По график продължават дейностите по REBIRTH28 - изграждането на кейово

...
По график продължават дейностите по REBIRTH28 - изграждането на кейово
Коментари Харесай

Готови сме с проектите за изграждане на 4 нови корабни места в „БМФ Порт Бургас”

По график не престават дейностите по REBIRTH28 - построяването на кейово място, което ще разреши в пристанището да влизат най-големите контейнеровози, заяви Борис Балев

Борис Балев е изпълнителният шеф на „ БМФ Порт Бургас ”. По-рано през днешния ден той взе участие във значима конференция, извършена на територията на пристанището, с която бе показан огромният капиталов фонд за развиване на инфраструктурата и свързването на страните от Източна и Централна Европа, озаглавен „ Три морета ”. Защо тази самодейност е значима и какво е присъединяване на „ БМФ Порт Бургас ” в нея? Ето какво описа Борис Балев:

-Г-н Балев, през вчерашния ден се състоя прескоференция, която даде детайлности за Инвестиционния фонд „ Три морета ”, който има забележителен дял от акциите на БМФ Порт Бургас. Как се вписва ръководеното от вас пристанище в този Фонд за развиване на Източна Европа?

-Ние сме първата напълно българска компания, която сътрудниците от Фонда избраха и това е знак за това по какъв начин сме се справили през годините. Така че мисля, че добре се вписваме. Това е доста добра оценка на нашата работа от 2012 година насам, когато поехме концесията на врата.

-Фондът допуска още редица вложения. Имате ли нещо съответно поради?

- В момента работим над 5 нови хрумвания. Когато имаме цялостна подготвеност, ще представим предложенията си и на сътрудниците ни от Фонд „ Три морета ”.

-Идеята за „ БМФ Порт Бургас ” като съперник на Констанца е повече от чудесна и сигурно ще отвори доста порти за града и даже страната.

-Не бих споделил, че сме съперник на Констаца. В Румъния това пристанище е основното. Отделно северната ни съседка е съвсем 4 пъти по-голяма във връзка с БВП, а пристанищата са огледало на стопанската система. В България имаме две основни пристанища и по тази причина по-скоро бих споделил, че ние  се конкурираме с пристанище Варна. А във връзка с интернационалните планове в Черно море сигурно сме съперници. За плана на „ Шеврон ” в Казахстан се състезавахме с към 15 пристанища в Черно море, в това число Румъния, Турция, Грузия. И спечелихме, с помощта на екипа ни. Подготвихме в действителност необикновен план. Инфраструктурата, построена по този план,стана държавна благосъстоятелност един месец след построяването.

-Как вървят дейностите по REBIRTH28? Този план ще отвори доста благоприятни условия пред Бургас.

-Към момента всичко върви по график. Наистина този план ще ни даде опция да се представим по-добре пред огромните контейнерни линии,  и ще разреши в пристанището да влизат най-големите контейнеровози - така наречен „ mother vessels ”. Това, несъмнено, неможе да стане незабавно. Изисква се доста работа. За Констанца е доста по-лесно. Например, в случай че при нас стопира контейнерният транспортен съд и разтоварва 1000 контейнера, там той разтоварва 4000. Причината е, че стопанската система на Румъния е към 3,5 пъти по-голяма. Надявам се в бъдеще тази опция – построяването на к.м. 28, да ни даде доста мощен подтик.

-Днес говорихте и за интермодалния терминал в Божурище. Той дава огромни преимущества на Бургас, само че каква тъкмо е концепцията там?

-Много е значимо пристанищният оператор и операторът на интермодалния терминал да е еднакъв. Това да вземем за пример го няма в Констанца. При нас, в интермодалния терминал в Божурище ние организираме всичко – можем да употребяваме всички национални жп оператори, с цел да стигат влаковете до Божурище. Това е огромно преимущество за нас, да можем да предоставим на клиентите си такава услуга, изключително с все по-големите условия на Европейски Съюз за „ Зелен превоз “, т.е. все по-малко и по-малко да се употребява дизелово гориво.



-Споменахте по време на презентацията за нови четири корабни места?

-Да, напълно проектирани са, и сме изцяло подготвени да стартираме построяването им, в случай че капиталовата политика на страната е ориентирана към привличане на нови задгранични вложители, и надлежно това докара до тяхната нужда Например, в случай че „ Фолксваген ” беше пристигнал в България, както се говореше преди няколко години, и бяхме сключили контракт, сигурно трябваше да построим още едно кейово място. Всичко това зависи от капиталовата стратегия на страната - колкото повече задгранични вложители се притеглят тук, толкоз повече благоприятни условия имеме ние да надграждаме инфраструктурата и да строим нови мощности. Не можем да строим, просто с цел да го има и да се хвалим.

-Какво се случва с Ро-Ро фериботните линии?

-В „ БМФ Порт Бургас ” доста интензивно работим в тази посока. Засега имаме две благоприятни условия. Едната е обвързвана с пристанището „ Карасу ” на север от Истанбул. Там може да се поеме трафикът от Мала Азия и другите страни в близост. Дори и единствено турският трафик е огромен. Вместо да се насочва към Истанбул и да минава по новоизградения трети мост (което е доста скъпо), може да се употребява фериботна линия. Още сме в договаряния. Турската страна би трябвало да започва тази самодейност. Те би трябвало да убедят техните превозвачи да употребяват тази линия. А връзката с Грузия е обвързвана със стоките, които идват от Средна Азия. Вече действа Ро-Ро линия сред Бургас и Грузия, а товарите ще стават от ден на ден и повече. Ние разполагаме с построено -корабно място  - същото, което ползвахме за „ Шеврон ”. Така че, когато има интерес и мощен сътрудник, започваме. Не зависи единствено от нас, евентуалните сътрудници би трябвало да вземат финалното решение.

*В изявлението са употребявани въпроси и от други медии

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР