По мнението на критиците промените ще доведат до засилване на

...
По мнението на критиците промените ще доведат до засилване на
Коментари Харесай

Румънците се надигнаха против планирана правосъдна реформа

По мнението на критиците измененията ще доведат до усилване на корупцията, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

Планираните промени може да слагат правосъдната система под по-пряк държавен надзор и да отслабят напъните за унищожаване на ширещата се в страната корупция.

Между 20 и 30 хиляди протестиращи излязоха на демонстрации единствено в Букурещ, оповестяват локалните медии. По-малки митинги имаше и в минимум 13 други градове на страната, оповестява Медиафакс.

Пред постройката на държавното управление в столицата стачкуващите скандираха "Демокрацията е под блокада " и "Правосъдие, а не корупция " и надуваха пластмасови вувузели, оповестява Асошиейтед прес.

Някои участници използваха израза "червената чума " по адрес на ръководещата Социалдемократическа партия (СДП). По-късно шествието мина по улиците на града към Народното събрание.

Магистрати, задгранични посланици и Европейският съюз също се оповестиха против плануваните законодателни промени.

Сред лансираните промени е такава, която ще разреши на човек с престъпно досие да бъде определен за президент.

Проектът също така разпорежда на румънския министър на правораздаването задачата да номинира основните прокурори на страната - функционалности, които до момента се падаха на президента.

СДП пое властта през януари в коалиция с Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ). Лидерът на СДП Ливиу Драгня обаче не можа да стане министър председател поради издадена против него присъда за изборни измами.

Новото държавно управление се опита да облекчи разпоредбите, съгласно които хората с престъпно досие нямат право да заемат постове в държавното управление. Това обаче провокира големи митинги, което накара кабинетът да отдръпна законопроекта.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР