По инициатива на Община Шабла и настоятелството на Народно читалище

...
По инициатива на Община Шабла и настоятелството на Народно читалище
Коментари Харесай

Киното в Шабла се възражда след 23-годишно прекъсване

По самодейност на Община Шабла и настоятелството на Народно читалище „ Зора 1894 “ след 23-годишно спиране се възвръщат кинопрожекциите в морското градче, оповестяват от локалната администрация.

Намерението на основателите е да се прожектират най-вече български филми. Първата прожекция – на 1 юни, сряда, от 19:00 часа в киносалона на читалището, ще бъде на родната продукция „ В сърцето на машината “ на режисьора Мартин Макариев. Билети могат да бъдат закупени на касата в постройката на културния институт. При по-голям интерес ще бъдат излъчени спомагателни прожекции на кино лентата. 

Последният прожектиран филм в морското градче е „ Титаник “ – през 1999 година. 

Шабленци за първи път прекрачват прага на читалищния киносалон на 22 декември 1949 година, споделя книгата „ 125 години Народно читалище „ Зора 1894 “ Шабла “. За задачата управлението на културния институт и селският съвет вземат чартърен постройката на братята Атанас (Ташо) и Амера Димитрови (Загорски) и я приспособяват. Финансова поддръжка в размер на 100 000 лв. оказва читалищното управление в Тюленово. 

Читалищното кино в Шабла, наречено „ Москва “, е едно от първите в селата на тогавашната Балчишка околия. Филмите се прожектират на широколентов уред, подарен на читалището от селския съвет през 1947 година. Обзаведено е с пейки, които по-късно са сменени от столове. Организират се срещи с кинотворци, разискват се филми.

„ Москва “ взе участие в прегледа на „ Българска кинематография “ за най-хубаво кино в страната и се класира на едно от първите места измежду селските кина. Само през 1957 година в читалищния киносалон са направени 124 прожекции, пишат създателите.

През 1962 година киното се мести в новопостроената постройка на читалището, а през 1974 година, с 53 000 визити, заема първо място в окръга по кинообслужване на популацията.

За реализиран най-голям % фенове през 1978, 1983 и 1984 киното е отличено с грамота на Комитета за просвета на Националния обзор за най-хубаво кинообслужване, споделя още книгата.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР