По-малко пари, по-малко сделки и по-ниски оценки. Такива бяха преобладаващите

...
По-малко пари, по-малко сделки и по-ниски оценки. Такива бяха преобладаващите
Коментари Харесай

Стартъпите на 2022 г.

По-малко пари, по-малко покупко-продажби и по-ниски оценки. Такива бяха преобладаващите трендове в стартъп средите в целия свят през 2022 година С нестабилния стопански климат вложенията в млади компании спаднаха доста през миналата година по отношение на 2021 година И въпреки всичко упованията са капиталовата зима да не продължи прекомерно дълго, а и значително са секторите, които следят напредък макар забавянето.

Финансирането на софтуерни компании в здравния бранш доближи връх през 2021 година, когато стартъпите набраха над 29 милиарда $ в 729 покупко-продажби, съгласно Rock Health, рисков фонд за софтуерно опазване на здравето. Но компаниите за здравни технологии набират доста по-малко тази година. До октомври финансирането за 2022 година доближи 12.6 милиарда $ в 458 покупко-продажби.

Инвестиции в бранша за изкуствен интелект, един от най-бързоразвиващите се сегменти, също следят спад. През 2022 година парите, привлечени от започващи компании, употребяващи AI, са с 36% по-малко по отношение на 2021 година Подобна е обстановката при софтуерните компании и цифровата търговия, други другояче водещи сегменти.

Рисковото финансиране през третото тримесечие на 2022 година доближава 81 милиарда $, спад с 90 милиарда $ (53%) по отношение на миналата година, сочат данните на Crunchbase. Прогнозите за 2023 година не са толкоз песимистични - рецесията ще докара до по-качествени и конкурентни компании, по-предпазливи вложители и по-реалистични оценки. " Капитал " изготви лист с 10 интернационалните компании, вариращи от сийд стадий на развиване до серия С, които имат капацитет за напредък и оферират новаторски решения в най-бързоразвиващите се браншове на пазара.
Реклама Bowery Farming Сектор: Агритех Страна: Съединени американски щати Набран капитал: 646 млн. долараВ какви условия се отглеждат скъпите биосалати на веригата Whole Foods? Отговорът - в промишлените хранилища на Bowery Farming в Ню Джърси, Пенсилвания и Мериленд. Основана от бизнесмена Ървинг Фейн през 2015 година, младата компания отглежда и доставя маруля, листни зеленчуци и билки без пестициди в най-голямата отвесна селскостопанска активност в Съединени американски щати. Bowery Farming употребява лична технология и техники за отвесно земеделие без пестициди с най-малък отпечатък. Продуктите на компанията се доставят до Whole Foods Market, Amazon, Giant Food, Walmart, Albertson`s Companies и Weis Markets, наред с още 850 търговци на дребно в Щатите. Технологията на Bowery Farming разчита на автоматизация, датчици, роботика, AI и лична операционна система, BoweryOS, която прави фотоси на културите и проучва данните в действително време. По данни на Crunchbase оценката на стартъпа е над 1 милиарда $.
So Syncd Сектор: Приложения за запознанства
Страна: Англия
Набран капитал: 1 млн. $
Реклама
Намирането на чужд за среща онлайн рядко прераства в дълготрайна връзка. Ако обаче някой ви каже, че може да откри подобаващия за вас човек на база на характера ви за по-малко от 5 минути, бихте ли пробвали? Приложението за запознанства So Syncd има една цел - да помогне на хората да намерят любовта по-бързо. Идеята се ражда в бар в лондонския квартал Сохо, където две сестри разискват какъв брой зле приключват първите срещи на всички техни познати. Причината, съгласно тях, е ясна - съвместимостта на личностите е ключът към една връзка, само че приложенията за запознанства разчитат единствено на няколко фотоси.
Освен фотоси в So Syncd
Основават So Syncd, първото приложение и уеб страница за запознанства, които намират двойки въз основа на техните личностни видове. Използвайки метода Myers Briggs Personality Types, потребителите на So Syncd намират подобаващи сътрудници на база на тяхната съгласуемост, вместо да плъзгат надясно нечии профилни фотоси.
Tonal Сектор: Здраве и уелнес Страна: Съединени американски щати Набран капитал: 450 млн. долараСлед като се бори с високо тегло от детство, създателят на Tonal Али Оради открива решение, което работи. Чрез поредни силови тренировки в продължение на доста месеци той съумява да смъкна близо 40 кг. Но сходен натоварен график не е резистентен. Затова измисля решение, с което да икономисва време. Чрез потреблението на електромагнити за основаване на електрическо противодействие, той намира метод да размени цялото съоръжение, което употребява във фитнес зала с една-единствена цифрова машина за тежести. Интелигентните фитнес зали за домашни условия на Tonal се конфигурират на стената и оферират на потребителите ръководено от специалисти образование, което е съобразено с самостоятелните фитнес цели и потребностите на всеки от тях. Потребителите на Tonal имат достъп и до записани онлайн фитнес класове от домашната си фитнес зала, които имитират чувството за групови тренировки в залата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР