По-късно Марк Хъдсън събира в списък още десет други картини,

...
По-късно Марк Хъдсън събира в списък още десет други картини,
Коментари Харесай

Закодираните значения в картините

По-късно Марк Хъдсън събира в лист още 10 други картини, съдържащи в себе си някаква загадка.

Вижте кои са те:

Никола Пусен, Еt In Arcadia Ego (Лувъра, Париж)


Енигматичното произведение на Пусен, изобразило древногръцки овчари, събрани към гробница с думите “Et In Arcadia Ego ” („ Дори в Аркадия аз живея “), изписани върху нея, провокира появяването на някои от най-нелепите хипотези в света на изкуството. Всички те са преписани на усилията на английските откриватели Хенри Линкълн, Майкъл Бейджънт и Ричард Лий, които твърдят, че картината пази тайната на богатство, прикрито в Южна Франция, където Исус живял благословен сватбен живот с Мария-Магдалена под благочестивoто ръководство на френските крале от династията на Меровингите. Подобни безсмислени тези водят не до богатство, а само до неуспешно правосъдно дело за плагиатство против майстора на измислици от света на художественото изкуство – Дан Браун.

 

Ян ван Ейк, Портретът на Арнолфини (Националната галерия в Лондон)


Поривът да споделиш думите „ Аз бях тук “ с бъдещите генерации е застъпен в изкуството на създатели като Джаксън Полък, който, допуска се, скрива огромен подпис в една от своите нереални картини, и стига в предишното чак до Ян ван Ейк – дядото на картините с масло.


 Неговият шедьовър – „ Портретът на Арнолфини “ – съдържа умел Латински автограф на стената зад двойката, който гласи: „ Ян вай Ейк беше тук 1434. “ В същото време огледалото от горната страна демонстрира две дребни фигури, различими едвам благодарение на лупа, застанали на мястото на създателя, който гледа сцената от картината. Предполага се, че едната от тези две фигури е самият Ян ван Ейк, вдигнал ръка за привет към феновете.

 

Леонардо да Винчи, Тайната вечеря (Санта Мария делле Грацие, Милано)



Всяка една от теориите на Дан Браун в „ Шифъра на Леонардо “ относно стенописа на Леонардо е опровергана от учените: Свети Йоан Богослов не е Мария-Магдалена, както Браун твърди. Освен това в картината няма ръка, откъсната от тяло. Това обаче не стопира историците да прибавят по някоя и друга смахната догадка. Сабрина Сфорца Галиция (учен от Ватикана) претендира да е разбила математическия и астрологичния кодове, вписани в прозореца във форма на полумесец над главата на Христос. Те предвещават „ вселенско наводняване, “ което ще стартира на 21-ви март 4006 и ще завърши на 1-ви ноември същата година, унищожавайки света, само че и отбелязвайки „ ново начало за човечеството. “

 

Франсиско Гоя, Голата Маха(Прадо, Мадрид)



Заклеймена от Инквизицията като „ неблагоприлична и нездравословна за общото богатство, “ портретът с голата жена на Гоя се счита за една от най-еротичните картини на всички времена. Фактът, че главата и тялото са изключително и не идеално свързани, подчертава внимателно построената еднаквост на безсрамната красавица върху леглото. Но коя в действителност е тя? Спекулациите показват Пепита Тудо – държанка на Мануел Годой, който е спореният министър-председател на Испания по време на Полуостровната война, евентуално поръчал картината – и надалеч по-възхитителната фигура на Мария дел Пилар – красивата и обаятелна херцогиня на Алба, ½ от най-заможната двойка в Испания, с която се счита, че Гоя е имал спекулация. Въпреки че модерни учени захвърлят тази концепция, неорповержима е вярата, че чертите на херцогинята се появяват неведнъж в творчеството на Гоя.

 

Тициан, Папа Павел III и неговият внук (Музеят Каподимонте, Неапол)


Брутално ликвидиране лежи в сърцето на този под напрежение и спорен групов портрет. Болният папа се очевидно порицава своя внук Оттавио, който предявява искане да има Херцогството на Парма и Пиаченца макар отхвърли на своя дядо след намушкването на татко си Пиер Луиджи Фарнезе. По-големият му брат – Кардинал Алесандро, фиктивният глава на Църквата по това време – следи с ръка върху стола на Папата. Въпреки че модерни критици схващат картината като рецензия към папската корупция, наподобява Тициан се е опитвал само да спечели църковен живот за своя беззащитен наследник – Помпонио. Раздазнен от несполуката на своите старания, той се завръща в родия си град, Венеция, и оставя двусмисленото произведение незавършено.

 

Сандро Ботичели, Пролет (Галерията Уфици, Флоренция)


Щастливо преклонение към женските хубост и веселба? Изобилна езическа ода за сезона на прераждането? Нищо толкоз опростено. Шедьовърът на Ботичели е освен мечтата на всеки ботаник със своите 500 различими типа растения, само че и се счита, че съдържа в себе си скрит план против семейството Медичи и опит да бъдат хармонизират идеалите на Християнството, Юдаизма и Исляма – план на неоплатонистки интелектуалци в двора на Медичи. Ако това ви се коства необичайно, може би ще ви е интересно да разберете, че Ренесансова Флоренция си конкурира с Калифорния на 60-те във връзка с шантави теории и духовни гуру-водачи. Ботичели се асоциира с един от последните – проповедникът Савонарола – и творбите му залитат към по-строги и мистични тематики, преди гуру-водачът му да бъде изгорял на главния площад през 1498 година.

 

Ханс Холбайн Младият, Посланиците (Националната галерия в Лондон)


Добре облечените мъже може и да наподобяват в разцвета на силите и самочувствието си, само че ако погледнете от долния ляв или десен ъгъл диагонално нагоре, ще забележите череп, показан от анаморфична вероятност. Максимата „ Мemento mori ” – увещание, че сме смъртни – се среща постоянно, само че остава неразгадана тайнственост нейното очевидно асоцииране с тези млади мъже – френски посланици в Лондон. Картината може би е била предназначена да се закачи над стълбище, с цел да припомня на минаващия притежател на къщата за празнотата на земните каузи при среща с празните очни кухини на черепа.

Ян Вермер, Урокът по музика (Кралска сбирка, Лондон)




Колкото и спокойни и почтени да наподобяват на пръв взор, картините на Вермер са изпълнени със страстен символизъм и намеците са видимо еротични. В тази картина младата жена допира клавишите на виржинал – инструмент, който се свързва с концепцията за чистота, – захласната в урока си, до момента в който нейният преподавател следи в профил. Ако погледнем огледалото над тях от близко, обаче, ще видим, че погледът ѝ там е насочен към неговия лик, заплеснат от мъжкото наличие. Каната с вино на масата е афродизиак, а огромният струнен инструмент на земята и през днешния ден се приема като фалически знак. Относително ниската и далечна позиция, от която ние разглеждаме сцената, ни слага в ролята на воайор.

 

Микеланджело, Стенописът на Сикстинската шапка (Рим)


Никой себеуважаващ се художник от 16-ти век не бил се захванал с план от мащаба на стенописа върху тавана на Сикстинската шапка, без да остави най-малко няколко пъзела за разгадаване, с цел да обърка бъдещи гости. Според неотдавнашна доктрина деветте епизода от книгата Генезис съставляват серия тайнствени известия, скрити в позите на фигурите, които съставляват букви от ивритската писменост. Давид и Голиат образуват буквата „ гимел, “ която символизира силата на еврейската мистична система. Смята се, че всичко е концепция на Микеланджело да построи мост между католицизма и юдаизма. Други отзиви, доста от които принадлежат на доктори, разказват таванския стенна живопис като скица на човешката нервна система и на други основни елементи на тялото.


Джорджоне, Бурята (Галерия на Академията, Венеция)


Мистериозните изображения на мъжката и женската фигури, застанали под буреносното небе отвъд стените на неупоменат град, както и всеки различен аспект от картината на Джорджоне, са тематика на нескончаеми догадки от страна на учените, което прави картината най-енигматичната в света. Мъжът неколкократно е интерпретиран като войник, пастир, ром или млад благородник, а дамата – като циганка, проститутка, Ева, Мария. А какво още може да се каже за колоните, които нямат функция, само че явно имат някаква символика? В последна сметка тематиката на картината остава неразгадаема – творба, „ обладана “ от духа на самия създател, по думите на писателя Ян Морис.

Инфо: Тhe Telegraph

Автор: Марк Хъдсън

Превод: Анита Кацарска

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР