По-малко от две седмици остават до Извънредния Конгрес на БФС,

...
По-малко от две седмици остават до Извънредния Конгрес на БФС,
Коментари Харесай

Рекорден брой кандидати влизат в битката за БФС, вижте кои са те

По-малко от две седмици остават до Извънредния Конгрес на БФС, на който ще бъде определен нов президент на централата. Събитието ще е на 15 март в хотел “Маринела ” в София.
Прочетете още
На 29 февруари изтече крайният период за подаване на документи за кандидадите, които желаят да вземат участие в изборите. Важното конкретизиране беше, че е наложително претендент за началник на централата да бъде повдигнат от клуб, който е член на БФС.

След крайния период общо 7 претенденти подадоха своите документи и ще влязат в рекордната борба за мястото в Бояна. За президентския пост ще се борят Михаил Касабов, Димитър Бербатов, Георги Иванов, Петьо Костадинов, Манол Иванов, Георги Захариев и Георги Градев.

До Извънредния конгрес се стигна, откакто президентът на БФС Борислав Михайлов подаде оставка в края на ноември. Той беше сменен от Михаил Касабов, който е краткотраен ръководител на централата до новия Конгрес. Касабов беше първият от претендентите, който влезе в битката за поста, откакто беше повдигнат от Славия.

През октомври 2021г. последно имаше Конгрес, когато Борислав Михайлов победи Димитър Бербатов и остана отпред на централата. Тогава претендентите бяха 6, само че трима си направиха самоотвод  - Ивайло Дражев, Христо Христов и Георги Захариев.

Така се гласуваше единствено за Михайлов, Бербатов и Христо Порточанов.

Двама претенденти, които обявиха желанието си да се кандидатират за поста взеха решение да не го вършат и оповестиха своята поддръжка за други. Собственикът на Локомотив Христо Крушарски съобщи, че няма да се кандидатира за поста и ще подкерпи Михаил Касабов, а Илиян Стоянов, който също беше оповестил, че ще се кандидатира, съобщи, че ще поддържа Димитър Бербатов.

Димитър Бербатов



Най-успешният български футболист в последните 15 години. Бербатов стартира кариерата си от школата на Пирин, минава и в школата на ЦСКА, където и дебютира в мъжкия футбол. Продаден е млад в немския Байер Леверкузен, където последователно изгрява звездата му и се трансформира в главен състезател на отбора и осъществя над 80 гола за отбора, с който играе и край в Шампионската лига.

Продаден е британския Тотнъм, в който продължава да бележи и печели първия си трофей в чужбина - Купата на лигата в Англия.

Следва трансфер в Манчестър Юнайтед, трансформирайки се в единственият българин играл за Юнайтед. С тима е два пъти първенец на Англия, един път притежател на Купата на лигата, два пъти на Суперкупата и веднъж на Световното клубно състезание. Става и голмайстор на Висшата лига през 2011, ставайки първият българин с такова отличие. Също е финалист в Шампионската лига.

Играе за тимовете на Фулъм, Монако, ПАОК и Керала Бластърс. През 2018-а година издаде биографичната си книга " По моя метод ".

През 2019-а разгласи формалното си отричане от футбола. През тази година разгласи кандидатурата си за президент на БФС.

Голмайстор номер 1 на националния тим с 48 гола, осъществени в 78 мача. Участник на Европейското състезание по футбол през 2004г.

Бербатов за повторно е в битката за поста, откакто през 2021-ра година загуби от Борислав Михайлов Извънредния конгрес на БФС.

Бербатов беше повдигнат публично от четвъртодивизионния Пирин (Гоце Делчев), а само (Пирин Благоевград) за момента разгласи, че също поддържа кандидатурата му .

Михаил Касабов



Касабов е един от доста известните футболни функционери в България и действително е с максимален опит от всички претенденти. До Конгреса той е краткотрайно изпълняващия длъжността президент на БФС.

През 1979 година стартира работа почасово в Международния отдел на Българската федерация по футбол. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет „ Климент Охридски “ през 1982 година

Той е огромен почитател на Байерн Мюнхен и е притежател на сребърна и златна значка на клуба. Голям другар е с най-големите митове на клуба.

От 1984 година до 1985 година е чиновник на Футболен клуб „ Левски “. След това се връща в БФС като шеф на Международния отдел. През 1987 година е определен за вицепрезидент на Левски (б.а. – тогава под името Витоша). В интервала 1991 – 1994 година е член на Изпълнителното бюро на Левски.

През 1995 година е определен за вицепрезидент на БФС. След подадената оставка на Борислав Михайлов като президент на БФС Касабов е определен на 18 октомври 2019 година за изпълняващ длъжността президент на БФС до насрочване на нов конгрес.

От 18 октомври 2019 година до 6 август 2021 година е краткотрайно назначен за президент на БФС.

На 12 октомври 2021 година е назначен за първи вицепрезидент на БФС.

На 27 ноември 2023 година е краткотрайно назначен за президент на БФС.

Михаил Касабов беше повдигнат от елитния Славия (София) .

Георги Иванов



Георги Иванов е един от най-известните нападатели в последните години в България. Гонзо е измежду легендите на Левски.

Той е роден в Пловдив и е наследник на легендата на Ботев – Александър Иванов.

Гонзо е младеж на Локомотив, където дебютира в мъжкия футбол.

След това играе в Левски, където е измежду най-резултатните играчи.

След това играе във френския Рен, турските Самсунспор и Газиантепспор и хърватския Риека. Между тях има още три престоя в Левски.

За Левски е играл 238 мача, в които вкарва 135 попадения.

Прекратява кариерата си през сезон 2008-2009, когато става първенец с Левски, а това е и последната купа на клуба досега.

В кариерата си е печелил 6 шампионски трофеи на България и 4 купи на страната с Левски.

Голмайстор е на футболния хайлайф през 2001г.

Бивш национал в интервала 1996 – 2006 с 34 мача и 4 попадения.

От 2010 е на разнообразни управителни постове – в това число и шеф и старши треньор.

Водил е тимовете на Левски, Локомотив Пловдив, Черно море, бил е краткотрайно отпред и на мъжкия народен тим.

Бил е състезателен шеф на Левски и Локомотив Пловдив, а последно беше механически шеф на БФС.

Георги Иванов беше повдигнат от Ахелой, а поддръжка към кандидатурата му оповестиха още отборът от Втора лига Добруджа (Добрич) и женски отбор на Пълдин (Пловдив).

Манол Иванов



Той не е измежду най-разпознаваемите лица във футболните среди, само че беше измежду първите претенденти за поста. Той е наследник на легендата на Левски – Александър Манолов.

Манол Иванов е младеж на Левски, само че не е играл за първия тим.

Той има юридическо обучение, а бизнесът му е в областта на строителството.

Във футбола е бил изпълнителен шеф на Нефтохимик в интервала 2020-2021.

Иванов е повдигнат от футболна академия Арес (София).

Георги Захариев



Захариев ненапълно изненадващо се включи в борбата ден преди крайния период. Той е футболен сътрудник и създател на организация " Кампиония ". Владее няколко езика, измежду които и китайски.

Иначе той за повторно взе участие в борбата, само че през 2021-ра година си направи самоотвод и поддържа Бербатов.

Кандидатурата му беше издигната от клуба на ФК Пирдоп, както беше през 2021-ра година.

Петьо Костадинов



Петьо Костадинов е роден на 14 април 1963 година във врачанското село Софрониево. Той е лицензиран управител и някогашен състезателен публицист, като и в днешно време упражнява журналистическата специалност под формата на разнообразни мнения.

Съучредител е и член на Българската асоциация на футболните сътрудници. Костадинов, прочут с прозвището си Полковника, е офицер - отличник на випуск Ботевски`86 на военната академия. По-късно специализира публицистика в СУ " Св. Климент Охридски ". Работи във вестниците " Народна войска " и " Труд " - член е на Международната асоциация на спортните публицисти.

През 2015 година Петьо Костадинов издава престъпния разказ " Орденът " Винчи " - Скиптърът ". Полковника е и създател на фондация " Хайнрих Шлиман " за опазване на българското културно завещание.

През 90-те години на предишния век e търговски шеф на ЦСКА по времето на Илия Павлов на стадион " Българска войска ". Футболният сътрудник е и някогашен член на Управителния съвет на волейболния ЦСКА и на клуба по акробатика на " армейците ".

През лятото на 2016 година Костадинов е ръководител на учредителното заседание на ЦСКА 1948. Има двама синове. По-големият - Светослав, е админ на Славия, а Бранимир е съществена част от дублиращия тим на Лудогорец от 2019 година насам.

Кандидатурата му беше издигната от Гигант (Съединение).

Георги Градев



Георги Градев е роден на 27 декември 1975 година в София. Израства в Мароко, където неговият татко преподава в локален университет. Завършил е Университета в Питсбърг (САЩ) и Бъркбек, Университета на Лондон, където учи интернационално спортно право в магистърската стратегия, която приключва с отличие. У нас е учил в СМГ, НПМГ и УНСС преди да замине за Съединени американски щати.

В продължение на пет години (между 2017 и 2022-а) преподава интернационално спортно право в ISDE Madrid в магистърската степен по интернационално спортно право. Основател и сътрудник в най-голямата правна адвокатска фирма за спортно право в света SILA International Lawyers с офиси в седем страни. Работи като състезателен юрист от 2006 година с опит допълнително от 600 спортни каузи. Член на публицистичния ръб на най-популярното списание за футболно право в света Football Legal. Автор на голям брой изявления у нас и в чужбина в региона на спортното право.

Георги Градев е и някогашен футболист, младеж на Левски, където играе като вратар. След края на спортната си кариера през 2009 година той стартира да се занимава с футболно агентство.

Градев е някогашен юридически консултант на Димитър Бербатов в акцията на някогашния национал за президент на БФС. В края на предходната година обаче Градев разгласи, че напуща екипа на Бербатов, а на 15 януари 2024 година публично разгласи своята кандидатура за президент на футбола у нас.

Неговата кандидатурата беше издигната от ФК Балкан (Варвара).
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР