По искане на Община Варна строителите на зимна градина в

...
По искане на Община Варна строителите на зимна градина в
Коментари Харесай

Ремонт в двора на къща паметник на културата във Варна предизвика обществено недоволство

По искане на Община Варна строителите на зимна градина в парцел, недвижима културна полезност, на ул. „ Сливница “ 20 отстраняват бетона, който бе излят преди дни в двора. Изграждането на преместваема сграда към ресторанта породи публично неодобрение поради премахването на оградата от ковано желязо и шадравана в двора на къщата.

От отдел „ Строителен надзор “ в Община Варна през вчерашния ден са издали наставление за разтрошаване на поставения бетон и отстраняването му от строителната площадка, оповестиха от ведомството. Причината е, че в плана за зимна градина със застроена повърхност 441 кв.м е планувано настилката да бъде на пясъчна основа с клинкерни плочи, а не бетон, което значи, че изпълнителят е направил нарушаване, разясняват от администрацията.

При осъществена инспекция е открито, че в целия обсег на избраното по утвърдената скица място на преместваемия обект е излят бетон със междинна дебелина 10 сантиметра, в който са вградени стъпките за колоните. Собствениците са почнали дейности по накъсване на бетона след издаване на предписанието, допълват от Общината.



Къщата датира от началото на 20-те години на предишния век. Тя е заявена в Националния обществен указател на недвижимите културни полезности през 1982 година като жилищна постройка със статут на неподвижен архитектурно-строителен монумент на културата с предварителна категория „ локално значение ”. Всички намеси в рамките на парцела подлежат на координиране с НИНКН и Министерството на културата.

Къщата е издигната от варненеца Григор Пейчев, който в края на 1921 година разпорежда на проектант Стефан Венедикт Попов проектирането ѝ. Строителството стартира през идната година и до 1923 година е приключено. Зданието е с необятен челен и заден двор с решетка от ковано желязо с портални елементи за вход на файтон и два обособени за стопаните от булеварда и вътрешния двор. Скулптурните пластики и композиции на фасадата на постройката и в задния двор са дело на варненския ваятел Кирил Шиваров. През 1929 година къщата става благосъстоятелност на братята Кокашвели, след 1944 година е национализирана и служи на Окръжния комитет на Българска комунистическа партия, а след измененията от 1989 година парцелът е закупен от банково институция, написа в книгата за Стефан Венедикт Попов на откривателя и краевед Християн Облаков.



Снимки: Българска телеграфна агенция


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР