По Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради

...
По Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради
Коментари Харесай

Не сме похарчили 2 млрд. лева за саниране, заяви регионалният министър

По Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания не са изхарчени 2 милиарда лева, каквито изявления имаше през вчерашния ден. Министерство на регионалното развитие е разплатило към Българската банка за развиване 500 млн. лева, а тя към българските общини – към 1 милиарда лева за трите години от 2015 година до в този момент. Имаме да осъществяваме действия за още 1 милиарда лева

Това разяснява през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков (в средата) пред публицисти в Бургас, оповестиха от районното министерство.

Колкото по-малко се политизират нещата и се слагат на експертна повърхност, толкоз по-добре ще вървят. Средствата не са изхарчени, а са вложени в съответни поправки и с помощта на ограниченията за енергийна успеваемост са налице спестявания сред 40 и 60 % в обособените жилища, добави министърът.

Нанков напомни, че се търси вид по какъв начин да продължи бъдещото финансиране на програмата. Големият проблем на програмата не са експертизата, строителите, общините или механизмът, по който се извършва, а че се политизира. Ако я прекратим, основателно ще се каже, че единствено 5% от популацията или 15% от живущите в жилищни блокове са се облагодетелствали от санирането. Затова не желаеме да я прекратяваме, а да я продължим, безапелационен беше той.

Към Министерството на районното развиване и благоустройството има нов отдел за надзор на програмата, инициирани са и промени в методическите инструкции за възстановяване на контрола, уточни Нанков.

Във връзка със спекулации във връзка с здания в стадий на осъществяване, които са с протекли покриви, министърът разяснява, че има строители, които не са толкоз опитни, позволили са неточност, като са разкрили покрива в дъждовно време, само че нанесените вреди са за тяхна сметка, а не за програмата.

За високите блокове, при които има открити отклонения, не става въпрос за некачествени материали. Напротив, те са доста качествени. Там реализатори и кметове са били подведени със документа на материала, разяснява още министърът и уточни, че, в случай че притежател на апартамент закупи материали за изолираност, няма да направи лабораторен разбор за качеството им, а ще ревизира документа и заявеното в него. Не приказваме за преопаковане. В съгласуваност с кмета и службите по пожарна сигурност до 10 дни ще намерим метод за обезопасяване на тези здания, които не дават отговор на условията на пожарната за клас „ C “, след осъществяване на ограниченията по програмата, осведоми министърът. Сезирали сме Европейска комисия, румънското държавно управление, несъмнено и прокуратурата, добави той и уточни, че и в страната има контролни органи, с които следва да бъде направена нова среща с тях.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР