в лабораторни проби, което допуска, че вирусът, открит в семенната течност на един пациент, е кадърен да болести различен човек и да продължи да се възпроизвежда.

Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР