По-малък брой купувачи и по-дълъг период за вземане на решение

...
По-малък брой купувачи и по-дълъг период за вземане на решение
Коментари Харесай

Прогноза: По-малко купувачи и забавяне на темпото на имотния пазар през 2023 г.

По-малък брой купувачи и по-дълъг интервал за взимане на решение преди покупка. Тези трендове ще бележат идната година съгласно прогнозата на АДРЕС  Недвижими парцели. Активността ще бъде с вълнообразен темперамент и ще бъдем очевидци на постоянно периодично повтаряне на спадове и растежи. Голяма е вероятността купувачите да станат по-малко от продавачите, което неизбежно ще понижи броя на транзакциите.

„ Общата посока на пазара на недвижими парцели ще бъде в мощна взаимозависимост от инфлацията, пазара на труда, битовите сметки, положението на дребния и междинния бизнес, както и политическата непоклатимост. Активни през 2023 година ще бъдат хората, търсещи жилище за лично прилагане. Тези с по-значителни спестявания също ще бъдат измежду участниците на пазара. Смятам, че притежателите на парцели в непредпочитаните региони и в неподдържани здания първи ще усетят, че би трябвало да намалят цените си. ”, разяснява Гергана Тенекеджиева, изпълнителен шеф на АДРЕС.

По думите ѝ, какво ще се случи с ценовите равнища през идната 2023 година ще зависи от броя на покупко-продажбите. А той от своя страна ще бъде резултат от това до каква степен ще се срещат упованията на двете страни. Затова е добре продавачите да се вслушват в купувачите и когато им се изиска отстъпка, да преценяват деликатно за какво и дали е рационална.

„ От няколко месеца следим закъснение на темповете във вземането на решение за покупка и тази наклонност ще е годна през цялата 2023 година Купувачите съпоставят повече предложения, преди да сключат договорка, по тази причина продавачите би трябвало да са конкурентни. През идните 12 месеца тази наклонност ще стане по-устойчива ”, добавя Тенекеджиева.

Тя поучава хората, които изпитват трайни усложнения в заплащането на заема си, да продадат парцела, с цел да покрият заема си или част от него. Тези консуматори биха могли да купят по-малко жилище с понижената към този момент вноска или да излязат чартърен. А в случай че нямат действителен проект по какъв начин ще се оправят със заема си след 6 месеца, то бавенето на това решение води само до повече загуби, показват специалистите от компанията.

„ На пазара на наеми все още съществува разбирането, че равнищата следва да се покачат паралелно с инфлацията, по сходство на стоките и услугите. Но това не е стопански разумно и обосновано, в случай че притежателите не отдават парцела си на подпазарни равнища. Доходът от наем не трябва да се чака, че ще се индексира с темпа на инфлацията на стоките и услугите. Наемите се базират на търсенето и не са трудов приход във време на ниска безработица ”, показва още Тенекeджиева.

Според нея, това, на което следва притежателите да извърнат внимание, е какви са упованията на наемателите, какъв брой безкористен наемател могат да открият, както и какъв брой добър артикул оферират те самите. 

Според данните на АДРЕС, 2022 година е донесла редица трансформации на пазара и е сложила началото на други. Растящата инфлация, политическата неустойчивост и упованията за растеж на лихвите по заемите накараха хората без спестявания да се отдръпват от пазара. В развой на изчакване останаха и купувачите с минимално самоучастие и с заем, покриващ по-голямата част от цената на парцела, показват от компанията. В същото време се появиха хората с повече спестявания. Те вложиха парите си в парцел, с цел да ги спасят от инфлацията, защото съхранението на депозит спря да бъде доходоносен вид. Изминалите 12 месеца подтикнаха хората да премислят решенията и досегашното си държание.

„ Потребителите започнаха да приоритизират по-внимателно разпределението на средствата си и да изчакват повече. Проучваха вариантите на пазара по-добре, преди да пристъпят към договорка. През последните месеци купувачи и продавачи започнаха да изравняват броя си. Въпреки това 2022 година се отличи с висока интензивност, подтиквана от към момента ниските лихви и търсене, доста по-голямо от предлагането ”, добави Тенекеджиева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР