По-късно разследването установи, че терористите са планирали четирите влака да

...
По-късно разследването установи, че терористите са планирали четирите влака да
Коментари Харесай

Най-Кървавият Атентат В Историята На Европа! 192 Убити, Между Които Четирима Българи! Малко След 7,30 Часа Сутринта

По-късно следствието откри, че терористите са възнамерявали четирите влака да се взривят, когато се засекат на централната гара в Мадрид. Не е ясно какво се е объркало, само че в случай че това беше станало, силата на гърмежа щеше да стигне до степен, задоволителна да унищожи постройката и да аргументи хиляди жертви.

При атентатите починаха 30 чужденци, измежду които четирима български жители: 23-годишният Андриан Андрианов от Луковит, 28-годишнита му избраница Калина Василева от Ямбол, 32-годишната Тинка Паунова от Баня, Карловско, и 37-годишната Мария Иванова от Карлово.

Калина и Андриан, които възнамерявали да се венчаят единствено след два месеца - на 15 май, бяха заровени в мадридските гробища в сватбени одежди. Калина отпътувала да работи в Испания 4 години по-рано, оповестиха тогава майката - собственичка на интернет зала в Ямбол, и бащата - пенсиониран миньор. Обадила се за последно три дни преди нещастието, с цел да поздрави за 8 март майка си и по-малката си сестра - тогава ученичка в 11-ти клас.

Телата на останалите убити бяха превозени гратис от самолетна компания " България Еър ", която обезпечи и безвъзмездни билети за двама от роднините на всеки.

Още двайсетина българи бяха ранени, само че оцеляха. Всички те получиха парични компенсации от испанското държавно управление.

През 2014 година пък 48-годишният тогава българин Румен Алварадо описа пред Клуб Z по какъв начин се е разминал със гибелта. Живеел в мадридското предградие Кослада и всяка заран пътувал с електричката до центъра, където работи като програмист в общината. Във съдбовната заран той се забавил поради 2-годишната си щерка.

" Качих се във влака, нервозен, че изтървах предходния. Закъснях за работа. Влакът обаче по този начин и не тръгваше. Минаха 10 минути, изнервих се още повече. Хората питаха какво става. По едно време започнаха да слизат. И тогава разбрах какъв шанс съм имал... Да, късметлия съм, само че не желая да си припомням доста за този ден. За страдание, доста хора нямаха моя шанс ", спомня си Алварадо, който е наследник на живеещия в България Рафаел Алварадо - сътрудник на испанския в. " А Бе Се ".

По-късно схваща, че влакът, който е изпуснал единствено за няколко минути, е взривен на гара " Ел Посо дел Тио Раймундо ".

Атентатите провокираха невиждана до този миг социална реакция - още на другия ден 11,9 милиона души излязоха по улиците на митинг против тероризма.

Обкръжени, част от терористите се взривиха

Веднага след кървавите атентати консервативното държавно управление на премиера Хосе Мария Аснар упрекна баската сепаратистка формация ЕТА, само че още същата вечер отговорност пое " Ал Кайда ".

" Ескадронът на гибелта съумя да проникне в ядрото на европейските кръстоносци и да нанесе мъчителен удар на един от стълбовете на кръстоносния съюз - Испания ", се споделяше в текст, подписан от " Бригадите на Абу Хафс ал Масри - поделение на " Ал Кайда ", публикуван на 11 март вечерта в Дубай.

Два дни по-късно покрай джамията в Мадрид беше открита видеокасета със запис на арабски език, в който " боен представител на Ал Кайда в Европа " декларира, че атентатите са в отговор на съдействието на Испания със Съединени американски щати в почналата година преди този момент военна интервенция в Ирак.

Така версията за присъединяване на ЕТА, за която не са открити и никакви доказателства, беше изрично отхвърлена.

" В избран миг всички мислеха, че атентатите са дело на ЕТА, тъй като в Испания доста от дълго време страдаме от терора им. Джихадисткият тероризъм за нас беше нещо много далечно и това явно беше неточност ", изясни по-късно вътрешният министър Хорхе Фернандо Диас.

В началото на април проверяващите към този момент бяха стегнали примката към търсените терористи. Установили, че се крият в апартамент в мадридското предградие " Легане ", спецполицаи започнаха интервенция. Жителите на постройката авансово бяха евакуирани, а командосите нападнаха по суша и с два хеликоптера. Атентаторите обаче не се предадоха живи. След мощна детонация се оказа, че 7 от тях са се самовзривили. По-късно следствието откри, че измежду тях е бил и водачът на групата, направила атентатите - 35-годишният Серхан бен Абделмаджид Фархет, прочут с прозвището Тунизиеца.

При акцията обаче почина и 41-годишен служител на реда, а други 11 бяха ранени и откарани в болница.

През юни почналото интернационално следствие също даде резултат - италианската полиция арестува Рабей Осман Сайед Ахмед, считан за един от главните мотори на атентатите, и още двама негови съучастници. Макар и мароканец, 33-годишният терорист с прякор Мохамед Египтянина, се оказа специалист в региона на експлозивите в египетската войска.

Така, до края на юни, бяха арестувани към 20 души, основно мароканци, които бяха упрекнати по отношение на бомбените атентати. Разследването откри, че директно в атентата са взели участие 12 души, само че на подсъдимата пейка бяха изправени единствено тримата останали живи. Другите подсъдими бяха помагачи.

Така пред съда застанаха 29 души, като прокуратурата изиска за тях общо 270 875 години затвор. Двама от директните причинители - мароканци, получиха присъди от близо 43 000 години затвор за всеки, а един испанец - миньор, който им дал експлозивите - над 34 000 години.

В обвинителния акт от 80 000 страници беше записано, че те са били подтикнати да провеждат гърмежите от обръщението на Осама бин Ладен, излъчено от катарската телевизия " Ал Джазира " на 18 октомври 2003 година, в което приканва да се нанесе удар по Испания, като участник в антииракската коалиция.

В отчет на специалисти пък се споделяше, че определената от нападателите дата не е инцидентна, а има избрана символика и може да е обвързвана с предходни терористични актове, като офанзивите на 11 септември 2001 година в Ню Йорк и нападението против синагогата в Джерба на 11 април 2002 година

Недоказана българска диря

През май 2004 година испански медии оповестиха, че по отношение на атентатите в София е бил арестуван български жител - Тони Радев, прочут като Турчина, или Анас Българина. Той напуснал Испания на 3 март и е арестуван на 8 април по молба на испанските управляващи.

Причината за ареста става открита при следствието връзка сред ислямските терористи, направили атентата, и български трафиканти на оръжие. Те им продали три автомата и револвер, открити в жилището в квартал " Легана ", където се самовзривиха част от терористите.

Тогава " Ел Паис " заяви, че арестуваният е български жител от турски генезис, който се занимавал с противозаконен трафик. Оказа се обаче, че дни по-късно Тони Радев е бил освободен, въпреки и подложен под наблюдаване, защото не е потвърдено, че има директно съпричастие в терористичния акт.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР