По-малко пари за изследвания и консултации, с които личните лекари

...
По-малко пари за изследвания и консултации, с които личните лекари
Коментари Харесай

Орязаха парите за изследвания и специалисти на личните лекари

По-малко пари за проучвания и съвещания, с които персоналните лекари разполагат за своите пациенти. От това се оплакаха медици от цялата страна. Средствата за второто тримесечие са понижени и това ще засегне хронично болните и пациентите с остри болести.

Два пъти месечно 79-годишният Станьо Станев посещава персоналния си доктор за посоки. След прекаран инфаркт му се постановат по-често прегледи при експерти.

„ Важното е дали ще могат да лекуват пациентите, в случай че няма посоки. Това значи, че не можеш да отидеш при експерт, не могат да ти дефинират диагнозата и да те лекуват “, счита той.

Вече 20 години доктор Зоя Ставрева е общопрактикуващ доктор с над 1400 пациента. Тревожи се, че намаляването ще се отрази отрицателно най-много на хората с хронични болести.

„ Близо 10% са отрязани направленията за проучвания и експерти и над 60% за високоспециализирани проучвания, което за нас е голям проблем. Максимум ще работим до началото на юни с това, което имаме сега. Ще спрем профилактичните прегледи, ще спрем и диспансерните прегледи и ще останат най-острите положения на хората, които са неотложни. Работата ни ще бъде доста сложна и тежка “, изясни тя пред Би Ти Ви.

От Български лекарски съюз чакат решение от Здравната каса.

Имаме уверението, че регулативните стандарти ще бъдат преразгледани за второто тримесечие на 2023 година и ще бъдат поправени в посока нагоре. Да, бюджетът закъснява и републиканския, и на НЗОК, взети са ограничения, мога да уверя сътрудниците умерено да работят, както до момента “, съобщи заместник-председателят на УС на БЛС доктор Николай Брънзалов.

Така, очевидно фактът, че опазването на здравето работи по остарелия бюджет, е и повода за този проблем. От Здравната каса дадоха отговор, че са предложили 10% нарастване на парите за посоки по отношение на предходната година. Но с цел да станат факт те би трябвало първо да бъдат гласувани от Народното събрание.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР