По какъв начин ще платите концесионна такса при приключил концесионен

...
По какъв начин ще платите концесионна такса при приключил концесионен
Коментари Харесай

Кариерата в Белащица се оказа неработеща, но властта все пак я затвори

" По какъв метод ще платите концесионна такса при завършил концесионен контракт? ", настоятелно пита Павел Гемишев, който е представител на протестиращите хора и инициативния комитет " Стоп на кариерите ", проведоха на 7 февруари митинг, откакто стана ясно, че в кариерата за рандеман на мрамор и инертни материали още веднъж се прави някаква активност.

" Виждате ли какви са хората? Аз все си мисля, че не съм на разпит ", дава отговор човек в жълта жилетка, който стои пред блокираните камиони на пътя с ръце в джобовете и недоумяващ следващата реакция на струпаните наоколо хора с плакати.

Ситуацията се развива на пътя на село Белащица, където локалните хора за следващ път блокираха пътя към намиращата се наоколо кариера. Повод за това е информацията и сниманите с дрон клипове от комитета, които демонстрират, че в кариерата не престават да се правят трошачни действия, въпреки последният контракт за концесия - този на строителната " Европейски пътища " - да е изминал на 3 февруари. Това пък е разследване от в Белащица.

Човекът със жилетката е единственият (освен водачите на камионите) представител на фирмите, които добиват материали от кариерата - с изключение на " Европейски пътища ", контракт за концесия до преди половин година е имала и " Холсим кариерни материали Пловдив ". И като подобен, отнася по-голямата част от гнева на хората. Той обаче, не може да каже нищо значително за протичащото се. Потвърждава единствено, че е отговорник по автотранспортната активност, че камионите са цялостни и материалът е свален от кариерата.
Реклама
Според протестиращите, това което се случва там, е в прорез със закона. Самите концесионери обаче споделят, че не добиват нов материал, а извозват подобен, който е бил подготвен преди приключването на контракта. Което по-късно се удостовери и от инспекциите. Но вследствие на публичния напън управляващите стопираха напълно достъпа до обекта и дейностите там, като използваха за това районната екоинспекция. А това разкри пропуски в работата на контролните органи.
Нови или остарели материали
След като през вчерашния ден блокадата продължи часове наред и спря, както натоварени камиони слизащи от кариерата, по този начин и празни, отиващи към нея, на мястото дойдоха регионалният шеф на област Пловдив Йордан Иванов, зам. регионалният шеф Лъчезар Бакърджиев и по здрач - министърът на околната среда и водите Борислав Сандов. И тримата обявиха, че осъществяваните действия са противозаконни.

Изненада за министър Сандов се оказа фактът, че два от блокираните камиона са на компанията " Холсим кариерни материали Пловдив " ", чийто контракт за концесия е изминал преди повече от половин година. Той дефинира това като " кражба " и разпореди на присъстващите представители на Министерство на вътрешните работи да извършат незабавна инспекция по проблема. Сандов също по този начин изрази отвращение, че представителите на концесионерите настояват, че имат ангажименти за превозването на към този момент трошени материали. " В България преди всичко е законът и по-късно са ангажиментите " съобщи той.

В отговор за " Капитал " от " Холсим " потвърдиха, че два от блокираните камиони са техни, само че отхвърлиха да са правили каквито и да е противозаконни действия. Камионите извозвали придобит по време на настоящата концесия подготвен материал. Според тях няма и нарушаване на законовите разпореждания в находището на тяхната територия.
Реклама
" След прекъсване на концесията от страна на " Холсим " не е осъществяван рандеман и преправка на неподвижен материал на стопанисваната от нас кариера. Единственото, което правим и което е в границите на закона, е да експедираме готовия материал, придобит и модифициран преди прекъсване на концесията ", съобщи някогашният концесионер.

Пред бТВ другият концесионер - строителната " Европейски пътища ", също съобщи, че се извозват към този момент добити материали, а не нови такива, които се употребяват в строителство на пътища в района. Компанията е в групата на " Грома Холд " и е реализатор на петгодишен контракт с АПИ за област Пловдив на стойност 28 млн. лева, само че от сключването му през 2019 година към този момент е изпълнила предоставени поправки за над 150 млн. лева

Позицията на концесионерите обаче бе доказана и от еко-инспекторите на РИОСВ-Пловдив, а точно - не се открило осъществяване на добивна активност и тежкотоварна техника по вътрешнокариерните пътища. " Последната добивна активност е реализирана в интервала от 30 декември 2021-а до 3 февруари 2022 година ", се споделя още в известието на районната ревизия по околна среда. А съгласно договорите, виско което към този момент е добито, е благосъстоятелност на концесионерите и те могат да си го извозват и преработват както желаят.

Установено е обаче, че трошачно-сортировъчна апаратура, която е ситуирана на частен терен на един от концесионерите, е противозаконна, защото не е предходна оценка на въздействието върху околната среда. И по тази причина екоинспекцията е спряла работата на въпросната индустриална база, която преработва придобит по-рано материал. Но тук поражда въпросът по какъв начин до момента тази база е работила без екооценка? Още повече, че тъкмо преди година, отново след митинги на хората, бяха направени инспекции, след които бе взето решението (от държавното управление на ГЕРБ) за преустановяване на концесиите.
Десетки камиони бяха блокирани по пътя към кариерата. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Банки и финанси 3 Пазари 1 Политика 2 Право 3 Енергетика 1 Пазари 2 Право 3 Градове Реклама Няма документи за възобновяване на концесията
Спор породи и във връзка с площадките, от които се извозва материалът. Според Сандов, в случай че това се случва от частен парцел, благосъстоятелност на концесионера, това е в границите на законовите правила. От инициативния комитет му предоставиха фрагменти от дрон, и министърът съобщи, че извозването става от концесионен терен. Кантарът, на който се теглят материалите, също съгласно него е отвън частната благосъстоятелност.

Оказа се, че няма кой да вземе решение какво ще се случи със спрените камиони. Очакваше се такова на първо време от регионалния шеф, който трансферира въпроса към министъра, който от своя страна го пренасочи към представителите на Министерство на вътрешните работи.

Проверка на място от органите на автомобилна администрация, откри, че няма нарушавания в документите на транспортните средства и те са натоварени съгласно условията. В последна сметка, откакто бяха прегледани транспортните листове на камионите и бяха взети свидетелски показания и фотоси, тежкотоварните транспортни средства се върнаха до кариерата, разтовариха материалите и си потеглиха празни, каквото в действителност беше и желанието на протестиращите.

В отговор на подложен въпрос от " Капитал " по отношение на опцията за възобновяване на договорите за концесия, министър Сандов съобщи, че съгласно него това не трябва да се случва. Първо, тъй като концесия на това място се употребява за рандеман към този момент 50 години и второ, тъй като Пловдив е преди всичко по замърсеност на въздуха и една от аргументите за това са работещите кариери. " В министерството няма постъпила документи с планове за възобновяване на концесията на кариерата в Белащица, макар желанията на концесионера ", разясни Сандов.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР