По инициатива на общинското ръководство и РУО Благоевград се проведе

...
По инициатива на общинското ръководство и РУО Благоевград се проведе
Коментари Харесай

Бизнесът в Банско поиска от Професионалните училища повече квалифицирани кадри

По самодейност на общинското управление и РУО Благоевград се организира среща на професионалните гимназии в Банско – ПГЕЕ, ПЛТГ “Никола Вапцаров “ и ГТ “Алеко Константинов “, и работодатели от града и района – „ Юлен “ АД, ЮЗДП-Благоевград, Горските стопанства в Якоруда, Добринище, Елешница и Симитли, представители на туристическия бизнес. В полемиката взе присъединяване и ст.експерт инж. Антоанета Николова от РУО Благоевград.

В изявлението си, кметът Стойчо Баненски удостовери уговорката си да посредничи сред образователните заведения и бизнеса. Защото Общината има отношение към всички аспекти на професионалното образование – с цел да осигуряваме перспективно и положително обучение на децата ни и да подкрепяме бизнеса с готови фрагменти, тъй че да задържим младежите тук, съобщи той. Кметът моли да се търси по-тясно съдействие сред учебните управления, работодателите, децата и родителите, тъй като решаването или задълбочаването на казуса с дефицита на фрагменти има дълготрайно значение.

Директорите на гимназиите – Сашка Тодорова, Елена Гюмова и Стефка Христова, споделиха главния проблем и в трите учебни заведения, а точно незадоволителния брой възпитаници, макар образованието в специалности, които са търсени на пазара на труда и макар положителната подготовка, която дават на децата в добра материална база и условия.

Представителите на бизнеса, от своя страна, имат проблеми с квалифицирани фрагменти. Особено показателно за проблемите с фрагментите бе изявлението на Георги Главчев от „ Юлен “ АД, където имат потребност от квалифицирани и сертифицирани фрагменти с най-различни специалности. Оказва се, че най-големият шеф в Банско намира по-лесно чиновници от далечни краища на България и чужбина, вместо от общината и региона.

Инж.Антоанета Дивилска съобщи, че ЮЗДП разчитат на междинни фрагменти, готови в ПЛТГ. Тя уточни, че от 400 лесовъди в предприятието, 366 са с дипломи от лесотехническата гимназия в Банско, само че има потребност от още експерти в горското стопанство.

Търсенето на фрагменти в Банско е огромно във всички сфери на туристическия бизнес и услугите, в дървообработването и мебелното произвеждане, механизацията и енергетиката.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР