По нареждане на министъра на икономиката Емил Караниколов Държавната агенция

...
По нареждане на министъра на икономиката Емил Караниколов Държавната агенция
Коментари Харесай

Караниколов нареди да се засили контрола на язовирите заради усложнената метеорологична обстановка

По разпореждане на министъра на стопанската система Емил Караниколов Държавната организация за метрологичен и механически контрол /ДАМТН/ ускорява екипите, осъществяващи надзор на язовирите и оборудванията към тях, оповестиха от министерството. Мерките се постановат по отношение на оповестеното от Национален институт по метеорология и хидрология предизвестие от втора степен за интензивни превалявания и гръмотевични стихии в 8 области в Източна България и първа степен в 17 области от страната.

Оперативният щаб на Главна дирекция " Надзор на язовирните стени и оборудванията към тях " /ГД НЯСС/ е в подготвеност за дейности при усложняване на метеорологичната конюнктура. Служителите от Групово дело НЯСС поддържат непрекъсната връзка със притежателите за повишение на водните равнища в язовирите и положението на язовирните стени и уреди към тях. Язовирите са с обезпечени свободни размери и са в положение за вдишване на висока вълна от евентуални превалявания.

До регионалните шефове са изпратени инструкции за предприемане на ограничения от притежателите на язовирни стени и оборудванията към тях по смисъла на чл.141, ал.1, т.5 от Закона за водите, а точно: да контролират и поддържат водните равнища в язовирите гарантиращо безвредната им употреба и недопускане на спешни обстановки и основаване на риск от наводнения, както и да се обезпечат плановите проводимости на преливниците и да се подхващат дейности за недопускане запушването им.

Изпратени са писма и до началниците на Регионални отдели от Групово дело НЯСС с подготвеност да се наблюдават водните равнища на язовирите на териториите на съответните области, с изключително внимание на язовирите с висок евентуален риск и каскадните язовири.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР