По инициатива на родители, загубили децата си след пътнотранспортни произшествия

...
По инициатива на родители, загубили децата си след пътнотранспортни произшествия
Коментари Харесай

Председателят на ВКС се срещна с родители на загинали при пътни произшествия деца и млади хора

По самодейност на родители, изгубили децата си след пътнотранспортни катастрофи (ПТП), се състоя среща сред техни представители и ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова, оповестиха от пресцентъра на Върховен касационен съд.

Целта на диалога бе да се обсъдят механизми за предварителна защита и взаимни дейности на държавните институции и на обществеността, които да доведат до ограничение на трагичните случаи, водещи до загуба на човешки животи по пътищата на страната. Близките на починалите деца срещнаха ръководителя на Върховен касационен съд с концепциите си за промени в законите и с осъществените досега срещи с представители на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт.

Съдия Захарова изрази своята съпричастност към болката на майките и респекта си към метода, по който са трансформирали тъгата си в такава сила, която да задвижи необратими промени в законодателството и в дейностите на институциите. Тя показа мнението си, че спазването на разпоредбите за придвижване по пътищата е въпрос на правна просвета и смяната в това отношение ще се случи постепенно, само че към този момент е почнала.

По мотив на концепциите на родителите за налаганите санкции за закононарушения за породена гибел при ръководство на моторно транспортно средство, ръководителят на Върховен касационен съд разясни, че съдът ползва законите такива, каквито са. Тя уточни, че доста значим за бъдещите промени в законодателството ще бъде подготвяният разбор на Съвета за криминологични проучвания към Министерството на правораздаването за трендовете и предварителната защита на закононарушенията на пътя.

Междувременно арбитър Захарова пое уговорката да разиска и координира с ръководителите на апелативните съдилища основаването на механизъм за регулярно следене на придвижването на делата за пътнотранспортни катастрофи с обвинявания за причиняване на гибел в изключително тежки случаи; в пияно положение или след приложимост на наркотични вещества; на повече от едно лице. Така ще се получава навреме информация дали са позволени забавяния и какви ограничения са подхванати.

Друга самодейност, за която ръководителят на Върховен касационен съд осведоми родителите, е опцията за включване в програмата на Националния институт на правораздаването (НИП) на повече образования за магистратите в региона на закононарушенията на пътя, която следва да бъде разисквана с Управителния съвет на НИП.

Участниците в срещата се сплотиха и към мнението, че с цел да има трайна социална настройка за съблюдаване на законите, е належащо предварителната защита да стартира още от учебно заведение, където децата да бъдат уверени, че спазването на разпоредбите за придвижване по пътищата избавя животи. Затова ще бъде потърсено и съдействието на Министерството на образованието и науката, оповестиха още от Върховен касационен съд.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР