По неписано правило, което се налага днес, не трябва да

...
По неписано правило, което се налага днес, не трябва да
Коментари Харесай

Културни кодове: Дигиталните приятелки - кошмар за личните данни и не само

По неписано предписание, което се постанова през днешния ден, не би трябвало да се доверявате на отговорите, които един чатбот ви изпраща. Вероятно не би трябвало да му доверявате и персоналната си информация. Това важи с особена мощ за " приятелките с изкуствен интелект " или " гаджетата с изкуствен интелект ", които набират особена известност напоследък.

Анализът на 11 така наречен чатботове за романтика и цифрови компаньони, оповестен от фондация Mozilla, открива голям брой проблеми със сигурността и поверителността на ботовете. Като цяло приложенията, които са били изтеглени повече от 100 милиона пъти на устройства с Android, събират големи количества данни за хората; употребяват проследяващи устройства, които изпращат информация на Гугъл, Фейсбук и компании в Русия и Китай; разрешават на потребителите да употребяват слаби пароли; липсва бистрота по отношение на собствеността им и моделите на изкуствен интелект, които ги зареждат.

Откакто OpenAI пусна ChatGPT за необятната общност през ноември 2022 година, разработчиците се надпреварват да внедряват огромни езикови модели и да основават чатботове, с които хората могат да взаимодействат и да заплащат за абонамент. Изследването на Mozilla дава визия за това по какъв начин тази самобитна цифрова златна тресчица може да е пренебрегнала неприкосновеността на персоналния живот на хората и за напрежението сред нововъзникващите технологии и метода, по който те събират и употребяват данни. То също по този начин демонстрира по какъв начин известията в чата на хората могат да бъдат употребявани от хакери.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР