По-ниски лихви по кредитите, леко увеличение на инфлацията и запазване

...
По-ниски лихви по кредитите, леко увеличение на инфлацията и запазване
Коментари Харесай

По-ниски лихви по кредити, нов спад на безработицата, възходяща икономика прогнозира МФ

По-ниски лихви по заемите, леко нарастване на инфлацията и опазване на темповете на растежа на стопанската система чакат от финансовото министерство за третото тримесечие на тази година. Прогнозите са на финансовите медиатори и са систематизирани в изданието “Очаквания и прогнози ”, разгласен на уеб страницата на ведомството.

Икономиката ще пораства и през третото тримесечие

Очакванията са за опазване на темпове, сходни на ускорението от първото тримесечие. Тогава брутният вътрешен артикул се форсира до 4,8% на годишна база, при 3% през четвъртото тримесечие на 2018 година

Леко нарастване на инфлацията ще има през третото тримесечие, предизвикано основно от  по-високите фючърси на петрола със период на доставка през септември, ценови шокове в предлагането в международен мащаб - да вземем за пример при свинското месо - както и признатите по-високи административни цени на електрическата енергия и топлоенергията у нас, които са в действие от юни.

В противоположната посока - към задържане на сегашните равнища, ще работят цените на суровия петрол, които ще останат постоянни. От началото на годината инфлацията демонстрира наклонност да върви леко нагоре - 2,8% през второто тримесечие от 2,5% през първото.

Нов спад на безработицата,

изключително в строителството и услугите, са упованията за пазара на труда. Леко утежняване има единствено в индустрията, която последователно ще се стабилизира. Доларът ще нарастне, въпреки и минимално, срямо еврото и лв.. Опасенията за икономическия напредък в еврозоната, решенията на ЕЦБ да остави лихвените проценти на сегашните им равнища обезценяват еврото. Отчетената рекордно ниска безработица в Съединени американски щати пък поддържа повишаването на американския $.

Очакванията са банките в еврозоната да запазят главната рента на нулево ниво. Българска народна банка за първи път вкара нулев % през февруари 2016 година и от този момент той не е променян.

Лихвите по депозити,

които са покрай нулата, ще се намалят още и в трите валутни сегмента - левове, евро и долари. Ако упованията се потвърдят, това ще значи постепенно превръщане на наклонността, откакто през второто тримесечие междинните лихви леко се покачиха - с към 2 процентни пункта.

Спестяванията ще се усилват, движени, от една страна, от възходящ наличен приход, и от друга- на незадоволително капиталови други възможности на банковите депозити. Тези два фактора ще се окажат по-силни от съвсем негативните лихви.

Заемите ще поевтиняват още

Низходяща ще бъде посоката и при междинната цена на заемите в евро, левове и долари. Това значи, че поевтиняването, главно при ипотечните заеми, почнало през второто тримесечие, ще продължи.

Кредитирането ще се резервира високо, само че темповете на повишаване през третото тримесечие ще са умерени. Очакванията за това са свързани с удобната макроикономическа среда, в това число ниските лихвени проценти, възходящите приходи и ниската безработица.

Левовите заеми ще продължат да нарастват, до момента в който отпуснатите заеми в евро на семействата ще запазят наклонността си на понижение от началото на годината и през третото тримесечие.

Фирмената задлъжнялост - без смяна,

откакто през второто тримесечие на 2019 година е намалял процентът на бизнесмените, които оповестяват за финансови проблеми. Очакванията са тази наклонност да продължи на фона на продължаващо търсене на заемни запаси от банките и при високи темпове в намаляването на неприятните заеми.

Бизнесът е по-оптимистично надъхан

към темповете на стопански растеж, демонстрира също съпоставяне с пролетната прогноза на финансовото министерство. Очакванията са за растеж над 4,5%, до момента в който специалистите на финансите намалиха прогнозата си до 3,4% за тази година и до 3,3 на 100 за идните три години.

Еднопосочни са упованията за трудовия пазар. За 2019 година се чака покачване на заетостта с 0,4%, записаха в прогнозата си от финансовото министерство. Разминаване има и при инфлацията. Докато финансовото министерство чака средногодишна инфлация към 1,8%, финансовият бизнес е по-консервативен и планува средногодишна инфлация над 2,5% за третото тримесечие на тази година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР