По новия проект Равен достъп до училищно образование в условията

...
По новия проект Равен достъп до училищно образование в условията
Коментари Харесай

МОН купува 80 000 лаптопи и таблети за онлайн обучението

По новия план " Равен достъп до учебно обучение в изискванията на рецесии " се възнамерява да бъдат купени 80 000 електронни устройства - преносими компютри и таблети, които да бъдат употребявани при просветителния развой в учебните заведения, само че и да бъдат раздавани на възпитаници, които нямат устройства, когато се минава в онлайн образование. Това оповестиха от Министерството на образованието и науката /МОН/ при представянето на плана през днешния ден.

Вече подготвихме публичната поръчка, ще сключим рамков контракт и още през април се чака да стартира пазаруването на 80 000 електронни устройства. Купуването им ще стане поетапно, само че се надяваме, че до края на лятото да приключи процесът за възобновяване на софтуерния фонд в учебните заведения, сподели заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

Проектът " Равен достъп до учебно обучение в изискванията на рецесии " е с бюджет от 109 562 641,93 лв., осъществя се по Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък ", съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейските структурни и капиталови фондове, по програмата REACT-EU.

Проектът ще продължи три и една от главните действия в него е за пазаруването на механически устройства от МОН, които по-късно ще бъдат предоставяни на учебните заведения. Целта е софтуерните фондове на учебните заведения да бъдат подсилени, тъй като някъде има дефицит на устройства, а на други места техниката е остаряла. Тези електронни устройства ще се употребяват в учебните заведения, само че при рецесии и прекосяване към отдалечено образование, могат да бъдат предоставяни на възпитаници, които у дома не разполагат с механически устройства, с цел да може да се включат интензивно в онлайн образованието, изясни Владимир Станчев - шеф на Дирекцията " Управление и осъществяване на планове " в МОН.

По плана благодарение на планувани образования педагогическите експерти ще получават цифрови умения и ще усвояват нови и новаторски способи за преподаване. Предвижда се и подкрепяне на просветителни посредници, както и на родители на възпитаници за асимилиране на умения за работа с цифрови устройства и електронни просветителни платформи, което ще подкрепи учениците в пълноценното им присъединяване в образованието. По плана ще бъдат купувани и механически средства за възпитаници и учители.

В плана ще бъдат обхванати 210 000 възпитаници, като планираме в идващите три години всички възпитаници, които минават от предучилищното към учебното обучение и ще бъдат в първи клас, да вземат участие в краткотрайни образования, с цел да са готови за прекосяване към отдалечено образование, изясни Станчев. Той сподели, че " по предварителни данни 10 % от всички възпитаници са изпитвали някакви усложнения при отдалеченото образование, или това са към 60 000 възпитаници ".

37 718 възпитаници ще получат в допълнение синхронно образование и 140 000 ще бъдат подсигурени с достъп до образование от разстояние в електронна среда. Ще бъдат подготвени също 20 000 педагогичен експерти в учебното обучение, както и 210 000 родители и просветителни посредници, които ще подкрепят учениците за образованието от разстояние.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР