По-ниската избирателна активност днес в сравнение с миналата неделя е

...
По-ниската избирателна активност днес в сравнение с миналата неделя е
Коментари Харесай

Социолози: Очаквахме ниската избирателна активност

По-ниската изборна интензивност през днешния ден спрямо предходната неделя е естествена и предстояща, разясниха социолозите Димитър Ганев от „ Тренд “ и Галя Гогова „ Маркет линкс “ пред Euronews Bulgaria.

Засега се движим с по-ниска интензивност спрямо първия тур предходната неделя. Очаквам да остане по-ниска. Това е обикновено, предстоящо. Винаги на втори тур интензивността е по-ниска – освен на локални, само че и на президентски избори – тъй като доста от гласоподавателите на партиите, които не са достигнали балотажа, не са задоволително стимулирани да гласоподават, разяснява Ганев.

Отдавам ниската интензивност и на свадите към машинното гласоподаване, само че въпреки всичко съпоставяме интензивност към първи тур. Като цяло, ниската интензивност, която регистрирахме и на първи тур, се дължи и на това, сподели още той.

Наистина, на втори тур нормално изборната интензивност е с към 8-10% по-ниска, по отношение на първите турове, в случай че погледнем години обратно. А и главното, което стимулира хората да гласоподават, е общинските препоръки. Те имат по-близък контакт с хората, персонално познават някои от претендентите и са по-мотивирани да стигнат до урните, счита Гогова.

Не мисля, че сега има някакъв огромен проблем с машините, тъй като от 7 хиляди секции в 50% има машинен избор – действително да имаме 10-20 случая на проблем с машините. Най-малкото, това са технологии – постоянно може да се случи нещо, само че мисля, че навреме техническо обезпечаване отстранява проблемите, добави тя.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР