По-малко от година след като ЦСКА и Рома се срещнаха

...
По-малко от година след като ЦСКА и Рома се срещнаха
Коментари Харесай

Преди Рома-ЦСКА: какво трябва да се знае за Вълците на Моуриньо

По-малко от година откакто ЦСКА и Рома се срещнаха в групите на Лига Европа и " армейците " завоюваха 4 точки от дуелите с " римските вълци ", пътищата на тези два клуба още веднъж се преплитат. Този път в новия шампионат - Лига на конференциите, който може да бъде избран като " шампионата на бедните " и в който отбори като Тотнъм и Рома са попаднали заради по-слабите си миналогодишни акции във Висшата лига и Серия А.

11 месеца по-късно и при ЦСКА, и при Рома има промени - не радикални, само че основни. ЦСКА е с различен треньор, с няколко нови футболисти и играе с друга скица на игра, която е съобразена с наличните играчи. Рома също е с различен треньор, и то не какъв да е, а Жозе Моуриньо, с нови играчи на основни постове и бива разполагана по терена от португалския стратег със същата скица на игра, каквато употребява и Стойчо Младенов за " алените " - 4-2-3-1.

Но в случай че за ЦСКА българският футболен ентусиаст, и по-конкретно почитателите на " армейците " знаят всичко, то към процесите в Рома ще открехнем вратата в този момент.

След края на предишния футболен сезон беше ясно, че Пауло Фонсека ще бъде освободен от поста старши треньор на Рома. Така и стана, само че огромната въпросителна, която мъчеше тифозите на " джалоросите ", бе кой ще го размени. Те бяха скептични в упованията си, тъй като ред управления на техния обичан отбор имаха слабостта да назначават междинна ръка италиански и задгранични треньори - като Лучано Спалети, Еузебио Ди Франческо и точно Пауло Фонсека. От нищото, доста ненадейно, без предварителни сигнали за това, " римските вълци " оповестиха, че новият им треньор е едно от най-големите имена на футболното ни съвремие в тази специалност - Жозе Моуриньо. От тази вест тифозите на Рома изпаднах в възторг, който продължава и сега. Дори да вземем за пример през вчерашния ден пред ресторанта, където вечеря римският тим, се бяха натрупали към 200 тифози, искащи да се допрян до Специалния.

Любопитен миг е, че в предишното Моуриньо бе отказвал оферти да застане отпред на Рома. Простата истина за това е, че тогава към момента не му се излизаше отвън Англия, където надиграването с други топ мениджъри му харесваше ужасно доста. Само че през последните години водените от него тимове боксуваха или най-малко не бяха топ, което наложи той да се завърне в италианския футбол, където ще му е по-лесно да прави това, което най-вече обича - да печели.

Вчера Стойчо Младенов сподели, че Жозе си е все същият човек. Да, това може и да е по този начин, само че във футболно отношение смяна при него има. Една от първите асоциации на всеки футболен ентусиаст, когато става въпрос за Моуриньо, е солидната игра отбрана. На основата на фокуса върху защитата, тактическата дисциплинираност и самостоятелната класа на играчите, именитият португалец си извоюва да е измежду най-успешните треньори през XXI в., паралелно до Хосеп Гуардиола и Карло Анчелоти. От интервала на Моуриньо в Тотнъм обаче в метода му се вижда смяна. Или най-малко несъмнено прави усещане, че неговите Тотнъм и Рома играят атакуващо и в резултат на това сухите им мрежи не доминират. Каква е повода за този избор на Жозе можем единствено да гадаем, само че някои анализатори, които го наблюдават изкъсо, считат, че най-новият му асистент - 32-годишният Жоао Сакраменто, който работи с него за първи път в Тотнъм, му оказва въздействие по тази тематика. Сакраменто е с Жозе и в Рома.

И в действителност точно това е приликата сред миналогодишната и актуалната Рома - към този момент не престават съмненията в отбрана. Във вратата им се разписаха Трабзонспор (веднъж) в Лигата на конференциите и Фиорентина и Сасусоло в Серия А - също по един път.

Мачът със Сасуоло, играл се в неделя вечер, е много индикативен. В не малко интервали от този мач, който Рома завоюва с 2:1 в последната минута, гостите от Сасуоло диктуваха събитията на терена, създаваха положения и в случай че ги бяха вкарали можеше даже да победят на " Олимпико ".

Разликата към този момент обаче е, че въпреки и да получи голове в 3 от 5-те публични мача на Моуриньо, тимът на Рома завоюва всеки един от тях. С Фонсека през предишния сезон нещата не се получаваха по този метод.

" Римските вълци " имат нов вратар - Руи Патрисио. Изключително умел и постоянен, португалски национал, с съществена заслуга " джалоросите " да завоюват против Сасуоло и да не инкасират повече от 1 гол.

В защита новият човек е един. Това е уругавецът Матиас Виня, който на този стадий е първи избори на левия бек.

В халфовата линия на Рома няма нови попълнения, само че има едно рокада. Там се завърна Браян Кристатне, който през предходната акция бе употребен най-вече като централен бранител, и застана до Верету, а Пелегрини отиде в зоната зад централния нападател.

В офанзива след травма се завърна Николо Дзаниоло, Mхитарян е на другия фланг, а в центъра на офанзивата е новото попълнение Тами Ейбрахам, който размени Един Джеко.

Доста е допустимо за този мач Рома да пусне футболисти, които не са играли доста минути от началото на сезона. Това обаче по никакъв метод не би трябвало да успокоява ЦСКА, тъй като и на скамейката " римските вълци " разполагат с много качествени футболисти - Смолинг, Диавара, Ел Шарауи, Шомуродов, Перес, Майорал.

" Армейците " не са обречени, както означи Георги Василев през вчерашния ден, само че и не трябва да имат илюзии, че тазгодишните мачове с Рома ще имат нещо общо с миналогодишните. При " джалоросите " - малко или доста, манталитетът е към този момент различен поради наличието на Моуриньо, като така и така тимът е жаден за триумфи поради дългогодишната трофейна суша.

Жозе Моуриньо си дава ясна сметка, че с малко или доста ротации тимът му съвсем несъмнено ще излезе от групата си в ЛК и би могъл да нападна спечелването на шампионата. Португалецът няма да се откаже от нищо, тъй като обича да печели всичко, което съществува като опция.

В този смисъл рационалният метод за ЦСКА на следващия ден е предпочитано да подсигурява отбраната си, тъй като в случай че тръгне прекомерно въодушевено напред, ще бъде осъден. На доктрина, без да знаем какво ще прави съответно на следващия ден Рома по терена, футболистите на Стойчо Младенов могат да опитат да владеят топката дълготрайно и умерено, защото Рома на Моуриньо не си пада доста по това. Ако не се позволяват съдбовни неточности в разиграването, това, плюс някои други способи за ликвидиране на темпото, може да приспи всеки тим и мачът да влезе във фаза, в която играчите на Жозе да не могат да трансформират изключително събитията.

Българите би трябвало доста да внимават при статичните положения, тъй като Рома постоянно пробва заучени комбинации, една от които докара до първия гол във вратата на Сасуоло. Страхотна хрумка. А също по този начин римляните имат и хора, които играят сносно с глава в наказателното поле на съперника. Такива са Джанлука Манчини, Браян Кристанте и Тами Ейбрахам.

Ако би трябвало да се заключи, Рома е е сериозен любимец в мача и да завоюва е по-вероятно, в сравнение с да не. Това обаче зависи и от тима на ЦСКА, който в случай че изиграе мощен мач в отбрана, възползва се от обстановките в офанзива, които вероятно ще има, и има най-малко малко състезателен късмет, не е невероятно да си тръгне с добър резултат от Рим.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР