По-ниска законодателна активност на парламента отчита Юридически барометър. От януари

...
По-ниска законодателна активност на парламента отчита Юридически барометър. От януари
Коментари Харесай

80% от законите се променят до година

По-ниска законодателна интензивност на Народното събрание регистрира Юридически барометър. От януари до юни са обнародвани 20 закона, от които 17 са за изменение и допълнение (ЗИД) и три ратификации, написа News.bg.

Според откривателите от самодейността по-малкият брой признати закони може да се дължи на предварителното преустановяване на мандата на 43-то Народно заседание. Броят обаче е по-малък и спрямо други интервали, когато е функционирало служебно държавно управление: юни 2013 - 36 обнародвани закона, юли-декември 2014 - 41 обнародвани закона.

Проблемите съгласно Юридически барометър са, че съвсем всеки закон се променя и добавя повече от един път годишно. Над 80% от законите се трансформират още през първата година след обнародването им. Други закони пък престояват рекордно дълго време в законодателния орган като да вземем за пример Закона за акциза и данъчните хранилища, който залежава в Народно събрание 411 дни.

Даниел Вълчев изясни, че приблизително един закон престоява с Народно събрание над 180 дни. Прави усещане, че значими закони не се внасят от Министерски съвет, а от народни представители. Според Вълчев в законодателните диспути се отклонява вниманието от значими проблеми.

Сред непрекъснато изменящите се закони, по думите му, е Законът за придвижване на пътищата. Работата на парче не е добра работа, регистрира Вълчев.

Закон за районното развиване пък получава " премия " Златен гвоздей на Юридически барометър за недомислие. Административнопроцесуалният кодекс е с изменени 158 параграфа.

Според Юридически барометър основаването на европейска прокуратура е значима стъпка в развиването на наказателното право на Европейски Съюз. Въпреки това специалистите се тормозят, че структурата и организацията й могат да я създадат тромава и мудна при вземането на решения.

Иванка Которова, прокурор от ВКП, показа, че европейската прокуратура се основава мъчно. Той е орган без аналог. Седалището на Европейската прокуратура ще е в Люксембург. Помощ на Европейската прокуратура ще оказват Евроджъст и ОЛАФ.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР