По-голямо от предварителните прогнози поевтиняване на цената на газа за

...
По-голямо от предварителните прогнози поевтиняване на цената на газа за
Коментари Харесай

Булгаргаз предложи още по-ниска цена за синьото гориво през ноември

По-голямо от предварителните прогнози поевтиняване на цената на газа за ноември предложи " Булгаргаз " на днешното намерено съвещание на КЕВР. Газът може да поевтинее с 45% през ноември, заяви изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева по време на съвещанието. Предложената нова цена е 130 лева за мегаватчас, при 233 лева през октомври. Разчетите, показани от сдружението за планирана цена през ноември преди две седмици също бяха за по-ниска цена по отношение на настоящата през октомври, за към 166 лв. за мегаватчас.

Коригирането на офертата още надолу се дължи на драстичното поевтиняване на синьото гориво на интернационалните тържища, само че и на гобемите отстъпки, препоръчани от доставчиците на извършените търгове, които са били сред 30 и 50 $ от борсовите цени. Влияние оказват и почналите доставки от интерконектора с Гърция, по който страната ни получава цялостните контрактувани количества азерски газ. 

Освен опазване на слотове за полутечен газ на гръцкия терминал Ревитуса, " Булгаргаз " взе участие на търгове за терминали в Италия и Турция, с цел да се обезпечат доставките за 2023-та, съобщи още Деница Златева

Газохранилището в Чирен е запълнено към 88%, като към 1 ноември се чака то да бъде запълнено до 90 на 100 от размера си, съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР