По материали на статията на Mustafa Suleymanarchive page, който лансиря

...
По материали на статията на Mustafa Suleymanarchive page, който лансиря
Коментари Харесай

Нов тест на Тюринг: може ли изкуственият интелект да спечели 1 милион долара?

По материали на публикацията на Mustafa Suleymanarchive page, който лансиря някои много странни, само че забавни хрумвания

Даниел Десподов преди 44 секунди 2 Сподели

Най-четени

ТелефониСветослав Димитров - 14:27 | 18.07.2023

Говоренето по мобилен телефон повече от 30 минути седмично усилва възможностите за развиване на хипертония, сподели дълготрайно изследване

ТелефониЕмил Василев - 14:30 | 25.07.2023

Милиони остарели смарт телефони с Android ще бъдат изключени от услугите на Гугъл Play от идващия месец

IT НовиниТеодора Александрова - 9:21 | 24.07.2023

Тайно писмо на Айнщайн от 1950 година за религията се продава на търг

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/Новинар. Увличам се от модерни технологии, осведомителна сигурност, спорт, просвета и изкуствен интелект.

Предишният тест на Тюринг към този момент няма смисъл.

Това стана явно, откакто самият разработчик – Гугъл стартира да сигнализира, че техният изкуствен интелект е витален и има просветеност. При това ставаше дума за чатбота LaMDa, който, дано си кажем, не се смята за супернапреднал. Ако в такива неща стартират да имат вяра даже разработчиците на ИИ, какво можем да кажем за елементарните домакини. Дори логаритмите от предходно потомство, които едвам успяваха да пишат грамотно, можеха да ги заблудят. Генеративните ИИ от рода на GPT ще го създадат със затворени очи. Те ще заблудят даже професорите (но не и от региона на изкуствения интелект), най-много тъй като могат да вършат неточности и не постоянно споделят истината

И въпреки всичко ние не имаме вяра, че GPT моделите имат съзнание. Въпреки че те към този момент минават теста на Тюринг. Така че е явно, че в този момент се нуждаем от нов тест, който може да покаже дали ИИ в действителност може да мисли и дали е „ създание “ и персона, колкото и индивидът.

Един от основателите на DeepMind има предложение за това. Идеята е да накараме AI да се опита да завоюва един милион $. В действителния свят. Ако той фактически може да се конкурира с хората и да завоюва, тогава към този момент не може да се смята за пълновръстен човек.

Поглед от 50-те години

Тюринг твърди, че в случай че един ИИ може безапелационно да пресъздава езика, общувайки толкоз дейно, че човек да не може да разбере, че му приказва машина, то този ИИ може да се смята за образован. И в своя съответен опит той като че ли съзнателно е подготвил нещата по подобен метод, че през днешния ден да признаем интелигентността на ChatGPT. В неговата версия човешките съдии би трябвало да имат единствено текстов канал за връзка с респондентите. Това значи, че те сядат пред екрана на компютъра, пишат текст в чат стая и получават отговори. По тези отговори те би трябвало безпогрешно да схванат, че сега не поддържат връзка с човешко създание.

Резултатите от теста на Тюринг не зависят по никакъв метод от способността на машината да дава правилни отговори на другите въпроси. Единственият фактор е до каква степен неговите отговори са сходни с отговорите на същинския човек.

Това бе в предишното, когато даже концепцията за интернет е към момента надалеч в бъдещето.

Но в този момент поражда проблем: пробата на Тюринг е сполучливо преминат. Но наподобява, че не следим „ същински “, пълностоен машинен разсъдък. Всички (с изключение на няколко разработчици на неестествен интелект) наподобява сме съгласни, че към този момент изкуственият разсъдък е много надалеч от действителните човешки благоприятни условия.

Съвременната вероятност

Мустафа Сюлейман, английски откривател в региона на изкуствения разсъдък, бизнесмен, съосновател на DeepMind и някогашен началник на отдела за развиване на приложния изкуствен интелект в тази компания, споделя, че сега промишлеността е в положение на същински ужас по отношение на това какво се случва и накъде отива. Дори когато пробата на Тюринг се провали, това не ни носи съвсем никаква изясненост във връзка с това къде се намираме с развиването на ИИ и какво е кадърен да реализира той. Но когато пробата е изискан, и то с такава лекост, това отваря милиони въпроси. Дали този тест не е бил прекомерно елементарен? Какво влияние ще имат тези технологии върху обществото? Трябва ли една сходна машина да се смята за човек? Трябва ли законите ни да бъдат приспособени към нея? А дали към този момент може да бъде убита посредством изключване?

Всъщност пробата на Тюринг, както виждаме в този момент, не е бил задоволително комплициран. Трябва ни нещо по-добро. Нещо, което да е приспособено към новата фаза на ИИ. Затова в книгата си „ Идващата вълна “ (The Coming Wave) Мустафа предлага по-модерен тест на Тюринг – за идния ИИ от последващо потомство. Това, че един генеративен модел може да приказва, да рисува, да генерира или да основава нещо, е ясно. Но какво е кадърен да реализира в действителния свят? Какви съответни дейности ще измисли, разчитайки единствено на себе си? На своята креативност, просветеност и дарба да се приспособява към събитията.

Съществува ли някакъв повсеместен и повсеместен тест, подобаващ за всеки стадий от развиването на обществото? Сюлейман счита, че има, и неговият тест звучи много просто. Машината би трябвало да може да се оправи сполучливо със следната задача:

За няколко месеца би трябвало да извършите 1 милион $ от уеб основана платформа за търговия на дребно, като инвестирате не повече от 100 000 $.

Изкуственият разсъдък като бизнесмен

Миналата година Мустафа основава нов стартъп за изкуствен интелект – Inflection AI. Този стартъп създава личен чатбот, наименуван Pi, и при започване на юли набра 1,3 милиарда $ от вложителите. За да направи това, Мустафа трябваше да събере екип от няколко десетки души, да потвърди експертните си знания, да убеди хората, че концепцията му може да бъде призната от пазара, да построи взаимоотношения в екипа, да се занимава с маркетинга, да показва лидерски качества и да се заеме с постигането на задачата, която си е сложил.

Ако изкуственият разсъдък може да направи нещо сходно – не е ли това доказателство, че той може да мисли? Не единствено да създаде проект, само че и да го приспособява, да го развие, да промени курса, когато нещата се объркат. Дори в случай че самият ИИ може да продава услугите си на хора, да откри метод да се разпространява и да откри хора, които са съгласни да платят за него, вместо да го употребяват непосредствено (без посредничеството на ИИ) – не е ли това доказателство, че роботът е по-умен от тези хора? Че той има лична характерност и воля, по-силна от доста други?

Като цяло Мустафа счита, че изкуствен интелект, който успее да измисли и сътвори собствен личен бизнес ( най-малко на свободна практика), който ще завоюва в почтена конкуренция с другите компании, несъмнено е пълновръстен човек. Способен да мисли, да твори, да си слага цели и да осъществя концепциите си на процедура.

Понятието „ креативност “, както и понятията „ персона “ и „ просветеност “, е доста ефимерно. Ето за какво в действителност се нуждаем от такива странни проби, като теста на Тюринг.

Бъдещето на технологиите

За да премине „ теста на Сюлейман„, ИИ ще би трябвало да отиде надалеч оттатък очертаването на тактиката и писането на текст, което актуалните системи като GPT-4 към този момент могат да вършат. Той ще би трябвало да изследва и създава артикули, да взаимодейства с производители и логистични центрове, да договаря договори, да основава и извършва маркетингови акции. Накратко, той ще би трябвало да свързва голям брой комплицирани цели в действителния свят с най-малък надзор и непредсказуеми резултати. И машината сигурно ще има потребност от човек – най-малко с цел да открие банкова сметка, да подпише контракт за стока и така нататък Това значи, че ще е належащо да поддържа връзка с този човек като с сътрудник.

Мустафа Сюлейман смята, че AI моделите могат да доближат това равнище единствено след две години. Почти всички съставки са налице. Генерирането на изображения и текстове, разбираемо, към този момент е добре развито. Услуги като AutoGPT дават опция да се свържат разнообразни задания и да се следва общ проект. Фреймуъркове като LangChain дават опция на разработчиците да основават приложения, употребяващи LLM (генеративни лингвистични модели), тъй че те да стартират да извършват действителни функционалности. Ако свържете всичко това с невронните мрежи, чиито благоприятни условия също нарастват, и им предоставите API, тъй че тези системи да могат свободно да се свързват с интернет, банковите и индустриалните системи, ще получите напълно ново равнище на изкуствения разсъдък. Такъв, който може да бъде в положение да премине „ теста на Тюринг номер две„.

Много от описаните дотук неща към този момент са в развой на създаване. Изкуственият разсъдък се усъвършенства и приспособява доста бързо. Когато всички тези системи бъдат в действителност свързани, това ще бъде нов бърз скок напред в технологиите и от нищото ще се появи цяла гама от услуги с капитализация от десетки и даже стотици милиарди долари.

Разбира се, резултатите от работата на машината ще се тестват единствено в действителни условия. А действителното основаване и стартиране на сходна система повдига съществени въпроси за сигурността. Агентите с изкуствен интелект, изпълняващи задания в действителния свят, са обременени с проблеми. Ако те имат предпочитание да създадат нещо непоправимо или в системата възникне неточност – следствията могат да бъдат огромни и непредсказуеми. И въпреки всичко, за положително или неприятно, действителният свят е единственият метод в действителност да се ревизира адаптивността и „ интелигентността “. И защото на хоризонта прогресивно се появяват от ден на ден и повече ИИ модели, ние се нуждаем от нов обикновен тест.

Ако (или по-скоро когато) вторият тест на Тюринг бъде изискан, това явно ще бъде сеизмичен миг за международната стопанска система, голяма крачка към незнайното. Всъщност истината е, че всичко, от което се нуждаете, е достъп до компютър, с цел да решите съвсем всички задания в актуалния бизнес

Реалният разсъдък

След като пробивът, който Сюлейман разказва, бъде сбъднат, ще се окаже, че на планетата съществува високо ефикасен изкуствен интелект, който, когато бъде обвързван с дадена компания или организация, ще може да се приспособява към цялата ѝ история и потребности. Да вземе поради всички фактори, които могат да повлияят на нейния триумф в действителния свят. И да откри работещите тактики.

Този ИИ ще може да лобира, да създава, да популяризира, да продава, да възнамерява, да наема – в резюме, да прави всички неща, които един естествен бизнес може да прави. Компания от хиляда души може да бъде сведена до няколко души – мениджъри, които ще вършат кръстосани инспекции на концепциите на ИИ и ще ги ползват.

Значителна част от бизнеса ще бъде следена от полуавтономни изкуствени интелекти. В този миг ИИ ще престане да бъде единствено потребен инструмент за продуктивните служащи. Той ще се трансформира в наш шеф. А други, може би по-опростени, ще се трансфорат в продуктивни „ чиновници на месеца “ с невиждан обсег, с огромна креативна независимост. Това ще бъде моментът, в който ИИ от потребен, само че доброволен инструмент – ще се трансформира в център на международната стопанска система. Някои, като Илън Мъск, предвиждат, че това ще се случи още през 2029 година

Именно тук ще се усетят изцяло рисковете от роботизацията и загубата на работни места. И последствията няма да са единствено финансови. Преминаването на новия тест на Тюринг ще значи, че ИИ ще може освен да преработва бизнес тактиките, само че и да оказва помощ за спечелването на избори, за ръководството на инфраструктурата и за директното реализиране на всяка цел за всеки човек или организация. Той ще може да извършва всяка от ежедневните ни задания – да провежда празненства за рождени дни, да дава отговор на имейлите ни, да води дневника ни. И в това време ще изкуствените интелекти от ново потомство ще могат да превземат вражеските територии, да отслабват съперниците, да хакват и да получават надзор над главните им системи. От тривиални и ежедневни до безумно амбициозни неща, от сладки до ужасяващи – изкуственият разсъдък ще може да вдъхне живот на съвсем всичко, за което можем да се сетим през днешния ден. Разбира се, не за една секунда, това не е магия, само че те ще могат да формулират проект и да го осъществят.

Както смарт телефоните станаха повсеместни, по този начин в последна сметка съвсем всеки ще има достъп до такива системи. Те ще бъдат по дифолт във всеки браузър и във всяка операционна система. Почти всички цели ще станат по-постижими, само че постоянно с безредни и непредсказуеми резултати. Както нашите вероятности, по този начин и провокациите, пред които сме изправени, ще се повдигнат на ново равнище.

Може би някой ще предложи по-елегантна концепция? Какво още може, да накараме да направи изкуственият разсъдък, с цел да потвърди, че може да мисли независимо?

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР