По инициатива на областния управител на Видин Огнян Асенов днес

...
По инициатива на областния управител на Видин Огнян Асенов днес
Коментари Харесай

Ще разширяват граничния пункт на Дунав мост при Видин-Калафат

По самодейност на регионалния шеф на Видин Огнян Асенов през днешния ден в крайдунавския град се организира работна среща, на която се разискаха опциите за облекчение на тежкотоварния трафик в община Видин, в посока излаз към Румъния.

На срещата участваха заместител регионалният шеф Шишман Чаушев, кметът на община Видин, ръководителите на ОД на Министерство на вътрешните работи, ОПУ – Видин, Областен отдел на „ Автомобилна администрация “ - Видин, ГПУ – Видин и изпълнителният шеф на „ Дунав мост Видин – Калафат “ АД.

В хода на диалозите стана ясно, че към сегашния миг на територията на община Видин, са налични седем паркинга за изчакване преди прекосяване през Дунав мост. Общият потенциал на паркингите е съвсем 1100 тежкотоварни автомобила.

Изпълнителният шеф на „ Дунав мост Видин – Калафат “ АД инж. Людмил Димитров осведоми, че с помощта на взаимната работа на институциите на Граничен контролно-пропусквателен пункт Дунав мост Видин – Калафат се работи на цялостен потенциал - едно пропускателно платно е за лекотоварни коли, а останалите пет платна работят с тежкотоварните коли.

Заплащането на таксата за моста се прави навреме, за по-малко от една минута. Димитров регистрира позитивния резултат от предходните срещи сред способените институции и означи, че в случай че допреди месец на пункта са обработвани приблизително по 900 тежкотоварни автомобила в денонощието, то сега се обработват сред 1100 – 1200 тежкотоварни автомобила, което е и оптималния потенциал на граничния пункт в настоящия му тип. 

Людмил Димитров осведоми също присъстващите, че след извършена среща в Румъния от румънска страна е подложен въпроса да се изследва опцията за разширение на граничния пункт (проучването ще бъде направено от румънска страна).

По време на срещата Иван Иванов, шеф на регионален отдел „ Автомобилна администрация “, Видин показа абстрактен план на система за електронно ръководство на трафика, която би могла да докара до облекчение на тежкотоварния трафик на територията на община Видин в посока излаз към Румъния. Проектът планува прекосяване на всички тежкотоварни коли през един или повече буферни паркинги, преди прекосяването на Дунав мост. Идеята е електронна система, още преди влизане в град Видин, да насочва колите към буферен паркинг със свободни места за изчакване. При вход в паркинга транспортното средство се записва и получава номер за следващо овакантяване на паркинга, като се взимат под внимание типа на товара му, оставащото време на лидера на транспортното средство до идната му наложителна отмора и пр.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР